RSS ekologika.sk

Ponúkame Vám možnosť dostávať najnovšie informácie cez RSS kanál.


Vložte Váš e-mail:

Archív (Všetky ročníky)

Virtuálna voda

Virtuálna voda

Viete koľko "virtuálnej vody" spotrebujete počas denného menu?

Vypočítajte si ju!

Ekokancelária

Ekokancelária

Hľadáte tipy na zníženie ekologickej stopy na pracovisku?

Kliknite sem!

Ekogaléria

Ekogaléria

Radi fotíte alebo poznáte zaujímavý príbeh osobnosti, ktorá podniká ekologicky?

Podeľte sa o ne!

Ecodesign Company

Ecodesign Company

Ecodesign Company Partner portálu Ekologika - poskytuje služby v oblasti vývoja a marketingu ekoproduktov

Ecodesign Company
Úvod arrow Ekosprávy arrow Správy arrow Kancelárie zelenej high-tech

Kancelárie zelenej high-tech

Schneider Electric robí zo svojho sídla v parížskom regióne ukážkovú budovu v spotrebe energie. Každý z užívateľov budovy bude čoskoro môcť merať svoju ekologickú stopu a následne zmeniť svoje návyky, aby znížil jej dopad.

Čo ak by si každý zamestnanec mohol regulovať teplotu vo svojej kancelárii, nastaviť si potrebnú intenzitu svetla, ktoré potrebuje na prácu a zároveň znížiť svoju spotrebu elektrickej energie? To boli hlavné otázky a neskôr ciele, ktoré si Schneider Electric stanovil pri budovaní nového sídla nazvaného HIVE – Hniezdo – francúzsky názov odvodený z „Hall de l'innovation et vitrine de l'énergie“. "Predkladatelia projektu, BNP Paribas Immobilier a Bouygues nám ponúkli budovu vysokej kvality, ktorá súčasne spĺňala aj ekologické kritériá, vysvetľuje Thierry Djahel, riaditeľa rozvoja pre Schneider Electric. „My sme sa rozhodli ísť ešte ďalej."

Tým, že objekt bol navrhnutý tak, že ho bolo jednoduché rozdeliť na menšie objekty, bolo možné presne stanoviť spotrebu energie podľa jednotlivých zón. Schneider Electric následne vyvinul systém na zistenie energetickej spotreby čo najmenších zón, prakticky takmer na užívateľa. 35.000 metrov štvorcových budovy tvoriacich rozlohu sídla HIVE bolo vybavených viac ako 150 elektronickými čítačkami - malé elektronické škatuľky, ktoré umožňujú neustále zobrazovať aktuálnu spotrebu energie.

S týmito údajmi je možné dosiahnuť hlavný cieľ – znížiť celkovú spotrebu energie budovy a zároveň zachovať, prípadne zvýšiť pohodlie jej užívateľov. "Každý môže riadiť klimatizáciu alebo kúrenie v kancelárii a úroveň osvetlenia", vysvetľuje Thierry Djahel. Skúsenosti ukazujú, že užívatelia sa nie vždy spontánne stávajú eko-obyvateľmi. Z toho dôvodu je potrebné formovať ekologické postoje aj pomocou externých prvkov z prostredia. Ak sa niekto rozhodne pre prácu pri stiahnutých žalúziách v zime aj napriek slnečnému počasiu, okrajujúc sa tak o prirodzené denné svetlo a teplo, systém takémuto pracovníkovi navrhne správou cez jeho počítač „otvoriť žalúzie a znížiť umelé osvetlenie“.

K inováciám od Schneider Electric sa pridávajú ďalšie ako napríklad od spoločnosti Saint-Gobain. Budova profituje z dvojitej okennej vitráže, ktorá pomáha optimalizovať vlastnosti tepelnej izolácie vzduchu prechádzajúcej medzi dvomi tabuľami. Klimatizovaný vzduch je poskytovaný cez techniku "studeného svetla". Tá umožňuje chladenie a vykurovanie bez použitia motora, teda bez prietoku vzduchu či hluku. "Takisto sme nainštalovali solárne panely. Takto môžme ukázať skeptikom, že táto technológia funguje a podieľa sa na vyrovnávaní energetickej bilancie HIVE," dodáva Thierry Djahel, ktorý odhaduje, že investície do týchto technológií budú vďaka energetickej úspore splatené do troch rokov. Podľa zástupcov firmy Schneider Electric, nové sídlo HIVE spotrebuje štvrtinu energie spotrebovanej porovnateľnou budovou postavenou v deväťdesiatych rokoch minulého storočia.

Spoločnosť Schneider Electric teraz využíva svoje sídlo na prezentácie. Denne ho navštívi päťdesiat až sto zákazníkov. "Vďaka novému sídlu môžem zostať v teréne a každý deň sa priamo v budove stretnúť s našimi zákazníkmi," smeje sa Jean-Pascal Tricoire, generálny riaditeľ spoločnosti Schneider Electric, ktorý nikdy neodolá pokušeniu demonštrácie systému v jeho kancelárii.

Zdroj: Celý článok si môžete prečítať na stránke Le Figaro.fr

 
Podniky

Hľadáte firmy s certifikátom ISO 14001?
Kliknite sem!

Produkty

Hľadáte certifikované ekoprodukty?
Kliknite sem!

Odkazy Etarget

Ekologika.sk hlavný partner:
Ekofond.sk
Komunikační partneri:

IBM.sk

Guliwer web design studio
biologika