RSS ekologika.sk

Ponúkame Vám možnosť dostávať najnovšie informácie cez RSS kanál.


Vložte Váš e-mail:

Archív (Všetky ročníky)

Virtuálna voda

Virtuálna voda

Viete koľko "virtuálnej vody" spotrebujete počas denného menu?

Vypočítajte si ju!

Ekokancelária

Ekokancelária

Hľadáte tipy na zníženie ekologickej stopy na pracovisku?

Kliknite sem!

Ekogaléria

Ekogaléria

Radi fotíte alebo poznáte zaujímavý príbeh osobnosti, ktorá podniká ekologicky?

Podeľte sa o ne!

Ecodesign Company

Ecodesign Company

Ecodesign Company Partner portálu Ekologika - poskytuje služby v oblasti vývoja a marketingu ekoproduktov

Ecodesign Company
Úvod arrow Ekosprávy arrow Správy arrow GM kupuje použité batérie z elektromobilov na vytváranie záložných zdrojov pre domácnosti

GM kupuje použité batérie z elektromobilov na vytváranie záložných zdrojov pre domácnosti

Čím viac sa predáva elektrických a hybridných vozidiel, tým väčšie sú aj obavy z toho, čo robiť s nepotrebnými batériami z týchto vozidiel, keď sa stanú sa nepoužiteľnými. Spoločnosti General Motors (GM) a ABB odhalili novú modulárnu jednotku, ktorá využíva energiu z 5 opotrebovaných batérií, pôvodne využívaných na pohon  hybridných vozidiel Chevrolet Volt. Jednotka by mala byť schopná pri výpade elektrického prúdu zálohovať elektrickou energiou 3 až 5 domov na približne dve hodiny.

GM predstavil novú modulárnu jednotku na výstave s názvom Electrification Experience v San Franciscu v Kalifornii. Jednotka zo seba vydala 25 kW elektrickej energie (50kWh energie) na podporu všetkého osvetlenia a audiovizuálneho vybavenia potrebného na výstavu v budove, ktorá nebola napojená na verejnú elektrickú sieť.

Podľa manažéra spoločnosti GM pre výskum životnosti batérií Pabla Valencia, vývoj batérii neustále prebieha a dokonca aj výskum jej sekundárneho využitia. „V mnohých prípadoch, keď už batérie nie sú vhodné pre pohon vozidiel, ich potenciál ich životnosti bol využitý iba na menej ako 30 percent. Je v nich stále ponechané obrovské množstvo života, a predtým ako sa zrecyklujú, môžu byť ďalej využité iným spôsobom, ako napríklad na vytvorenie záložného zdroja elektrickej energie pre budovy.“

Systém uskladnenia energie by raz mohol byť využitý na napájanie skupín domov alebo malých komerčných budov pri výpadkoch prúdu. Veľké úspory by tiež mohli byť dosiahnuté počas nabíjala v noci, keď je energia lacnejšia a využitá by bola v priebehu dňa pri najvyššom zaťažení siete. Nezanedbateľné využitie môžu mať tiež pri vyrovnávaní fluktuácií výroby energie z obnoviteľných zdrojov.

Modulárna jednotka spoločností ABB a GM Volt je prvým systémom svojho druhu na svete. „Čoskoro ho budeme napájať na verejnú elektrickú sieť, aby sme mohli uskutočniť technické vyhodnotenia, ktoré nám napovedia, čoho je táto aplikácia schopná,“ povedal Allen Bruchet, viceprezident spoločnosti ABB pre rozvoj podnikania v Severnej Amerike.

Zdroj: www.inhabitat.com

 
Podniky

Hľadáte firmy s certifikátom ISO 14001?
Kliknite sem!

Produkty

Hľadáte certifikované ekoprodukty?
Kliknite sem!

Odkazy Etarget

Ekologika.sk hlavný partner:
Ekofond.sk
Komunikační partneri:

IBM.sk

Guliwer web design studio
biologika