Najnovší dokumentárny snímok nemeckého režiséra Valentina Thurna „Taste the Waste“ (Ochutnajte odpad) ukazuje, že na skládke končí príliš dlhý banán, rovnako ako neforemný zemiak, paradajka inej farby ako tmavo červenej alebo mlieko tesne pred uplynutím minimálnej doby trvanlivosti. Konkrétne čísla, ktoré v dokumente zaznievajú, sú alarmujúce:
- Každý rok v Európskej únii na skládke skončí 90 miliónov ton potravín.
- Len európske domácnosti ročne vyhodia jedlo v hodnote presahujúcej sto miliárd euro, čo zodpovedá ročnému obratu najväčšieho potravinového koncernu na svete Nestlé.
- Jedlo, ktoré sa behom dvanástich mesiacov vyhodí v Európe a Severnej Amerike, by trikrát nakŕmilo všetkých ľudí sveta, ktorí trpia hladom.
„Potraviny tvoria takmer dvanásť percent všetkých domácich odpadov,“ hovorí sa v dokumente Felicitas Schneiderová z viedenského Inštitútu pre manažment odpadov. A dodáva: „Väčšinou tie veci nie sú ani pokazené, ľuďom sa už proste len nehodili.“ Počas štúdie, ktorú inštitút po dobu desiatich týždňov uskutočňoval v spolupráci s nemenovaným reťazcom diskontných predajní, Schneiderová so svojim tímom zistila, že jedna filiálka vyhodí denne zhruba 45 kilo jedlých potravín.
Pozrite si časť z dokumentu Taste the Waste
Zdroj: portál http://www.ceskapozice.cz/zahranici/svetove-udalosti/jidlo-z-popelnic-trikrat-nakrmilo-svet