RSS ekologika.sk

Ponúkame Vám možnosť dostávať najnovšie informácie cez RSS kanál.


Vložte Váš e-mail:

Archív (Všetky ročníky)

Virtuálna voda

Virtuálna voda

Viete koľko "virtuálnej vody" spotrebujete počas denného menu?

Vypočítajte si ju!

Ekokancelária

Ekokancelária

Hľadáte tipy na zníženie ekologickej stopy na pracovisku?

Kliknite sem!

Ekogaléria

Ekogaléria

Radi fotíte alebo poznáte zaujímavý príbeh osobnosti, ktorá podniká ekologicky?

Podeľte sa o ne!

Ecodesign Company

Ecodesign Company

Ecodesign Company Partner portálu Ekologika - poskytuje služby v oblasti vývoja a marketingu ekoproduktov

Ecodesign Company
Úvod arrow Ekosprávy arrow Správy arrow EU volí nové logo biopotravín: Hlasujte i vy!

EU volí nové logo biopotravín: Hlasujte i vy!

Všetky biovýrobky v EÚ budú mať od júna 2010 spoločnú značku. Ako bude nové logo biovýrobkov vyzerať? O tom môžete rozhodnúť aj vy! Kde a ako je možné o novej značke biovýrobkov hlasovať?


Od júna tohto roku budú všetky biopotraviny v EÚ označované spoločným logom. Do konca januára 2010 prebieha súťaž, kde si sami občania môžu novú značku produktov ekologickom poľnohospodárstve vybrať. Spoločné logo by malo nielen garantovať kvalitu výrobkov, ale tiež zdôrazniť význam ekologického poľnohospodárstva.

Od 7. decembra 2009 do konca január tohto roku máme možnosť hlasovať o tom, aké logo ponesie akýkoľvek balený ekologický tovar v Európskej únii. Už niekoľko rokov sú u nás výrobky šetrné k prírode označované symbolmi, ktoré značia ich ekologický pôvod a kvalitu. Súčasné logá biovýrobkov, s ktorými sa stretávame v obchodoch, upozorňujú zákazníkov na to, že bol produkt vyrobený ekologickou cestou. To znamená, že musel splniť stanovené podmienky na kvalitu ohľadom pestovania plodín, chovu hospodárskych zvierat, spracovania potravín a krmív pre zvieratá.

„Spoločné logo biovýrobkov v Európe zabezpečí produktom ekologického poľnohospodárstva reklamu a spotrebiteľom garanciu kvality.“

Image
Návrh č.1
Image
Návrh č.2
Image
Návrh č.3

 

 

 

 

 

 

Zdroj: http://ec.europa.eu/agriculture/organic/logo/voting/voting_en.htm

Od júna 2010 ho nahradí logo spoločné pre všetky krajiny EÚ a jeho používanie sa stane povinným pre všetky balené biovýrobky. Nové logo biopotravín je výsledkom súťaže. Reklamu si nové logo biovýrobkov začalo získavať už prostredníctvom súťaže, ktorú na jar vyhlásilo Generálne riaditeľstvo Európskej komisie pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka. Mohli sa do nej zapojiť študenti z výtvarne zameraných škôl celej EÚ.

Návrhov na novú značku biovýrobkov sa nakoniec zišlo takmer 3 500 zo všetkých 27 štátov EÚ. Porota zložená z odborníkov z oblasti ekologického poľnohospodárstva a reklamného designu z nich nakoniec vybrala tri najvydarenejšie. O víťaznom logu biovýrobkov rozhodnú občania EÚ, ktorí majú od 7. decembra možnosť o návrhoch hlasovať. Pre autora víťazného loga je pripravená odmena 6000 eur, ale nasucho nezostanú ani výtvarníci na druhom a treťom mieste, ktorí obdržia výhry v hodnote 3500 a 2500 eur. Slavnosté udelenie cien se výherci dočkajú v lete 2010 v Bruseli.

Informáciu priniesol portál nazeleno.cz

 
Podniky

Hľadáte firmy s certifikátom ISO 14001?
Kliknite sem!

Produkty

Hľadáte certifikované ekoprodukty?
Kliknite sem!

Odkazy Etarget

Ekologika.sk hlavný partner:
Ekofond.sk
Komunikační partneri:

IBM.sk

Guliwer web design studio
biologika