RSS ekologika.sk

Ponúkame Vám možnosť dostávať najnovšie informácie cez RSS kanál.


Vložte Váš e-mail:

Archív (Všetky ročníky)

Virtuálna voda

Virtuálna voda

Viete koľko "virtuálnej vody" spotrebujete počas denného menu?

Vypočítajte si ju!

Ekokancelária

Ekokancelária

Hľadáte tipy na zníženie ekologickej stopy na pracovisku?

Kliknite sem!

Ekogaléria

Ekogaléria

Radi fotíte alebo poznáte zaujímavý príbeh osobnosti, ktorá podniká ekologicky?

Podeľte sa o ne!

Ecodesign Company

Ecodesign Company

Ecodesign Company Partner portálu Ekologika - poskytuje služby v oblasti vývoja a marketingu ekoproduktov

Ecodesign Company
Úvod arrow Ekosprávy arrow Správy arrow Ecolabelling - Environmentálne označovanie produktov

Ecolabelling - Environmentálne označovanie produktov

Napísal: andrej kočibal | Tlačiť Email
Limitovaná schopnosť zákazníkov zhodnotiť vierohodnosť environmentálnej marketingovej komunikácie dáva priestor pre oportunistické správanie sa podnikov a skepticizmus spotrebiteľov. Dôvodom môže byť nedostatočné environmentálne povedomie zákazníkov, nedostatok informácií na porovnanie alebo nedostatočné pochopenie environmentálnych problémov a informácií súvisiacich s posúdením ekologických tvrdení v marketingovej komunikácii.


Environmentálna marketingová komunikácia by mala poskytovať vierohodné informácie o produktoch, aby spotrebiteľ mohol identifikovať produkty a značky s lepšími environmentálnymi atribútmi. Mala by obsahovať objektívne, faktické informácie o špecifických ekologických charakteristikách a benefitoch daného produktu. Detailné informácie o produkte a jeho zložení navyše dávajú priestor pre overenie týchto tvrdení tretími stranami. Na druhej strane, uvádzanie mnohých údajov o produkte môže viesť k presýteniu informáciami a spôsobiť, že spotrebitelia informácie o environmentálnych atribútoch produktu či firmy jednoducho prehliadnu alebo odignorujú. To vytvára potrebu pre štandardizáciu a zhrnutie týchto informácií do formy symbolu, značky alebo stručného údaju.

Komunikačné a informačné štandardy vyžadujú spoločné pravidlá o spôsobe uvádzania údajov o produkte. Štandardy musia byť jasne definované, ich dodržiavanie musí byť monitorované, nezhody musia byť vyriešené a porušitelia sankcionovaní. Tieto úlohy môžu plniť štátne alebo súkromné organizácie. Rôzne formy štandardov vyvinuli organizácie ako Medzinárodná obchodná komora, International Advertising Association, či European Advertising Standards Alliance , ktorej členom je aj Rada pre reklamu SR. Tieto organizácie sa zaoberajú sťažnosťami na reklamné aktivity spoločností.

Environmentálne označovanie výrobkov slúži na stanovenie štandardov kvality produktov a informovanie spotrebiteľa o dosiahnutí istého stupňa tejto kvality. Organizácia zabezpečujúca environmentálne označovanie zostaví systém meraní zodpovedajúci súčasnej úrovni kvality, ktorú musia produkty uchádzajúce sa o certifikáciu spĺňať. V záujme dôveryhodnosti musia tieto akreditačné orgány certifikovať len produkty, ktoré vyhovujú vysokým environmentálnym štandardom a udržiavať efektívny kontrolný a sankčný systém. Certifikačné schémy musia byť založené na jasných prednastavených kritériách ustanovených kompetentnými orgánmi. Tieto kritériá predstavujú škálu merateľných charakteristík, ako napr. hraničné hodnoty niektorých zložiek, vplyvy produktu na životné prostredie počas jeho životného cyklu alebo použité výrobné metódy. Environmentálne označovanie produktov týmto uľahčuje zákazníkovi zhodnotenie a porovnávanie výrobkov na mieste predaja a rozlíšenie produktov rôznej kvality.

 
Podniky

Hľadáte firmy s certifikátom ISO 14001?
Kliknite sem!

Produkty

Hľadáte certifikované ekoprodukty?
Kliknite sem!

Odkazy Etarget

Ekologika.sk hlavný partner:
Ekofond.sk
Komunikační partneri:

IBM.sk

Guliwer web design studio
biologika