RSS ekologika.sk

Ponúkame Vám možnosť dostávať najnovšie informácie cez RSS kanál.


Vložte Váš e-mail:

Archív (Všetky ročníky)

Virtuálna voda

Virtuálna voda

Viete koľko "virtuálnej vody" spotrebujete počas denného menu?

Vypočítajte si ju!

Ekokancelária

Ekokancelária

Hľadáte tipy na zníženie ekologickej stopy na pracovisku?

Kliknite sem!

Ekogaléria

Ekogaléria

Radi fotíte alebo poznáte zaujímavý príbeh osobnosti, ktorá podniká ekologicky?

Podeľte sa o ne!

Ecodesign Company

Ecodesign Company

Ecodesign Company Partner portálu Ekologika - poskytuje služby v oblasti vývoja a marketingu ekoproduktov

Ecodesign Company
Úvod arrow Ekosprávy arrow Správy arrow Hoteloví návštevníci oceňujú ekologické aktivity Hotela Dália

Hoteloví návštevníci oceňujú ekologické aktivity Hotela Dália

Hotel Dália v Košiciach je jedným z prvých ekologických hotelov na Slovensku. Hotel realizuje plán ekologických aktivít, v rámci ktorého motivuje zamestnancov i hostí, aby sa aktívne zapojili do ochrany životného prostredia.

ImageEkologické aktivity sa sústredia okrem ubytovacej časti hotela aj na konferencie a školenia, kde hotel zaviedol program pod značkou Green Meetings. Svoje aktivity spoločnosť aktívne komunikuje, v názve hotela pribudol nápis Eco-friendly Hotel. 

Už od svojho otvorenia hotela v roku 2003 boli ekologické aktivity súčasťou prevádzky Hotela Dália a zamestnanci boli vedení k aktívnemu separovaniu odpadu, recyklácii a kompostovaniu. Po čase boli nainštalované solárne panely a technológie pre elimináciu spotreby vody.

ImageHľadanie inovatívnych riešení je významnou súčasťou stratégie manažmentu hotela. Po rozšírení kapacity na 37 izieb a otvorení nových konferenčných priestorov pre 120 hostí vedenie hotela hľadalo možnosti ako minimalizovať vplyvy rozrastajúcej sa prevádzky na životné prostredie.

Rastislav Amrich, konateľ: "Hotely sú vo všeobecnosti veľkým znečisťovateľom životného prostredia, čo súvisí predovšetkým s produkciou veľkého množstva odpadu napr. z jednorazových výrobkov z radov kúpeľňovej kozmetiky i miniatúrnych balení raňajkových doplnkov ako sú džem, maslo a podobne. Okrem toho dochádza v hoteloch k vysokej spotrebe energií a vody. V Eco-friendly Hoteli Dália sme si stanovili cieľ minimalizovať produkciu odpadu a inštalovať inovatívne technológie, ktoré pomôžu našim zamestnancom i hosťom šetriť energiu a vodné zdroje."

Ekologické opatrenia v Eco friendly Hoteli Dália

ImageV hoteli sa používajú energeticky úsporné žiarovky, väčšina elektrických spotrebičov je v energetickej triede A alebo AA. V letných mesiacoch zabezpečujú ohrev vody pre hotel solárne panely. V hoteli sa používa 100%-ne recyklovaný papier, tlačí sa vždy obojstranne. Hotel preferuje elektronickú formu komunikácie. Na toaletách je umiestnený 100%-ne recyklovaný ekologický toaletný papier. Toalety majú splachovacie tlačidlo dual-flush pre úsporu vody, prietok vody v sprchách a umývadlách je nastavený na ekologický mód.

Hotel eliminuje spotrebu chemických čistiacich prostriedkov, preferuje mechanické čistenie a čistenie ekologickými čistiacimi prostriedkami. Jednorazové balenia kúpeľňovej kozmetiky boli nahradené ekologickými produktmi v objemnejších baleniach certifikovanými aj európskou eko-značkou.

ImagePonuka raňajok a menu reštaurácie bola rozšírená o bio špeciality. Jednorazové miniatúrne balenia raňajkových džemov, medu a ďalších produktov boli nahradené ekologickejšími baleniami. Pri zásobovaní reštaurácie sú uprednostňovaní lokálni dodávatelia.

V hoteli sú rozmiestnené odpadkové koše pre separovaný odpad, do ktorého sa môžu zapojiť všetci hostia. Spotreba vody a energií a produkcia odpadu je pravidelne monitorovaná. Hotel sa zapája aj do ďalších ekologických aktivít spojených s ochranou prírody vo svojej lokalite.

Prečo byť eko hotel?

ImageZavedenie týchto aktívnych ekologických opatrení súviselo s vyššími vstupnými nákladmi a administratívnymi procesmi, avšak vedenie hotela verí v dlhodobú návratnosť investícií nielen z finančného hľadiska.


Dagmar Amrichová
, riaditeľka hotela: "Súčasťou našej obchodnej stratégie sú hodnoty, ktorých uplatňovanie je pre nás rovnako dôležité ako ekonomická výkonnosť, aj keď sú do istej miery v protiklade. Zodpovedné podnikanie je o rozhodnutí priniesť „obetu“. Zdieľanie týchto hodnôt s klientmi a zamestnancami považujeme za základný predpoklad budovania našej korporátnej identity a tým aj dlhodobo udržateľného podnikania. S radosťou môžem skonštatovať, že naši klienti túto snahu oceňujú a vnímajú ekologické aktivity hotela veľmi pozitívne."

ImageEco friendly Hotel Dália vyzýva svojich hostí, aby sa do ekologických aktivít zapojili aj doma, či na svojom pracovisku. Rastislav Amrich, konateľ: "K ochrane životného prostredia môžeme prispieť všetci a často krát to stojí len minimum námahy či financií navyše. Nie je náročné zaviesť v spoločnosti napríklad separáciu odpadu či používanie recyklovaného kancelárskeho papiera. Výroba papiera z recyklovaných vlákien totiž znečisťuje ovzdušie až o 74% menej a vodu o 35% menej v porovnaní s výrobou z dreva."

ImageZavádzanie ekologických opatrení v hotelovej prevádzke je proces, ktorý krok za krokom odkrýva ďalšie možnosti ako sa zlepšovať a prinášať inovácie nielen v oblasti environmentálnych aktivít, ale aj pri ochrane zdravia zamestnancov a klientov a pri neustálom skvalitňovaní služieb zákazníkom. A práve to je cieľom Eco friendly Hotela Dália.

O Eco friendly Hoteli Dália

Eco friendly Hotel Dália je situovaný v tichej uličke v centre mesta Košice, len 5 minút pešo od Hlavnej ulice. Ponúka pohodlné ubytovanie z 37 izbách 3* a 4* kategórie, 4 konferenčné miestnosti s kapacitou do 120 hostí, gurmánsku reštauráciu pre 60 hostí, štýlovú kaviareň SAVOY café, wellness centrum a pohodlné parkovanie.

Zdroj text: Jana Zamboriová, Marketing & PR konzultant

Foto: EcoFriendly Hotel Dália

 
Ekologika.sk hlavný partner:
Ekofond.sk
Komunikační partneri:

IBM.sk

Guliwer web design studio
biologika