RSS ekologika.sk

Ponúkame Vám možnosť dostávať najnovšie informácie cez RSS kanál.


Vložte Váš e-mail:

Archív (Všetky ročníky)

Virtuálna voda

Virtuálna voda

Viete koľko "virtuálnej vody" spotrebujete počas denného menu?

Vypočítajte si ju!

Ekokancelária

Ekokancelária

Hľadáte tipy na zníženie ekologickej stopy na pracovisku?

Kliknite sem!

Ekogaléria

Ekogaléria

Radi fotíte alebo poznáte zaujímavý príbeh osobnosti, ktorá podniká ekologicky?

Podeľte sa o ne!

Ecodesign Company

Ecodesign Company

Ecodesign Company Partner portálu Ekologika - poskytuje služby v oblasti vývoja a marketingu ekoproduktov

Ecodesign Company
Úvod arrow Ekosprávy arrow Správy arrow USA chcú spoločné stanovisko v niektorých klimatických otázkach

USA chcú spoločné stanovisko v niektorých klimatických otázkach

Klimatický vyjednávač amerického prezidenta vyhlásil, že USA chcú spoločne s Ruskom, EÚ a ďalšími veľkými ekonomikami dosiahnuť spoločnú pozíciu v niektorých klimatických otázkach. Dohoda by sa mala dosiahnuť na budúci týždeň v Paríži.

Todd Stern, najvyšší klimatický vyjednávač amerického prezidenta Baracka Obamu, včera (21. mája) vyhlásil, že Washington chce spoločne s Ruskom, Čínou a EÚ nájsť spoločný základ v otázkach ako zelené technológie, financovanie klimatických politík a znižovanie miery produkcie emisií CO2.

USA chcú dosiahnuť spoločnú pozíciu počas nadchádzajúcich rokovaní v rámci Fóra hlavných ekonomík (MEF) v Paríži, ktoré sú naplánované na 25.-26. mája.

Parížska schôdzka má byť druhou v poradí, kde za stôl zasadnú len najväčšie ekonomiky sveta, ktoré v súčasnosti prispievajú do atmosféry 80 percentami celkových emisií. Prvú takúto schôdzku zvolal v apríli Barack Obama do Washingtonu z vlastnej iniciatívy, čím chcel prispieť k dosiahnutiu aspoň predbežnej dohody o novom klimatickom režime, ktorá nahradí po roku 2012 Kjótsky protokol. Tretia schôdzka sa má uskutočniť v júni v Mexiku.

Mnoho krajín považuje klimatické schôdzky MEF, ktoré odštartoval Obama, za „miesto, kde sa môže dosiahnuť pokrok v otázkach, ktoré by sa inak v OSN zavesili na klinec“, vyhlásil pre Reuters Stern. Doplnil však, že nemožno očakávať, že by zúčastnené krajiny už v júli, kedy sa očakáva vyvrcholenie MEF, dospeli k definovaniu konkrétnych záväzkov a konečných termínov.

„Je možné, že v júli budeme mať nejaké čísla. Najúprimnejšia odpoveď však je, že teraz to presne neviem,“ vyhlásil Stern v telefóne. Na otázku, či sa Washington bude usilovať presadiť spoločné stanovisko, ktoré hovorí o cieli znížiť emisie do roku 2050 o polovicu. ako to bolo definované na summite G8 v Japonsku minulý rok, odpovedal, že si nemyslí, že by bolo nateraz potrebné uvažovať o otázkach ako cieľ 2050 alebo o tom, čo budú znamenať princípy, na ktorých sa dohodnú štáty v Kodani.

Stern sa obáva, že Výbor Snemovne reprezentantov pre energetiku a obchod môže svojimi pripomienkami značne rozriediť pôvodný návrh prezidenta Obamu, ktorý počíta s vytvorením národnej schémy pre obchodovanie s emisiami uhlíka, pričom by do nej malo byť zahrnutých 100 percent z celkového vyprodukovaného množstva. Podľa návrhu poslancov Henryho Waxmana a Edwarda Makeya, zo začiatku by sa malo 85 percent povoleniek prideľovať firmám bezplatne. Stern v tejto súvislosti uvádza: „Otázka obchodovania so 100 percentami je veľkou politickou myšlienkou, ale vždy sa musíme držať toho, čo je možné. Strop je strop. Ak je záväzný, je záväzný.“

Na parížskych rokovaniach sa zúčastní i OSN ako organizátor konferencie v Kodani a popri EÚ samostatne i Dánsko ako hostiteľská krajina tejto klimatickej konferencie. Na medzinárodných rokovaniach UNFCCC sa zúčastňuje takmer 200 krajín a národov. Ich zámerom je, dosiahnuť dohodu o boji proti otepľovaniu klímy. Medzivládny panel IPCC tvrdí, že zmena klímy bude znamenať väčšiu intenzitu výskytu povodní, období sucha, úbytok na poľnohospodárskej úrode, šírenie viacerých ochorení, ale i stúpanie hladiny svetového oceánu.

Zdroj: EurActiv/Reuters

 
Podniky

Hľadáte firmy s certifikátom ISO 14001?
Kliknite sem!

Produkty

Hľadáte certifikované ekoprodukty?
Kliknite sem!

Odkazy Etarget

Ekologika.sk hlavný partner:
Ekofond.sk
Komunikační partneri:

IBM.sk

Guliwer web design studio
biologika