RSS ekologika.sk

Ponúkame Vám možnosť dostávať najnovšie informácie cez RSS kanál.


Vložte Váš e-mail:

Archív (Všetky ročníky)

Virtuálna voda

Virtuálna voda

Viete koľko "virtuálnej vody" spotrebujete počas denného menu?

Vypočítajte si ju!

Ekokancelária

Ekokancelária

Hľadáte tipy na zníženie ekologickej stopy na pracovisku?

Kliknite sem!

Ekogaléria

Ekogaléria

Radi fotíte alebo poznáte zaujímavý príbeh osobnosti, ktorá podniká ekologicky?

Podeľte sa o ne!

Ecodesign Company

Ecodesign Company

Ecodesign Company Partner portálu Ekologika - poskytuje služby v oblasti vývoja a marketingu ekoproduktov

Ecodesign Company
Úvod arrow Ekosprávy arrow Správy arrow Londýnska olympiáda dostala prívlastok zelená

Londýnska olympiáda dostala prívlastok zelená

Letné londýnske olympijské hry 2012 dostali pomenovanie „Zelená olympiáda“. Aj napriek niektorým neúspešným snahám v oblasti “zelených opatrení”, v oblasti dopravy sa podarilo dosiahnuť určité úspechy. Olympijské hry sú totiž obsluhované vozovým parkom s elektrickým alebo vodíkovým pohonom.
 
V každých olympijských hrách je dôležité zásobovanie a doprava, či je to už transport atlétov na ich miesta, alebo jednoducho presúvanie potrebných zariadení v okolí olympijského parku. Olympijský partneri BMW a Európska spoločnosť HY-TEC poskytli tisícky elektrických vozidiel poháňaných “čistou” energiou.
 
Vo vozovom parku spoločnosti BMW je množstvo vozidiel rady 3 a rady 5 s technológiou Efficient Dynamics, pomocou ktorej je vozidlo schopné znížiť svoju spotrebu paliva len na 3,76 l/100 km. BMW tiež poskytlo 120 vozidiel rady 5 ActiveHybrid s kombináciou spaľovacieho a elektrického motora a vyše 200 plne elektrických vozidiel rady Mini S a Active S. Tento výrobca nechce ukázať svoj postoj k životnému prostrediu len prostredníctvom olympijských hier, ale nedávno oznámil, že Londýn bude prvý, kde bude mať BMW obchodné zastúpenie v oblasti elektrických áut.
 
Mesto Londýn sa snaží využiť všetky dostupné páky, aby zabezpečilo zredukovanie emisií na všetkých možných miestach, ako napríklad využitie Britských čiernych taxíkov s pohonom na vodík. Tieto vozidlá poskytla spoločnosť HY-TEC, ktorá nahradila ich klasické spaľovacie motory elektrickými motormi, poháňanými vodíkovými palivovými článkami.
 
Pred tým, ako olympijské hry začali, sa usporiadatelia vyjadrili, že taxíky na vodíkový pohon môžu jazdiť až dva dni bez doplnenia paliva. Avšak v polovici hier nastal nepríjemný problém s verejnosťou a jediná čerpacia stanica v okolí parku bola nútená dočasne zastaviť prevádzku z bezpečnostných dôvodov. Takto nastala taxikárom neželaná povinnosť dochádzať za najbližšou čerpacou stanicou do mesta Swindon vzdialeného viac než 200 kilometrov.
 
Jedna dobrá správa je istá a to, že novovybudovaná infraštruktúra dobíjacích elektrických staníc bude aj po skončení olympijských hier ďalej v prevádzke. To znamená, že Londýnčania si odteraz budú môcť kupovať elektrické autá s vedomím, že dobíjacie stanice sú ľahko dostupné.
 
 
Podniky

Hľadáte firmy s certifikátom ISO 14001?
Kliknite sem!

Produkty

Hľadáte certifikované ekoprodukty?
Kliknite sem!

Odkazy Etarget

Ekologika.sk hlavný partner:
Ekofond.sk
Komunikační partneri:

IBM.sk

Guliwer web design studio
biologika