RSS ekologika.sk

Ponúkame Vám možnosť dostávať najnovšie informácie cez RSS kanál.


Vložte Váš e-mail:

Archív (Všetky ročníky)

Virtuálna voda

Virtuálna voda

Viete koľko "virtuálnej vody" spotrebujete počas denného menu?

Vypočítajte si ju!

Ekokancelária

Ekokancelária

Hľadáte tipy na zníženie ekologickej stopy na pracovisku?

Kliknite sem!

Ekogaléria

Ekogaléria

Radi fotíte alebo poznáte zaujímavý príbeh osobnosti, ktorá podniká ekologicky?

Podeľte sa o ne!

Ecodesign Company

Ecodesign Company

Ecodesign Company Partner portálu Ekologika - poskytuje služby v oblasti vývoja a marketingu ekoproduktov

Ecodesign Company
Úvod arrow Ekosprávy arrow Správy arrow Globálna produkcia CO2 sa zvýšila o 3% v 2011

Globálna produkcia CO2 sa zvýšila o 3% v 2011

Spoločné výskumné centrum Európskej únie a Holandská agentúra životného prostredia vydali správu, podľa ktorej sa celosvetová produkcia oxidu uhličitého v minulom roku zvýšila o tri percentá a dosiahla tak historické maximum 34miliárd ton/rok.

V správe s názvom „Vývoj globálnych emisií CO2- 2012“ sa uvádza, že v roku 2011 bol nárast emisií vyšší ako priemer za posledné desaťročie, kedy bol priemerný ročný rast CO2 emisií na úrovni 2,7%. V roku 2009 bol zaznamenaný 1%-ný pokles z dôvodu vážnej ekonomickej krízy, v roku 2010 naopak enormný nárast o 5% a v roku 2011 zmiernenie rastu produkcie CO2 na 3%.

ImagePodľa správy, globálny rast produkcie oxidu uhličitého pokračuje aj napriek snahe o redukciu emisií v členských krajinách OECD. Stagnujúca ekonomika, mierna zima a šetrenie energiou podporované vysokými cenami ropy, viedlo v Európskej únii k poklesu produkcie emisií CO2 o 3% a v USA a Japonsku rovnako o 2%. USA aj napriek ekonomickej recesii v rokoch 2008-2009, vysokým cenám ropy a zvýšenou spotrebou zemného plynu ako zdroja energie, s produkciou CO2 17,3 tony na obyvateľa, naďalej ostáva najväčší svetový producent oxidu uhličitého. Emisie CO2 v krajinách OECD teraz tvoria iba jednu tretinu celosvetových CO2 emisií, uvádza správa.

V Číne, najľudnatejšej krajine sveta sa priemerná produkcia CO2 zvýšila až o 9% na 7,2 tony na jedného obyvateľa. Čína sa takto dostala na úroveň Európskej únie v produkcii oxidu uhličitého na obyvateľa. Za vysoký nárast produkcie emisií môže vysoké tempo ekonomického rastu a s ním spojený dopyt po fosílnych palivách, hlavne uhlia, ktorého spotreba sa zvýšila o 9,7% a dovoz o 10%. Čína takto predbehla v dovoze Japonsko a stala sa tak najväčším dovozcom uhlia na svete. Zvýšený dopyt po palivách bol ťahaný hlavne stavebníctvom a expanziou infraštruktúry. Emisie v Indii tiež vyskočili v roku 2011 o 6%. Čína a India odteraz spolu tvoria 30% svetovej produkcie CO2 a dostali sa tak na úroveň všetkých členských krajín OECD.

Podľa správy „Vývoj globálnych emisií CO2- 2012“, najväčšími prispievateľmi emisií CO2 v globálnom meradle sú:

  • Čína (29%)

  • USA (16%)

  • Európska únia (11%)

  • India (6%)

  • Ruská federácia (5%)

  • Japonsko (4%)

Globálna spotreba uhlia v roku 2011 vzrástla o 5% a momentálne tvorí 40%-ný podiel na globálnej tvorbe emisií CO2. Podiel obnoviteľných zdrojov energie zahrňujúc slnečnú a veternú energiu a biopalivá je stále veľmi malý, ale ich podiel sa rýchlo zväčšuje. Trvalo 12 rokov, od 1992 po 2004, kým sa ich podiel zdvojnásobil z 0,5% na 1%, no iba ďalších 6 rokov, kým sa ich podiel znovu zdvojnásobil z 1% na 2,1% v roku 2011. Bez podielu týchto obnoviteľných zdrojov, by bola svetová produkcia oxidu uhličitého vyššia o zhruba 0,8 mld. ton. Podiel všetkých obnoviteľných zdrojov na svete zahrňujúc vodnú energiu, je na úrovni 8,5% a prispeli tak k zníženiu produkcie CO2 približne o 1,7 mld. ton.

Spracoval: Tomáš Kankula
Zdroj: www.environmentalleader.com

 
Podniky

Hľadáte firmy s certifikátom ISO 14001?
Kliknite sem!

Produkty

Hľadáte certifikované ekoprodukty?
Kliknite sem!

Odkazy Etarget

Ekologika.sk hlavný partner:
Ekofond.sk
Komunikační partneri:

IBM.sk

Guliwer web design studio
biologika