RSS ekologika.sk

Ponúkame Vám možnosť dostávať najnovšie informácie cez RSS kanál.


Vložte Váš e-mail:

Archív (Všetky ročníky)

Virtuálna voda

Virtuálna voda

Viete koľko "virtuálnej vody" spotrebujete počas denného menu?

Vypočítajte si ju!

Ekokancelária

Ekokancelária

Hľadáte tipy na zníženie ekologickej stopy na pracovisku?

Kliknite sem!

Ekogaléria

Ekogaléria

Radi fotíte alebo poznáte zaujímavý príbeh osobnosti, ktorá podniká ekologicky?

Podeľte sa o ne!

Ecodesign Company

Ecodesign Company

Ecodesign Company Partner portálu Ekologika - poskytuje služby v oblasti vývoja a marketingu ekoproduktov

Ecodesign Company
Úvod arrow Ekosprávy arrow Správy arrow Niekoľko dôvodov prečo nakupovať biobavlnu

Niekoľko dôvodov prečo nakupovať biobavlnu

Napísal: petra fencíková | 01.06.2011

S globalizáciou a otvorením ázijských obchodných ciest sa oblečenie stalo relatívne lacnou komoditou. Svetové značky obmieňajú  kolekcie čo najčastejšie a tým motivujú svojich zákazníkov k častejšej konzumácii. Najobľúbenejším materiálom sa stala bavlna.

Zatiaľ čo váš šatník žiari krásnymi farbami, na opačnom konci zemegule plantáže s bavlnou vysúšajú rieky, moria a podzemné vody.

Polia s bavlnou môžu byť zavlažované dažďovou vodou - čo je väčšinou v prípade Afriky, alebo zavlažovacím systémom – týmto spôsobom je zavlažovaných až 60% svetovej produkcie.

Zavlažovacie systémy umožňujú zvýšiť výnos z bavlnených plantáži až trojnásobne, na druhej strane sú to práve tie, ktoré prispievajú k zmene okolitého prostredia.

ImageAby sme získali 1 kilogram bavlny, potrebujeme ho zavlažovať viac ako 11 000 litrami vody, ekvivalent priemernej mesačnej spotreby 4-člennej európskej domácnosti. Väčšina bavlnených plantáží používa na zavlažovanie miestne rieky, ktoré z roka na rok vysúšajú. O katastrofálnych následkoch bavlnenej produkcie svedčí ako najodstrašujúci príklad dnes už skoro úplne vyschnuté Aralské more. Bavlnená produkcia zaberá 2,4% z celkovej svetovej poľnohospodárskej pôdy, avšak spotrebuje až 25% predaných chemikálnych hnojív. Tieto hnojivá znečisťujú miestne žvotné prostredie a spôsobujú mnohé choroby miestnym obyvateľom.

Alternatívou ku klasickej bavlne sa stáva čoraz populárnejšia biobavlna. Od tej klasickej sa odlišuje najmä nepoužívaním chemických látok pri jej pestovaní - môžu sa používať len prírodné hnojivá. Ďalší rozdiel je v nevysádzaní geneticky modifikovaných semien bavlny (v súčasnosti pochádza jedna pätina svetovej produkcie bavlny z geneticky modifikovaných semien), sezónna rotácia jednotlivých pestovateľských kultúr na plantážiach, no a prirodzene zavlažovanie najmä dažďovou vodou.

S rastúcim environmentálnym uvedomením si negatývnych dôsledkov ľudských činností na zemské ekosystémy sú aj módne spoločnosti nútené hľadať alternatívy. Ako príklad možno uviesť francúzsku značku Ekyog, ktorá sa už od roku 2003 snaží ponúkať oblečenie z alternatívnych materiálov. V ich butikoch máte možnosť vyskúšať si napríklad nohavice zo žihľavy, tričko s prímesou eukalyptu a bukového dreva, saká z biobavlny, či kabelku z recyklovaného polyesteru z PET fľiaš.

 
Ekologika.sk hlavný partner:
Ekofond.sk
Komunikační partneri:

IBM.sk

Guliwer web design studio
biologika