RSS ekologika.sk

Ponúkame Vám možnosť dostávať najnovšie informácie cez RSS kanál.


Vložte Váš e-mail:

Archív (Všetky ročníky)

Virtuálna voda

Virtuálna voda

Viete koľko "virtuálnej vody" spotrebujete počas denného menu?

Vypočítajte si ju!

Ekokancelária

Ekokancelária

Hľadáte tipy na zníženie ekologickej stopy na pracovisku?

Kliknite sem!

Ekogaléria

Ekogaléria

Radi fotíte alebo poznáte zaujímavý príbeh osobnosti, ktorá podniká ekologicky?

Podeľte sa o ne!

Ecodesign Company

Ecodesign Company

Ecodesign Company Partner portálu Ekologika - poskytuje služby v oblasti vývoja a marketingu ekoproduktov

Ecodesign Company
Úvod arrow Ekosprávy arrow Správy arrow Adidas predstavil farbenie odevov bez použitia vody

Adidas predstavil farbenie odevov bez použitia vody

Firma Adidas predstavila sériu tričiek vyrobených pomocou DryDye, technológie farbenia textilu bez použitia vody. Tento spôsob výroby a spracovania textilu bol vyvinutý firmou Yeh Group.

Adidas, ktorý začal komerčnú propagáciu DryDye textilu, sa snaží zvyšovať povedomie ľudí o množstve zdrojov, ktoré sú potrebné na výrobu a farbenie odevov. Práve pri výrobnom procese farbenia odevov sa totiž použije najviac vody. Na zafarbenie jedného trička sa priemerne spotrebuje až 25 litrov vody. DryDye textil nevyžaduje použitie vody a vo výrobných procesoch spotrebúva až o 50% menej energie a 50% menej chemikálií ako by bolo potrebné použiť pri tradičných metódach. DryDye používa namiesto farbenia textilu vodou stlačenú formu oxidu uhličitého, ktorý má vlastnosti kvapaliny a je schopný preniknúť do vlákien textilu, kde rozptýli farbivá bez pridaných chemikálií.

Výrobca odevov a športového vybavenia oznámil, že už vyrobil 50 000 DryDye tričiek a takto v procese výroby ušetril 125 000 litrov vody. Spoločnosť Adidas plánuje používať tento druh textilu aj na výrobu iných produktov a tým chce postupne rozširovať svoju iniciatívu smerovania k udržateľnému rozvoju s názvom „Lepšie miesto“.

Firmy Adidas, H&M, Ralph Lauren a Nike boli v nedávnej minulosti silne kritizované organizáciou Greenpeace, ktorá vydala správu o množstve chemikálií nájdených v odevoch. Organizácia v správe z roku 2011 vymenovala a pritlačila na niekoľkých výrobcov odevov prepojených na čínsky koncern, ktorý podľa Greenpeace významne znečisťuje rieky. Greenpeace tiež zistila veľké množstvo nebezpečných chemikálií uvoľňovaných do odpadových vôd pri praní užívateľmi. Odpoveďou značky Adidas na túto správu bol prísľub k úplnému odklonu od nebezpečných chemikálií v celom svojom dodávateľskom reťazci do roku 2020.

Zdroj: www.environmentalleader.com

 
Ekologika.sk hlavný partner:
Ekofond.sk
Komunikační partneri:

IBM.sk

Guliwer web design studio
biologika