RSS ekologika.sk

Ponúkame Vám možnosť dostávať najnovšie informácie cez RSS kanál.


Vložte Váš e-mail:

Archív (Všetky ročníky)

Virtuálna voda

Virtuálna voda

Viete koľko "virtuálnej vody" spotrebujete počas denného menu?

Vypočítajte si ju!

Ekokancelária

Ekokancelária

Hľadáte tipy na zníženie ekologickej stopy na pracovisku?

Kliknite sem!

Ekogaléria

Ekogaléria

Radi fotíte alebo poznáte zaujímavý príbeh osobnosti, ktorá podniká ekologicky?

Podeľte sa o ne!

Ecodesign Company

Ecodesign Company

Ecodesign Company Partner portálu Ekologika - poskytuje služby v oblasti vývoja a marketingu ekoproduktov

Ecodesign Company
Úvod arrow Ekosprávy arrow Správy arrow IKEA bude po roku 2016 predávať iba LED žiarovky

IKEA bude po roku 2016 predávať iba LED žiarovky

Švédska spoločnosť IKEA sa vyjadrila, že po roku 2016 bude vo svojich predajniach ponúkať iba LED lampy a žiarovky. Cieľom je pomôcť spotrebiteľom ušetriť energiu, znížiť účty za energie a zredukovať emisie uhlíka.


IKEA tvrdí, že bude predávať LED svietidlá za najnižšie ceny na trhu. Spoločnosť ale neposkytla žiadne detaily ohľadom cien.

ImageSúčasťou iniciatívy tiež bude výmena viac ako milióna tradičných žiaroviek vo svojich predajniach za LED žiarovky a iné energeticky efektívne svietidlá. IKEA odštartovala túto iniciatívu tým, že darovala každému svojmu zamestnancovi jednu LED žiarovku.

Spoločnosť tiež zverejnila dva prieskumy v súvislosti so svojimi plánmi. Prieskum s názvom „Globálna štúdia IKEA“ zistil, že len 43% Američanov má aspoň jednu LED žiarovku vo svojom dome, v porovnaní s Čínou s 80%, Ruskom so 65% a Švédskom so 61%. Podľa osobitného prieskumu vykonaného spoločnosťou Wakefield Research, iba 27 Američanov vie, že LED žiarovky majú životnosť 20 rokov a tento istý prieskum zistil, že 34% ľudí nevie, že LED žiarovky spotrebúvajú menej elektrickej energie.

Toto oznámenie spoločnosti IKEA nasleduje po predchádzajúcich iniciatívach, ako napríklad zastavenie predaja plastových tašiek od roku 2007 alebo zavedenie programu na inštaláciu solárnych fotovoltických panelov na strechách svojich predajní. IKEA prednedávnom dokončila 40. solárny projekt a odteraz využíva až 51% energie pochádzajúcej z obnoviteľných zdrojov oproti 47% v roku 2010. IKEA sa tiež snaží neustále vytvárať čo najviac udržateľný sortiment výrobkov. Toto úsilie zahrňuje zodpovedné zdroje surovín, chytrý dizajn a lepšie možnosti prepravy. Nedávnym príkladom je výmena tradičných drevených paliet za novonavrhnuté papierové. Spoločnosti sa týmito opatreniami podarilo zlepšiť energetickú efektívnosť o 4% v roku 2011 v porovnaní s rokom 2010 a spoločnosť takto ušetrila €6,5mil.

Zdroj: www.environmentalleader.com


 
Podniky

Hľadáte firmy s certifikátom ISO 14001?
Kliknite sem!

Produkty

Hľadáte certifikované ekoprodukty?
Kliknite sem!

Odkazy Etarget

Ekologika.sk hlavný partner:
Ekofond.sk
Komunikační partneri:

IBM.sk

Guliwer web design studio
biologika