RSS ekologika.sk

Ponúkame Vám možnosť dostávať najnovšie informácie cez RSS kanál.


Vložte Váš e-mail:

Archív (Všetky ročníky)

Virtuálna voda

Virtuálna voda

Viete koľko "virtuálnej vody" spotrebujete počas denného menu?

Vypočítajte si ju!

Ekokancelária

Ekokancelária

Hľadáte tipy na zníženie ekologickej stopy na pracovisku?

Kliknite sem!

Ekogaléria

Ekogaléria

Radi fotíte alebo poznáte zaujímavý príbeh osobnosti, ktorá podniká ekologicky?

Podeľte sa o ne!

Ecodesign Company

Ecodesign Company

Ecodesign Company Partner portálu Ekologika - poskytuje služby v oblasti vývoja a marketingu ekoproduktov

Ecodesign Company
Úvod arrow Ekosprávy arrow Správy arrow Agrochemické firmy financujú výskum včiel

Agrochemické firmy financujú výskum včiel

Približne tri štvrtiny svetových pestovaných potravinových plodín  je odkázaných na opeľovanie včelami alebo iným hmyzom. Podľa správy OSN sa úbytok včiel v dôsledku chorôb, straty prirodzených stanovíšť a vystaveniu pesticídom v posledných rokoch stáva významným problémom. Preto sa spoločnosti zaoberajúce sa agrochemikáliami rozhodli financovať výskum včiel, ktorý bude prebiehať v USA.

ImageRozhodnutie padlo po zvýšenej kritike vedcov, ktorí vinia za úhyn miliónov včiel pesticídy používané práve spoločnosťami ako napr. Bayer a Sygenda, ktoré vyrábajú neonikotioidy, t.j. skupinu pesticídov, ktoré sú spájané s poklesom populácií včiel. Tieto spoločnosti sa preto rozhodli financovať výskum na Ohio State University a na Iowa State University. Univerzity by mali študovať vplyv insekticídne ošetrených semien na včely. Spoločnosť Bayer tiež otvára vedecké centrum v Severnej Karolíne na štúdium zdravia včiel.

Monsanto, ktoré morí osivo pesticídmi, plánuje usporiadať júnový samit, kde chce s odborníkmi diskutovať možné riešenia na stabilizovanie včelích populácií.

Všetky tri spoločnosti tvrdia, že ich pesticídy nie sú zodpovedné za úhyn včiel.

V štúdii vydanej US ministerstvom poľnohospodárstva sa píše, že až jedna z troch včelích kolónií sa stratila počas zimy 2012-2013. V správe sa uvádza viacero dôvodov úmrtí včiel, vrátane parazitov, chorôb, genetiky, nedostatočnej výživy a expozícii včiel pesticídom. Výskumníci bližšie neurčili, aký veľký vplyv majú pesticídy na včely a za hlavnú príčinu ich úhynu označili cudzopasného roztoča známeho ako klieštik včelí (Varroa destructor).

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) spoločne s vedcami z členských štátov identifikovali klotianidín, jeden z troch neonikotinoidov, ako chemikáliu predstavujúcu riziko pre včely. Minulý mesiac EÚ odhlasovala dvojročný zákaz použitia neonikotinoidov v snahe chrániť včely. Podobný zákaz v USA by však výrobcov agrochemikálií stál milióny dolárov.

Zdroj: www.environmnetalleader.com

Foto: http://www.varroa-controller.com/

 
Podniky

Hľadáte firmy s certifikátom ISO 14001?
Kliknite sem!

Produkty

Hľadáte certifikované ekoprodukty?
Kliknite sem!

Odkazy Etarget

Ekologika.sk hlavný partner:
Ekofond.sk
Komunikační partneri:

IBM.sk

Guliwer web design studio
biologika