RSS ekologika.sk

Ponúkame Vám možnosť dostávať najnovšie informácie cez RSS kanál.


Vložte Váš e-mail:

Archív (Všetky ročníky)

Virtuálna voda

Virtuálna voda

Viete koľko "virtuálnej vody" spotrebujete počas denného menu?

Vypočítajte si ju!

Ekokancelária

Ekokancelária

Hľadáte tipy na zníženie ekologickej stopy na pracovisku?

Kliknite sem!

Ekogaléria

Ekogaléria

Radi fotíte alebo poznáte zaujímavý príbeh osobnosti, ktorá podniká ekologicky?

Podeľte sa o ne!

Ecodesign Company

Ecodesign Company

Ecodesign Company Partner portálu Ekologika - poskytuje služby v oblasti vývoja a marketingu ekoproduktov

Ecodesign Company
Úvod arrow Ekosprávy arrow Správy arrow Ekosystémy nám poskytujú služby v hodnote prevyšujúcej celosvetové HDP

Ekosystémy nám poskytujú služby v hodnote prevyšujúcej celosvetové HDP

Správa OSN zverejnená v Deň životného prostredia (5. júna) poukazuje na ekonomickú opodstatnenosť ochrany životného prostredia.

Životné prostredie poskytuje každoročne ľudstvu služby v celkovej hodnote prevyšujúcej svetový hrubý domáci produkt (HDP). Napriek tomu človek svojmi zásahmi poškodil už viac ako dve tretiny ekosystémov na našej planéte. Upozorňuje na to správa Programu OSN pre životné prostredie (UNEP) „Mŕtva planéta, živá planéta“, ktorú zverejnili pri príležitosti Medzinárodného dňa životného prostredia.

Image UNEP odhaduje hodnotu environmentálnych služieb ekosystémov pre človeka v podobe poskytovania obživy, vody, ochrany pred živelnými katastrofami, a pod. až na 72 biliónov dolárov. Pre porovnanie, výška svetového HDP dosiahla v roku 2008 58 biliónov dolárov. „V minulosti tieto služby neboli vôbec alebo takmer vôbec započítavané na národnej alebo medzinárodnej úrovni. Toto by sa malo a sa musí zmeniť“, vyhlásil výkonný riaditeľ UNEPu, Achim Steiner. Správa má za cieľ upozorniť medzinárodné spoločenstvo a národné vlády na význam a hodnotu ekosystémov, ako mokrade, mangrovy, korálové útesy alebo tropické pralesy, ktorých značná časť už bola poškodená.

Udržovanie a ochrana životného prostredia je desať násobne lacnejšie ako jeho obnova, a preto by mala byť našou prioritou. O to viac, že ani pri najväčšom úsilí sa nepodarí obnoviť viac ako 40% pôvodných environmentálnych „služieb“ ekosystémov a prislúchajúcej flóry a fauny. Napriek tomu je však obnova pôvodných ekosystémov stále výhodnejšia ako snaha nahradiť ich služby „ľudskými“ riešeniami. Príroda vie totiž zabezpečiť ľudské základné potreby lepšie a lacnejšie ako človek sám. Napríklad „obnova lesa a mokradí môže byť až 22 krát výhodnejšia ako investícia do čističky odpadových vôd“, uviedol Christian Nelleman, ktorý viedol výskum pre správu. Iným príkladom je výsadba a ochana mangrovov vo Vietname (pozn. tropická stromovitá vegetácia na močaristom morskom pobreží), ktorá síce stála vyše milióna dolárov, ale následne ušetrila ročné výdavky na opravu hrádzí vo výške až 7 miliónov.

Správu UNEP nájdete na stránke www.unep.org alebo klinkite sem.

Zdroj: UNEP, AFP

 
Podniky

Hľadáte firmy s certifikátom ISO 14001?
Kliknite sem!

Produkty

Hľadáte certifikované ekoprodukty?
Kliknite sem!

Odkazy Etarget

Ekologika.sk hlavný partner:
Ekofond.sk
Komunikační partneri:

IBM.sk

Guliwer web design studio
biologika