RSS ekologika.sk

Ponúkame Vám možnosť dostávať najnovšie informácie cez RSS kanál.


Vložte Váš e-mail:

Archív (Všetky ročníky)

Virtuálna voda

Virtuálna voda

Viete koľko "virtuálnej vody" spotrebujete počas denného menu?

Vypočítajte si ju!

Ekokancelária

Ekokancelária

Hľadáte tipy na zníženie ekologickej stopy na pracovisku?

Kliknite sem!

Ekogaléria

Ekogaléria

Radi fotíte alebo poznáte zaujímavý príbeh osobnosti, ktorá podniká ekologicky?

Podeľte sa o ne!

Ecodesign Company

Ecodesign Company

Ecodesign Company Partner portálu Ekologika - poskytuje služby v oblasti vývoja a marketingu ekoproduktov

Ecodesign Company
Úvod arrow Ekosprávy arrow Správy arrow Budúci rok vyrobia solárne elektrárne v Čechách až tretinu energie z obnoviteľných zdrojov

Budúci rok vyrobia solárne elektrárne v Čechách až tretinu energie z obnoviteľných zdrojov

V priebehu posledných troch rokoch sa vďaka nepružnému systému pri vyhlasovaní výšky podpory stal z energie vyrobenej zo slnka najvýhodnejší biznis v Českej republike.


ImageVýrazne sa zvýšil počet podporovaných zdrojov a súčasne klesli náklady na ich výstavbu. Na voľných plochách, často i kvalitne poľnohospodárskej pôde, začali rásť slnečné elektrárne ako huby po daždi a dotácie formou výkupných cien zvyšuje konečnú cenu elektriny pre domácich spotrebiteľov a firmy.

Po príchode nového ministera priemyslu a obchodu sa začali prípravy na výrazné utlmovanie boomu so slnečnou energiou.

Ministerstvo predložilo vláde návrh novely zákona o obnoviteľných zdrojoch, ktorá má zastaviť podporu solárnych elektrární postavených na voľnej ploche.

Verejnosť a niektorí odborníci tvrdia, že novela a obmedzenie výkupných cien prišli neskoro. Novela je však podľa ministra Kocourka len začiatkom pripravovaných opatrení. Ministerstvo priemyslu a obchodu pripravuje dva scenáre, podľa ktorých by sa malo ďalej postupovať - takzvaný scenár absorpčný a scenár extenzívny.

Prvý scenár by nastal v prípade, ak by ceny za elektrinu vzrástli do desiatich percent. V tom prípade by sa použili len regulačné mechanizmy. Druhý scenár by prišiel na rad vtedy, ak by ceny mali vzrásť o viac ako desať percent. V tomto prípade by boli použité pravdepodobne aj daňové nástroje.

Medzi súčasne analyzované nástroje patrí napríklad zvýšenie ekologických daní na uhlie, plyn a elektrinu. Tieto peniaze boli vyčlenené výhradne na podporu obnoviteľných zdrojov energie.

ImageUvažuje sa aj o využití prostriedkov z predaja emisných povoleniek.

Ďalej ministerstvo priemyslu a obchodu navrhlo zriadenie koordinačného monitorovacieho výboru pre vývoj cien elektriny. Ten by mal za úlohu monitorovať vývoj okolo fotovoltaických elektrární, predpovedať dopady na ceny elektriny, navrhovať opatrenia, koordinovať postupy apod.

Dôležitým faktorom je, že sa jednania zúčastnia zástupcovia Hospodárskej komory a Zväzu priemyslu a dopravy, ktorí budú posudzovať najmä únosnosť cien energií a potenciálne dopady na konkurencieschopnosť českého priemyslu a služieb.

Zdroj: enviweb.cz, Pôvodný článok si môžete prečítať tu.

 
Podniky

Hľadáte firmy s certifikátom ISO 14001?
Kliknite sem!

Produkty

Hľadáte certifikované ekoprodukty?
Kliknite sem!

Odkazy Etarget

Ekologika.sk hlavný partner:
Ekofond.sk
Komunikační partneri:

IBM.sk

Guliwer web design studio
biologika