RSS ekologika.sk

Ponúkame Vám možnosť dostávať najnovšie informácie cez RSS kanál.


Vložte Váš e-mail:

Archív (Všetky ročníky)

Virtuálna voda

Virtuálna voda

Viete koľko "virtuálnej vody" spotrebujete počas denného menu?

Vypočítajte si ju!

Ekokancelária

Ekokancelária

Hľadáte tipy na zníženie ekologickej stopy na pracovisku?

Kliknite sem!

Ekogaléria

Ekogaléria

Radi fotíte alebo poznáte zaujímavý príbeh osobnosti, ktorá podniká ekologicky?

Podeľte sa o ne!

Ecodesign Company

Ecodesign Company

Ecodesign Company Partner portálu Ekologika - poskytuje služby v oblasti vývoja a marketingu ekoproduktov

Ecodesign Company
Úvod arrow Ekosprávy arrow Správy arrow 100 miliónov jázd Parížom

100 miliónov jázd Parížom

26.08.2011

V júli uplynuli 4 roky od spustenia úspešného parížskeho systému verejnej cyklodopravy Vélib, ktorý nedávno prekročil neuveriteľných 100 miliónov použití.

Image Parížska radnica pod vedením socialistického primátora Bertranda Delanoe spustila Vélib 15. júla 2007 (názov Vélib je odvodený zo slov Vélo Libre čiže Voľný bicykel) a odvtedy jeho popularita neustále rastie. V prvom štvrťroku 2011 bolo uskutočnených až 5,5 milióna jázd, čo predstavuje viac ako 60 tisíc každý deň. V letných mesiacoch sa očakáva ešte vyšší záujem.

V hlavnom meste Francúzska a v tridsiatke priľahlých obcí je vybudovaných 1800 staníc pre Vélib a k dispozícii viac ako 20.000 bicyklov. V priemere každý bicykel najazdil už 16.000 kilometrov a bol požičaný 8000 krát. Podľa odhadov francúzskej Agentúry pre životné prostredie a energie (ADEME) Vélib znížil emisie CO2 o 40.000 ton. Systém prevádzkuje spoločnosť JC Decaux, ktorá je zastúpená aj na Slovensku.

Denné „výpožičné“ je vo výške ceny jedného lístka na metro, čiže 1,7 eura. Je možné si zakúpiť aj týždenný alebo mesačný paušál - za týždeň napríklad užívateľ zaplatí od 6 do 8 eur. Za tento poplatok može používať Vélib koľkokoľvek krát, avšak vždy najviac 30 minút naraz. Zaplatiť sa dá len bankovou kartou alebo elektronickou „električenkou“ parížskej mestskej hromadnej dopravy. Pre užívateľov smartfónov radnica vytvorila aplikáciu, ktorá Vás pomocou GPS navedie na najbližšiu stanicu Velibov pri Vašom cieli a v reálnom čase bude sledovať, či tam ešte máte voľné miesto. Okrem toho im aplikácia vypočíta koľko danou cestou spálili kalórii a ušetrili CO2.

Obrovský úspech Vélibu podnietil aj iné metro- a megalopoly k zavedeniu systému verejných bicyklov a tak napríklad Parížska radnica, ktorá sa sama inšpirovala Lyonom, pomáhala zaviesť verejné bicykle v Londýne.

Pozrite si ako to funguje :

 

Zdroj: Mairie de Paris

 
Podniky

Hľadáte firmy s certifikátom ISO 14001?
Kliknite sem!

Produkty

Hľadáte certifikované ekoprodukty?
Kliknite sem!

Odkazy Etarget

Ekologika.sk hlavný partner:
Ekofond.sk
Komunikační partneri:

IBM.sk

Guliwer web design studio
biologika