RSS ekologika.sk

Ponúkame Vám možnosť dostávať najnovšie informácie cez RSS kanál.


Vložte Váš e-mail:

Archív (Všetky ročníky)

Virtuálna voda

Virtuálna voda

Viete koľko "virtuálnej vody" spotrebujete počas denného menu?

Vypočítajte si ju!

Ekokancelária

Ekokancelária

Hľadáte tipy na zníženie ekologickej stopy na pracovisku?

Kliknite sem!

Ekogaléria

Ekogaléria

Radi fotíte alebo poznáte zaujímavý príbeh osobnosti, ktorá podniká ekologicky?

Podeľte sa o ne!

Ecodesign Company

Ecodesign Company

Ecodesign Company Partner portálu Ekologika - poskytuje služby v oblasti vývoja a marketingu ekoproduktov

Ecodesign Company
Úvod arrow Ekosprávy arrow Správy arrow Revolučné obaly EcoCradle chránia tovar aj planétu.

Revolučné obaly EcoCradle chránia tovar aj planétu.

Napísal: Helena Proková Mališová | 06.06.2011

Využívanie húb v pivovarníctve, pekárenskom, mliekárenskom, ako aj farmaceutickom priemysle je dávno známe. Málokto však vie, že huby majú značný potenciál aj v priemysle ekologických obalov. EcoCradle ™ je jedným z prvých takýchto revolučných biomateriálov.

 

Skutočne ekologický obal

ImageTradičné obalové materiály, akými sú EPS (polystyrén), EPP (polypropylén) a EPE (polyetylén) sa vyrábajú z ropy alebo zemného plynu – tým sú neekologické a z dlhodobého hľadiska aj ekonomicky neudržateľné. Obal EcoCradle™ bol vytvorený tak, aby mohol konkurovať lacným obalom vyrobeným z ropy, a to aj po stránke nákladov.

Takže, prečo huby?

ImageNajväčší význam húb je v ich spoluúčasti na rozkladných a iných chemických procesoch v prírode. Hnilobné procesy tvoria najdôležitejšiu zložku udržiavania prírodnej rovnováhy.
Vďaka využitiu podhubia (mycelium) a odpadových materiálov poľnohospodárskej výroby sa pri výrobe obalov EcoCradle™ nepoškodzuje životné prostredie, ľudské zdravie a navyše vzniká produkt, ktorý je 100% prírodný, a ktorý môže byť bez problémov rozložený v prírode bez vplyvu na ekosystémy Zeme.

Ako sa to vyrába (pestuje)?

ImageVďaka podhubiu sa obal EcoCradle™ vlastne nevyrába, ale pestuje. Do pripravených foriem sa nasypú  pohánkové alebo ovsené otruby prípadne bavlnené vlákna a "nainfikujú" sa myceliom (podhubím). V priebehu 5 - 7 dní, bez prístupu svetla, vody a bez ďalších chemických látok mycelium prerastie tento bioodpad miliónmi drobných hubových vlákien a tým vytvorí pevné súčasti. Na konci celého procesu sa využíva teplo, aby sa zabránilo vzniku spórov.

EcoCradle ™ je jedným z prvých revolučných biomateriálov

ImageVďaka využitiu schopnosti podhubia a odpadových materiálov poľnohospodárskej výroby má obal EcoCradle™ minimálne negatívne dopady na životné prostredie, nakoľko suroviny na jeho výrobu sú 100 % biologicky odbúrateľné, obnoviteľné, a teda môžu sa stať súčasťou ekosystémov. Na rozdiel od výroby iných bioplastov, táto technológia nie je založená na využívaní tradičných plodín, napr. kukurice, čo má za následok zvyšovanie cien potravín, krmív a nedostatok vody. Firma len využíva odpadové časti plodín na výrobu svojho revolučného produktu.

Výroba s menším množstvom energie

ImageVýroba obalu EcoCradle™ je skutočne revolučná v tom, ako a z čoho môžu byť už dnes obaly vyrábané. Spôsob, akým sa vyrába obal EcoCradle™, umožňuje spotrebovať podstatne menej energie, ako je tomu pri výrobe syntetickej hmoty na výrobu obalov, napr. polystyrénu, polypropylénu či polyetylénu. Dôvodom je práve využitie schopnosti podhubia spájať lignín a celulózu do silného biologického kompozitu, čo sa následne môže využiť pri výrobe obalov, avšak bez spotreby veľkého množstva tepla, tlaku, či energie. Tým sa stáva obal EcoCradle™ cenovo konkurencieschopným pre neekologické obaly vyrobené z ropy a zemného plynu.

Ekologické nakladanie s odpadom

ImageKompostovanie, použitie v záhradke alebo vyhodenie obalu EcoCradle ™ sú všetko k životnému prostrediu šetrné spôsoby ako sa ho zbaviť, pretože obal je vyrobený z prírodných materiálov, ktoré môžu tvoriť súčasť zdravého ekosystému. Hoci niektoré súčasné plastové obaly sú recyklovateľné, ich nevýhodou je, že polyméry, z ktorých sú vyrobené, sa recykláciou znehodnocujú, a teda strácajú svoje vlastnosti. Veľa druhov bioplastov je tiež v centre kritiky, pretože sa rozkladajú len za extrémnych teplotných podmienok v priemyselných kompostárniach, ktoré majú navyše len obmedzenú kapacitu. Obal EcoCradle ™ je možné kedykoľvek kompostovať i u vás doma!

„Z kolísky do kolísky“

Suroviny, z ktorých je obal EcoCradle™ vyrábaný pochádzajú zo zeme a do nej môžu byť aj vrátené. Obal EcoCradle™ sa nestane odpadom, ale stáva sa surovinou pre ďalšie ekosystémy.

Vyberte si správne!

ImagePrechod na obal, ktorý je z obnoviteľných zdrojov, kompostovateľný a 100 % prírodný, je voľbou, ktorá môže súčasne zachovávať zdravé životné prostredie a chrániť ponúkané tovary.

Toto nie je polystyrénová hmota!

Hoci obal EcoCradle™ je skvelou náhradou za polystyrén, polypropylén a polyetylén, zákazníci hneď na prvý pohľad, ako aj dotyk, rozpoznajú, že sa nejedná o tie isté materiály. Každý obal EcoCradle™ je jedinečný, znázorňujúci tvar vylúpaných použitých semien. Vzhľad, tvar a dokonca aj surovina, z ktorej sa obal EcoCradle™ vyrába, sa dajú prispôsobovať podľa potrieb objednávateľa.

Dizajn

ImageTechnológiu výroby je možné navrhnúť a prispôsobiť špecifickým požiadavkám zákazníka, ktorý by chcel začať zavádzať ekologické opatrenia, akým je napríklad aj výber obalu šetrného k životnému prostrediu. Stačí, ak firma zašle potrebné špecifikácie a fotografie produktu a prototyp obalu jej bude dodaný presne na mieru, v lehote od 1 - 3 týždňov, za cenu 400 - 900 USD.

Zdroj: Ecovative

Pozrite si video :

 
Podniky

Hľadáte firmy s certifikátom ISO 14001?
Kliknite sem!

Produkty

Hľadáte certifikované ekoprodukty?
Kliknite sem!

Odkazy Etarget

Ekologika.sk hlavný partner:
Ekofond.sk
Komunikační partneri:

IBM.sk

Guliwer web design studio
biologika