RSS ekologika.sk

Ponúkame Vám možnosť dostávať najnovšie informácie cez RSS kanál.


Vložte Váš e-mail:

Archív (Všetky ročníky)

Virtuálna voda

Virtuálna voda

Viete koľko "virtuálnej vody" spotrebujete počas denného menu?

Vypočítajte si ju!

Ekokancelária

Ekokancelária

Hľadáte tipy na zníženie ekologickej stopy na pracovisku?

Kliknite sem!

Ekogaléria

Ekogaléria

Radi fotíte alebo poznáte zaujímavý príbeh osobnosti, ktorá podniká ekologicky?

Podeľte sa o ne!

Ecodesign Company

Ecodesign Company

Ecodesign Company Partner portálu Ekologika - poskytuje služby v oblasti vývoja a marketingu ekoproduktov

Ecodesign Company
Úvod arrow Ekosprávy arrow Správy arrow H&M zakázala nebezpečné chemikálie používané vo svojich produktoch

H&M zakázala nebezpečné chemikálie používané vo svojich produktoch

ImageŠvédska odevná skupina H&M, ktorá vlastní 2 600 obchodov po celom svete, už nebude používať perfluórované zlúčeniny (PFC) v žiadnom produkte objednanom po 1.1.2013.

PFC zlúčeniny sú zvyčajne využívané výrobcami odevov na výrobu vode a škvrnám odolného oblečenia na vonkajšie použitie a sú tiež obsiahnuté napríklad v sprchových závesoch a stanoch. Podľa EPA (Agentúra pre ochranu životného prostredia) PFC sa v prírode a v ľudskom tele akumulujú a zistilo sa, že sú toxické a spôsobujú reprodukčné, vývojové a systémové zmeny u zvierat, ktoré boli testované v laboratórnych podmienkach.
 
Spoločnosť H&M použije alternatívu, ktorá má dobré environmentálne a zdravotné vlastnosti pri dotyku s vodou. Podľa spoločnosti alternatíva bude použitá na všetkých odevoch značky H&M. H&M tiež zriadila obmedzenia pri používaní chemikálií pre výrobcov v celej svojej dodávateľskej sieti. Spoločnosť tvrdí, že z dôvodu zavedenia svojej politiky používania chemikálií vykonala v roku 2011 viac ako 30 000 chemických testov.
 
H&M prednedávnom zakázala aj iné chemikálie vo svojich produktoch ako napríklad tzv. azo-farbivá, niektoré chlórparafíny, šesťmocný chróm a fenoly. Pentachlórfenol, ktorý spadá do skupiny fenolov, bol v minulosti využívaný ako pesticíd a dezinfekčný prostriedok s vysokou toxicitou.
 
Výrobca odevov je súčasťou medzinárodnej pracovnej skupiny AFIRM, ktorá sa snaží obmedzovať množstvo škodlivých látok v odevnom priemysle.
 
Podnet na obmedzenie chemikálií používaných vo svojich produktoch dostala spoločnosť H&M v marci 2012. Organizácia Greenpeace ju totiž spolu s ďalšími výrobcami odevov ako napr. Adidas alebo Nike obvinila z používania nadmerného množstva nebezpečných chemikálií, ktoré sa dostávajú do vody pri praní odevov zákazníkmi.
 
 
Podniky

Hľadáte firmy s certifikátom ISO 14001?
Kliknite sem!

Produkty

Hľadáte certifikované ekoprodukty?
Kliknite sem!

Odkazy Etarget

Ekologika.sk hlavný partner:
Ekofond.sk
Komunikační partneri:

IBM.sk

Guliwer web design studio
biologika