RSS ekologika.sk

Ponúkame Vám možnosť dostávať najnovšie informácie cez RSS kanál.


Vložte Váš e-mail:

Archív (Všetky ročníky)

Virtuálna voda

Virtuálna voda

Viete koľko "virtuálnej vody" spotrebujete počas denného menu?

Vypočítajte si ju!

Ekokancelária

Ekokancelária

Hľadáte tipy na zníženie ekologickej stopy na pracovisku?

Kliknite sem!

Ekogaléria

Ekogaléria

Radi fotíte alebo poznáte zaujímavý príbeh osobnosti, ktorá podniká ekologicky?

Podeľte sa o ne!

Ecodesign Company

Ecodesign Company

Ecodesign Company Partner portálu Ekologika - poskytuje služby v oblasti vývoja a marketingu ekoproduktov

Ecodesign Company
Úvod arrow Ekosprávy arrow Správy arrow Glasgow by mohol byť vykurovaný teplou vodou z opustených uhoľných baní

Glasgow by mohol byť vykurovaný teplou vodou z opustených uhoľných baní

Po tom, ako geológovia preskúmali rozľahlú sieť starých banských šácht pod škótskym mestom Glasgow, domy a kancelárie by tam mohli byť vyhrievané teplou vodou pumpovanou z veľkých hĺbok.

Britský geologicko-prieskumný ústav (BGS) zmapoval banské diela, aby pomohol investorom identifikovať miesta teplej podzemnej vody, ktorá by mohla byť použitá ako zdroj tepla pre domovy a podniky.

ImageNa britskom vedeckom festivale, ktorý sa konal začiatkom septembra v meste Aberdeen, vedci z BGS odhalili 3D mapy, ktoré ukázali, že podzemné vody by mohli byť čerpané zo zatopenej siete opustených uhoľných baní. Diarmad Campbell z BGS povedal, že „banské diela sú veľmi rozsiahle a odhadom polovica aglomerácie leží nad nimi.“

Radšej ako čerpať teplú vodu z okolitých skál novými špecializovanými vrtmi, teplo by mohlo byť získané priamo z vody nachádzajúcej sa v podzemných banských priestoroch. Podzemná voda by bola ochladzovaná a získané teplo by bolo využité na vykurovanie budov. Potom bude voda znovu napumpovaná do podzemia.

Zatopené bane by mohli zadovážiť až do 40% všetkého tepla potrebného pre mesto Glasgow a podobné úrovne môžu byť dosiahnuté aj v iných mestách Británie, ktoré ležia v blízkosti starých baní.

Dave Banks, z poradenstkej firmy so sídlom v Holymoore povedal, že aj keď vo využívaní najnovších technológií Británia oproti Švédsku alebo Nemecku zaostáva, záujem narastá. V súčasnosti je nainštalovaných v Británii okolo 10 000 tepelných čerpadiel, kým v roku 1999 ich bolo len 9.

Aj keď cena za tepelné čerpadlá je stále pomerne vysoká, pohybuje sa v rozmedzí od 10 000 do 15 000 libier pre jednu domácnosť, tieto technológie môžu byť ekonomicky výhodné najmä pri veľkých projektoch. Ich výhodou je hlavne veľmi lacná prevádzka. Tepelné čerpadlá vháňajú podzemnú vodu do výmenníkov tepla za použitia podobnej technológie, akú môžeme nájsť v chladničkách.

Zdroj: www.greenwisebusiness.co.uk

 
Podniky

Hľadáte firmy s certifikátom ISO 14001?
Kliknite sem!

Produkty

Hľadáte certifikované ekoprodukty?
Kliknite sem!

Odkazy Etarget

Ekologika.sk hlavný partner:
Ekofond.sk
Komunikační partneri:

IBM.sk

Guliwer web design studio
biologika