RSS ekologika.sk

Ponúkame Vám možnosť dostávať najnovšie informácie cez RSS kanál.


Vložte Váš e-mail:

Archív (Všetky ročníky)

Virtuálna voda

Virtuálna voda

Viete koľko "virtuálnej vody" spotrebujete počas denného menu?

Vypočítajte si ju!

Ekokancelária

Ekokancelária

Hľadáte tipy na zníženie ekologickej stopy na pracovisku?

Kliknite sem!

Ekogaléria

Ekogaléria

Radi fotíte alebo poznáte zaujímavý príbeh osobnosti, ktorá podniká ekologicky?

Podeľte sa o ne!

Ecodesign Company

Ecodesign Company

Ecodesign Company Partner portálu Ekologika - poskytuje služby v oblasti vývoja a marketingu ekoproduktov

Ecodesign Company
Úvod arrow Ekosprávy arrow Správy arrow Čistiace prostriedky Sonett

Čistiace prostriedky Sonett

Sonett je nemecká firma podnikajúca v oblasti ekologických čistiacich prostriedkov, ktoré patria na európskom trhu k jedným z najdynamickejšie sa rozvíjajúcich produktových radov.

Image Firma Sonett si získala vysoký kredit medzi zákazníkmi ohľaduplnými k životnému prostrediu ale aj odbornej verejnosti, ktorá už udelila firme Sonett niekoľko významných environmentálnych ocenení. Hlavnými princípmi ktorými sa firma riadi sú ochrana vôd, ktorý firma považuje za najdôležitejší prírodný zdroj. Všetky výrobky Sonett sú bez umelých vonných látok a farbív, bez syntetických konzervačných látok,bez enzýmov, bez fosfátov a optických leštidiel, bez petrochemických, ťažko odbúrateľných bieliacich aktivátorov,bez petrochemických alebo čiastočne petrochemických zmáčadiel (tenzidov). SONETT produkty sú neobyčajne mierne a jemné k pokožke a preto tiež vhodné pre citlivú pokožku a alergikov.

Sonett vo faktoch:

  • Všetky produkty SONETT sú ekologicky certifikované
  • Používané zložky sú vyrobené z rastlinných a prírodných surovín a sú rýchlo a 100% biologicky odbúrateľné

  • SONETT nepoužíva suroviny z ropy, syntetické konzervačné látky, vône a farbivá, optické leštidlá, petrochemické bieliace aktivátory a zmáčadlá
  • SONETT produkty neobsahujú enzýmy a fosfáty
  • SONETT používa rastlinné oleje v kvalite BIO
  • Zloženie každého výrobku SONETT je plne deklarované
  • Tekuté produkty SONETT obsahujú vírenú, vitalizovanú vodu SONETT produkty sú mimoriadne mierne a jemné k pokožke a preto tiež vhodné pre citlivú pokožku a alergikov
  • Všetky obaly sú recyklovateľné
  • Veľké ekologické balenia znižujú tvorbu obalov a umožňujú nakupovať za lepšie ceny
  • Ekologické čistiace produkty SONETT nakupujú firmy, ktoré majú zodpovedný prístup k podnikaniu a svojim zamestnancom

Základom všetkých pracích a čistiacich prostriedkov sú tenzidy.

Všade, kde je to len možné, firma Sonett používa čisté rastlinné mydlo. Mydlo je zmáčadlo, ktoré je človeku a prírode najbližšie. Je rýchlo a úplne biologicky odbúratelné a na rozdiel od všetkých ostatných tenzidov má tú vynikajúcu vlastnosť, že sa okamžite po použití zlučuje s vápnikom, ktorý je obsiahnutý v odpadových vodách, na vápenné mydlo a tým je neutralizované vo svojom účinku na živé organizmy (primárne odbúravanie). Vápenné mydlo je potom zo 100 % rozložené mikroorganizmami na vodu a oxid uhličitý (sekundárne odbúravanie).

Pre podporu mydla Sonett používa deriváty kokosového oleja a cukrové tenzidy (povrchovo aktívne látky), vyrobené z kokosového tuku a cukru získaného z kukuričného alebo zemiakového škrobu. Tieto tenzidy sú vo svojej molekulárnej štruktúre nezmenené a tým ľahko rozpoznateľné mikroorganizmami takže sú rýchlo a 100 % biologicky odbúrávané. Svojou znášanlivosťou pre človeka a životné prostredie sa táto skupina tenzidov nejviac približuje mydlu.

