RSS ekologika.sk

Ponúkame Vám možnosť dostávať najnovšie informácie cez RSS kanál.


Vložte Váš e-mail:

Archív (Všetky ročníky)

Virtuálna voda

Virtuálna voda

Viete koľko "virtuálnej vody" spotrebujete počas denného menu?

Vypočítajte si ju!

Ekokancelária

Ekokancelária

Hľadáte tipy na zníženie ekologickej stopy na pracovisku?

Kliknite sem!

Ekogaléria

Ekogaléria

Radi fotíte alebo poznáte zaujímavý príbeh osobnosti, ktorá podniká ekologicky?

Podeľte sa o ne!

Ecodesign Company

Ecodesign Company

Ecodesign Company Partner portálu Ekologika - poskytuje služby v oblasti vývoja a marketingu ekoproduktov

Ecodesign Company
Úvod arrow Ekosprávy arrow Správy arrow Hybridný autobus sa stáva realitou

Hybridný autobus sa stáva realitou

Spoločnosť Daimler Buses dostala od nemeckého spolkového ministerstva pre dopravu, výstavbu a rozvoj miest (BMVBS) podporu na vývoj, odskúšanie a testovaciu prevádzku flotily dieselových hybridných autobusov s možnosťou jazdy aj na čisto elektrický pohon.

Image Značka Mercedes-Benz tak môže ďalej zdokonaľovať a testovať kĺbový autobus Citaro G BlueTec Hybrid, ktorý je nosným pilierom projektu. Technológia jeho pohonu je v súčasnosti na svete ojedinelá. V nadchádzajúcom roku sa bude ekologický autobus testovať vo zvolených modelových regiónoch, dovedna bude jazdiť tridsať hybridných autobusov v každodennej prevádzke. V dôsledku odlišných topografií a rýchlostných profilov aglomerácií majú hybridné autobusy dokázať, že obstoja v praktickej prevádzke kdekoľvek. Osemnásť metrov dlhý hybridný mestský autobus sa môže pochváliť úplne bezemisnou jazdou, tichým chodom, štyrmi elektrickými motormi integrovanými do nábojov kolies a najväčším lítiovo-iónovým akumulátorom na svete. Konštrukčne jedinečná batéria akumuluje energiu získanú z dieselového generátora a elektrickú energiu získanú počas brzdenia.

Image Mercedes-Benz Citaro G BlueTec Hybrid má v porovnaní s konvenčnými modernými autobusmi o dvadsať až tridsať percent nižšiu spotrebu   nafty a produkuje približne o tretinu menej emisií CO2. Vozidlo úspešne absolvovalo viactýždennú zimnú skúšku na polárnom kruhu za najtvrdších podmienok používania, testovali ho aj v horúcej a prašnej Arizonskej púšti. Mercedes-Benz Citaro G BlueTec Hybrid, autobus, ktorý získal podporu nemeckého ministerstva, je súčasťou globálnej iniciatívy Shaping Future Transportation, vývoja a výroby bezemisných úžitkových vozidiel zajtrajška. Rovnako ako autobus na palivové články Mercedes-Benz Citaro FuelCELL, ktorý bol predstavený v júni na svetovom kongrese dopravných podnikov (UITP) vo Viedni. V Severnej Amerike má Daimler so svojou autobusovou značkou Orion už asi dvetisíc hybridných autobusov v mestskej doprave a je tak na prvej priečke na svete v hybridnej technike v úžitkových vozidlách.

Zdroj: Hospodárske noviny, 28.9.2009
Zdroj foto: www.daimler.com

 
Podniky

Hľadáte firmy s certifikátom ISO 14001?
Kliknite sem!

Produkty

Hľadáte certifikované ekoprodukty?
Kliknite sem!

Odkazy Etarget

Ekologika.sk hlavný partner:
Ekofond.sk
Komunikační partneri:

IBM.sk

Guliwer web design studio
biologika