RSS ekologika.sk

Ponúkame Vám možnosť dostávať najnovšie informácie cez RSS kanál.


Vložte Váš e-mail:

Archív (Všetky ročníky)

Virtuálna voda

Virtuálna voda

Viete koľko "virtuálnej vody" spotrebujete počas denného menu?

Vypočítajte si ju!

Ekokancelária

Ekokancelária

Hľadáte tipy na zníženie ekologickej stopy na pracovisku?

Kliknite sem!

Ekogaléria

Ekogaléria

Radi fotíte alebo poznáte zaujímavý príbeh osobnosti, ktorá podniká ekologicky?

Podeľte sa o ne!

Ecodesign Company

Ecodesign Company

Ecodesign Company Partner portálu Ekologika - poskytuje služby v oblasti vývoja a marketingu ekoproduktov

Ecodesign Company
Úvod arrow Ekosprávy arrow Správy arrow Greenpeace odmenil Hewlett Packard za zelenší notebook

Greenpeace odmenil Hewlett Packard za zelenší notebook

HP dostal body v Sprievodcovi zelenšou elektronikou za notebook New ProBook 5310, ktorý neobsahuje žiadne nebezpečné látky, naopak LG v rebíčku klesol.

30. september 2009 Slovensko — Prieskum zelenšej elektroniky pokračuje.  Organizácia Greenpeace dnes publikovala 13. pokračovanie Sprievodcu zelenšou elektronikou.

Image Greenpeace odmenil bodmi firmu Hewlett Packard pre uvedenie na trh počítača, ktorý je prakticky bez PVC (polyvinyl chlorid) a bez brómovaných spomaľovačov horenia (BFR). Iba napájací zdroj a kábel ešte obsahujú tieto nebezpečné látky. Začiatkom tohto roku organizácia Greenpeace protestovala v sídle spoločnosti HP v Palo Alto, USA a na pobočkách v Číne a v Holandsku. Greenpeace tak reagoval na nesplnenie záväzku, že firma odstráni tieto látky z počítačových produktov do konca roka 2009. Spoločnosť HP zrejme prehodnotila svoj prístup a na trh nakoniec uviedla New ProBook 5310 Notebook 2 bez nebezpečných látok. "HP urobil prvý krok a dobieha tak známu značku Apple, ktorá odstránila tieto materiály z celej produktovej rady takmer pred rokom," hovorí koordinátorka toxickej kampane Greenpeace International, Iza Kruszewska. "HP teraz vytvára tlak priamo na svojich konkurentov, aby na trh uviedli viac výrobkov, ktoré sú čistejšie a bezpečnejšie."

Spoločnosti Dell a Lenovo si stále držia trestné body za to, že posunuli splnenia svojich záväzkov na dobu neurčitú. Acer tvrdí, že dosiahne svoj cieľ a odstráni PVC a brómované spomaľovače horenia vo všetkých svojich produktoch do konca tohto roka. Toshiba má harmonogram vylúčenia týchto toxických látok vo všetkých svojich výrobkov do konca marca 2010. Nokia zostáva na vrchole rebríčka mezdi výrobcami mobilných telefónov s výsledkom 7,5 bodov z 10. Nasleduje Samsung s 6,9 bodmi, Sony Ericsson s 6,5 bodmi. Philips postúpil z 7. na 4. miesto a má 5,9 bodov. Aj spoločnosť Sony sa posunula v rebríčku z 12. až na 8. miesto. LG kleslo oproti minulému vydaniu z 4. až na 11. miesto. Získalo trestné body za ústupok zo svojho pôvodného plánu odstrániť PVC a brómované spomaľovače horenia vo všetkých svojich výrobkoch do konca roka 2010. Zatiaľ čo pri mobilných telefónoch sa LG drží pôvodného plánu a mala by odstrániť nebezpečné láky v roku 2010, vyradenie týchto látok v televízoroch a monitoroch sa rozhodla spoločnosť odložiť až do roku 2012. V spodnej časti rebríčka sa nachádza firma Fujitsu so skóre 2,7 a Lenovo je na predposlednom mieste s počtom bodov 2,5.

Image Toto vydanie Greenpeace - Sprievodcu zelenšou elektronikou, ktorý posudzuje spoločnosti aj v oblasti klímy a energetiky, sa publikuje len dva mesiace pred rozhodujúcimi rozhovormi o zmene klímy v Kodani. "Očakávame, že vedúce technologické firmy splnia svoje záväzky a stanú sa príkladom pre ďalšie priemyselné odvetvia," povedala Kruszewska. "Je sklamaním, že spoločnosti ako Apple, Nokia a Microsoft sa nesnažia prispieť vo svojom výrobnom procese k zlepšeniu klímy. Len spoločnosti Philips, Acer a Samsung podporujú zníženie hladiny emisií."

Greenpeace Sprievodca zelenšou elektronikou je prístupná na www.greenpeace.org/rankingguide.

Zdroj: www.greenpeace.sk

 
Podniky

Hľadáte firmy s certifikátom ISO 14001?
Kliknite sem!

Produkty

Hľadáte certifikované ekoprodukty?
Kliknite sem!

Odkazy Etarget

Ekologika.sk hlavný partner:
Ekofond.sk
Komunikační partneri:

IBM.sk

Guliwer web design studio
biologika