RSS ekologika.sk

Ponúkame Vám možnosť dostávať najnovšie informácie cez RSS kanál.


Vložte Váš e-mail:

Archív (Všetky ročníky)

Virtuálna voda

Virtuálna voda

Viete koľko "virtuálnej vody" spotrebujete počas denného menu?

Vypočítajte si ju!

Ekokancelária

Ekokancelária

Hľadáte tipy na zníženie ekologickej stopy na pracovisku?

Kliknite sem!

Ekogaléria

Ekogaléria

Radi fotíte alebo poznáte zaujímavý príbeh osobnosti, ktorá podniká ekologicky?

Podeľte sa o ne!

Ecodesign Company

Ecodesign Company

Ecodesign Company Partner portálu Ekologika - poskytuje služby v oblasti vývoja a marketingu ekoproduktov

Ecodesign Company
Úvod arrow Ekosprávy arrow Správy arrow Goodyear vyvíja pneumatiky vyrobené zo sójového oleja

Goodyear vyvíja pneumatiky vyrobené zo sójového oleja

Výskumníci spoločnosti Goodyear Tire & Rubber tvrdia, že použitie sójového oleja pri výrobe pneumatík môže potenciálne zvýšiť životnosť pneumatiky o 10% a znížiť výrobcovi pneumatík použitie ropného oleja až o 26,5mil litrov ročne.

ImageTestovanie v závode spoločnosti Goodyear v Lawtone (Oklahoma) navyše ukázalo zlepšenie vlastnosti premiešavania rôznych gumových zmesí vo výrobnom procese.

Spoločnosť zistila, že gumové zmesi vyrobené zo sójového oleja sa ľahšie zmiešavajú s oxidom kremičitým, ktorý sa používa pri výrobe pneumatík. Takto chce spoločnosť zvýšiť efektivitu výroby a znížiť spotrebu energie a emisií skleníkových plynov. Spoločnosť začne testovať prototyp pneumatík vyrobených zo sójového oleja v nasledujúcich mesiacoch a ak sa technológia osvedčí, prvé pneumatiky budú uvedené na trh už v roku 2015. Únia pestovateľov sóje poskytla spoločnosti Goodyear na tento projekt dvojročný grant vo výške viac ako 500 000 €.

Goodyear odštartovala niekoľko ďalších iniciatív zameraných na zvýšenie podielu obnoviteľných surovín pri výrobe pneumatík. Spoločnosť spolupracuje s firmou DuPont Industrial Biosciences na vývoji bioizoprénu, čo je alternatíva k tradičnému izoprénu, ktorý vzniká ako vedľajší produkt pri spracovaní ropy. Bioizoprén môže byť použitý na výrobu syntetických gúm a iných elastomérov, tzn. materiálov, ktoré sú schopné za pôsobenia vonkajšej sily deformovať sa a následne nadobudnúť pôvodný tvar. Bioizoprén zároveň zníži závislosť gumárenského priemyslu na ropných produktoch.

Spoločnosť Goodyear tiež prichádza s iniciatívou zameranou na vývoj technológie na udržanie tlaku vzduchu (AMT) v pneumatikách. Jej cieľom je, aby pneumatiky ostali nafúknuté pri optimálnom tlaku bez použitia externých púmp alebo elektroniky. Všetky súčasti systému AMT budú plne obsiahnuté v pneumatike. Goodyear systém AMT obhajuje tým, že jeho výhody budú v znížení spotreby paliva a tvorby emisií, v predĺžení životnosti pneumatík, ako aj vo väčšej bezpečnosti a lepšom výkone.

Zdroj: www.environmentalleader.com

 
Podniky

Hľadáte firmy s certifikátom ISO 14001?
Kliknite sem!

Produkty

Hľadáte certifikované ekoprodukty?
Kliknite sem!

Odkazy Etarget

Ekologika.sk hlavný partner:
Ekofond.sk
Komunikační partneri:

IBM.sk

Guliwer web design studio
biologika