RSS ekologika.sk

Ponúkame Vám možnosť dostávať najnovšie informácie cez RSS kanál.


Vložte Váš e-mail:

Archív (Všetky ročníky)

Virtuálna voda

Virtuálna voda

Viete koľko "virtuálnej vody" spotrebujete počas denného menu?

Vypočítajte si ju!

Ekokancelária

Ekokancelária

Hľadáte tipy na zníženie ekologickej stopy na pracovisku?

Kliknite sem!

Ekogaléria

Ekogaléria

Radi fotíte alebo poznáte zaujímavý príbeh osobnosti, ktorá podniká ekologicky?

Podeľte sa o ne!

Ecodesign Company

Ecodesign Company

Ecodesign Company Partner portálu Ekologika - poskytuje služby v oblasti vývoja a marketingu ekoproduktov

Ecodesign Company
banner
Úvod arrow Ekosprávy arrow Správy

Správy

   

Archivované položky pre rok: 2012

Aj hojdacie kreslo môže vyrábať elektrickú energiu

Napísal: tomáš kankula | 13.12.2012

Viete si predstaviť, že tak jednoduchá aktivita, akou je sedenie v hojdacom kresle môže mať (hoci len nepatrný) dopad na svetovú energetickú krízu? Táto myšlienka nie je až tak ďaleko od reality. Absolvent návrhárstva Igor Gitelstain vyvinul prototyp hojdacieho kresla Otarky, ktoré produkuje energiu jednoduchým kývajúcim pohybom. Vyrobenú energiu je možné použiť napríklad na nabíjanie mobilov alebo na rozsvietenie nočnej lampy.

 

GM kupuje použité batérie z elektromobilov na vytváranie záložných zdrojov pre domácnosti

Napísal: tomáš kankula | 11.12.2012

Čím viac sa predáva elektrických a hybridných vozidiel, tým väčšie sú aj obavy z toho, čo robiť s nepotrebnými batériami z týchto vozidiel, keď sa stanú sa nepoužiteľnými. Spoločnosti General Motors (GM) a ABB odhalili novú modulárnu jednotku, ktorá využíva energiu z 5 opotrebovaných batérií, pôvodne využívaných na pohon  hybridných vozidiel Chevrolet Volt. Jednotka by mala byť schopná pri výpade elektrického prúdu zálohovať elektrickou energiou 3 až 5 domov na približne dve hodiny.

 

Zariadenie, ktoré dokáže získavať energiu z vibrácií koľajníc, môže ušetriť milióny

Napísal: tomáš kankula | 10.12.2012
Inžinieri zo Stony Brook Univerzity v New Yorku vymysleli technológiu, ktorá dokáže zachytávať energiu z vibrácií koľajníc pri prechode vlakov. Technológia môže pomôcť železničným spoločnostiam ušetriť milióny na nákladoch za energie.
 

Národná banka v Arizone ročne ušetrí tisíce prostredníctvom investícií do energetickej účinnosti

Napísal: tomáš kankula | 30.11.2012

Spoločnosť 3M Renewable Energy Division nainštalovala svoju 3M slnečnú regulačnú fóliu v Národnej banke v Arizone v meste Phoenix. Fólia bola nainštalovaná na plne presklenú strechu v centrálnej budove banky s cieľom znížiť náklady na elektrickú energiu.

 

Unikátne zariadenie vyrába ceruzky z použitého kancelárskeho papiera

Napísal: tomáš kankula | 28.11.2012
Ak sa aj vám stáva, že nikdy neviete nájsť ceruzku, tak potom tento šikovný malý prístroj, ktorý spracováva kancelársky papier, vás nimi dokáže rýchlo zásobiť tak, že ich vyrobí z použitého kancelárskeho papiera. Do prístroja jednou stranou vložíte hárok papiera a druhou prístroj vychŕli perfektne vytvarovanú ceruzku.
 

Na záchranu vymierajúcich druhov potrebujeme veľké prírodné rezervácie

Napísal: tomáš kankula | 25.11.2012

Na svete musia vzniknúť prírodné rezervácie o rozlohe dvakráť väčšej ako je rozloha Argentíny, inak budeme mať len malú šancu zriadiť chránené územia pre vymierajúcu divokú zver a ryby. Podľa analýzy prírodných a morských rezervácií vedie nedostatok chránených území ku katastrofálnemu vymieraniu druhov.

 

Čína investuje €188mld do projektov na úsporu energie

Napísal: tomáš kankula | 22.11.2012
Podľa dokumentu vydaného Čínskou Štátnou radou, Čína plánuje investovať 2,37 trilióna Juanov (€188mld) do významnejších projektov s cieľom ušetriť energiu počas dvanásteho 5-ročného plánu (2011-2015).
 

Rozvoj ekologického stavebníctva napreduje

Napísal: tomáš kankula | 21.11.2012

Podľa správy výskumnej a poradenskej firmy Lux Research, energetická bezpečnosť, životné prostredie a životné podmienky vedú štátnu politiku k prechodu na „ekologické“ stavebné technológie, no práve ich cena a dostupnosť určujú ako rýchlo a v akom rozsahu vlády tieto technológie schvaľujú.

 

Kórejskí vedci sa pri vývoji účinnejších LED diód inšpirovali svätojánskymi muškami

Napísal: tomáš kankula | 20.11.2012

Ďalší fantastický príklad z aplikácie princípov biomimikry priniesol tím juhokórejských vedcov, ktorý pozoroval svätojánske mušky s cieľom vyvinúť efektívnejšie a lacnejšie LED diódy. Výskum pri vývoji osvetlenia v podstate napodobňuje svetielkujúci orgán tohto drobného hmyzu. Vedci dúfajú, že študovaním a napodobňovaním štruktúry bruška svätojánskej mušky, nájdu spôsob ako vyvinúť účinnejšie a lacnejšie LED osvetlenie.

 

V Singapure otvorili prvú komerčnú vertikálnu farmu

Napísal: tomáš kankula | 18.11.2012

Husto osídlená metropola Singapur je odteraz domovom prvej komerčnej vertikálnej farmy na svete. Vybudovaná firmou Sky Greens Farms, týčiaca sa oceľová konštrukcia pomôže mestu dopestovať viac potravín lokálne, a tak znížiť závislosť na dovoze produktov. Nová farma je schopná denne produkovať 1 tonu čerstvej zeleniny, ktorá je predávaná v lokálnych supermarketoch.

 
Podniky

Hľadáte firmy s certifikátom ISO 14001?
Kliknite sem!

Produkty

Hľadáte certifikované ekoprodukty?
Kliknite sem!

Odkazy Etarget

Ekologika.sk hlavný partner:
Ekofond.sk
Komunikační partneri:

IBM.sk

Guliwer web design studio
biologika