Firma Sonett nepoužíva žiadne etoxylované produkty. Tieto sú v tzv. ekologických pracích prostriedkoch veľmi rozšírené sú označované "neiónové tenzidy na báze rastlinných resp. obnoviteľných surovín, ľahko biologicky odbúrateľné". Za týmto sa väčšinou skrývajú tenzidy, ktoré z časti pozostávajú z obnoviteľných surovín a ktoré boli vo svojej molekulárnej štruktúre pozmenené pomocou jedovatého plynu etylenoxidu získavaného z ropných derivátov a vyvolávajúceho rakovinu. Všetky etoxylované tenzidy okrem toho z výrobných dôvodov vždy obsahujú malé množstvo známej jedovatej látky dioxínu.

Enzýmy, ktoré slúžia k ľahšiemu odbúravaniu tukov, bielkovín a škrobu pri nižších teplotách, sa v produktoch Sonett zásadne nenachádzajú. Takmer v každom konvenčnom pracom prostriedku a tiež vo všetkých prostriedkoch do umývačiek riadu, sa nachádzajú enzýmy. Enzýmy sú bielkoviny, ktoré se vyskytujú vo všetkých rastlinách, zvieratách a ľuďoch a ktoré sa podielajú na všetkých metabolických procesoch. Enzýmy teda nie sú chemické látky, ktoré rozpúšťajú alebo viažu nečistotu, ale pôsobia ako biokatalyzátory, ktoré nečistotu akoby „požierajú“. Izolujú se z húb alebo baktérií.

V tom ale spočíva podstatný problém. V živom organizme sú enzýmy integrované a plnia svoju funkciu. Sú harmonickou súčasťou živej bytosti. Ale z organizmu vytrhnuté enzýmy nedokážu už rozlišovať napríklad medzi zvyškami jedla a tukom ľudskej pokožky. Zvyšky enzýmov v bielizni potom napadajú pokožku tam, kde je kde je najvlhšia - na zátylku, lakťovom ohybe, pod pazuchami a pod. Dôsledkom je podráždenie pokožky, ktoré môže vyvolať alergiu.

Ďalej je tu problematika genetických modifikácií. Takmer 100 % všetkých enzýmov obsiahnutých v pracích prostriedkoch dnes pochádza z geneticky modifikovaných mikroorganizmov. Dnes je naozaj len otázkou, aké budú následky pri vypúšťaní týchto, k extrémnej jednostrannosti pozmenených, organizmov do životného prostredia. Najnovší vývoj ide ešte ďalej, geneticky sa pozmeňuje samotná štruktúra bielkoviny enzýmu, takže vzniknuté enzýmy už nie je možné nájsť v prírode. Dôvodom tejto manipulácie je stabilita pri vyšších teplotách a väčšia tolerancia voči bieliacim prostriedkom.

Do niektorých produktov SONETT sú pridané prírodné éterické oleje. Používajú se jednak kvôli svojmu dezinfekčnému účinku, ale aj pre potešenie a pohodu. Prírodné éterické oleje majú harmonizujúci účinok na celého človeka.

Sonett nepoužíva žiadne syntetické vonné látky. Mnohé sa totiž získavajú z priemyselných odpadných produktov, ako napr. často používaný vanilín z odpadov pri výrobe buničiny. Syntetické vonné látky z ropných derivátov, môžu viesť k nadmernému podráždeniu nervovej sústavy. Toto sa zistilo aj pri štúdiách v USA a Európe zaoberajúcich sa hyperaktívnymi deťmi.

Sonett používa pri výrobe svojich produktov suroviny ekologického poľnohospodárstva ako napr. olivový olej, repkový olej, kokosový olej, palmový tuk, éterické oleje, balzamické prísady, alkohol.

Od roku 2005 je kompletný sortiment SONETT certifikovaný podľa kritérií dvoch certifikačných spoločností: ECOGARANTIE a ECOCONTROL.

Viac informácií nájdete na stránke ekodalej.sk alebo na stránke e-shopu naturshop.sk

 
Podniky

Hľadáte firmy s certifikátom ISO 14001?
Kliknite sem!

Produkty

Hľadáte certifikované ekoprodukty?
Kliknite sem!

Odkazy Etarget

Ekologika.sk hlavný partner:
Ekofond.sk
Komunikační partneri:

IBM.sk

Guliwer web design studio
biologika