RSS ekologika.sk

Ponúkame Vám možnosť dostávať najnovšie informácie cez RSS kanál.


Vložte Váš e-mail:

Archív (Všetky ročníky)

Virtuálna voda

Virtuálna voda

Viete koľko "virtuálnej vody" spotrebujete počas denného menu?

Vypočítajte si ju!

Ekokancelária

Ekokancelária

Hľadáte tipy na zníženie ekologickej stopy na pracovisku?

Kliknite sem!

Ekogaléria

Ekogaléria

Radi fotíte alebo poznáte zaujímavý príbeh osobnosti, ktorá podniká ekologicky?

Podeľte sa o ne!

Ecodesign Company

Ecodesign Company

Ecodesign Company Partner portálu Ekologika - poskytuje služby v oblasti vývoja a marketingu ekoproduktov

Ecodesign Company
Úvod arrow Ekosprávy arrow Správy arrow Kórejskí vedci sa pri vývoji účinnejších LED diód inšpirovali svätojánskymi muškami

Kórejskí vedci sa pri vývoji účinnejších LED diód inšpirovali svätojánskymi muškami

Ďalší fantastický príklad z aplikácie princípov biomimikry priniesol tím juhokórejských vedcov, ktorý pozoroval svätojánske mušky s cieľom vyvinúť efektívnejšie a lacnejšie LED diódy. Výskum pri vývoji osvetlenia v podstate napodobňuje svetielkujúci orgán tohto drobného hmyzu. Vedci dúfajú, že študovaním a napodobňovaním štruktúry bruška svätojánskej mušky, nájdu spôsob ako vyvinúť účinnejšie a lacnejšie LED osvetlenie.

ImageVýskum tímu bol publikovaný v časopise Proceedings na americkej Národnej akadémii vied, kde vedci prezentovali ich výkonnejšie anti-reflexné sklíčka, ktoré boli použité pri výrobe diód emitujúcich svetlo. V článku „LED šošovky, biologicky inšpirované kožnými vrstvami svätojánskej mušky“ sa píše, ako sa svetlušky snažia prilákať partnera použitím ich svetielkujúceho orgánu.

Počas svojho výskumu zistili, že svetluškine svetlo je zložené z niekoľkých vrstiev pokožky. Použitím elektrónového mikroskopu a číselnej analýzy odhalili, že veľmi pevné usporiadanie vrstiev pokožky znižuje svetelnú stratu medzi vzduchom a pokožkou a pôsobí ako antireflexná vrstva, ktorá znižuje svetelnú stratu a zvyšuje účinnosť svietenia.

Pomocou tohto nového poznatku boli vedci schopní vyvinúť umelú verziu vysokovýkonného LED osvetlenia. Nanovrstvy na povrchu LED šošoviek boli vyrobené pomocou veľkoplošnej šablóny, polohovateľných líšt a za pomoci vysokoteplotného lisovania. Biologicky inšpirované LED šošovky, na rozdiel od hladkých šošoviek, podstatne zvyšujú priepustnosť svetla, ktoré je porovnateľné s bežnou antireflexnou vrstvou. Táto biologická inšpirácia môže ponúknuť nové možnosti pri zvyšovaní svetelnej účinnosti LED svietidiel.

Zdroj: www.inhabitat.com

 
Podniky

Hľadáte firmy s certifikátom ISO 14001?
Kliknite sem!

Produkty

Hľadáte certifikované ekoprodukty?
Kliknite sem!

Odkazy Etarget

Ekologika.sk hlavný partner:
Ekofond.sk
Komunikační partneri:

IBM.sk

Guliwer web design studio
biologika