RSS ekologika.sk

Ponúkame Vám možnosť dostávať najnovšie informácie cez RSS kanál.


Vložte Váš e-mail:

Archív (Všetky ročníky)

Virtuálna voda

Virtuálna voda

Viete koľko "virtuálnej vody" spotrebujete počas denného menu?

Vypočítajte si ju!

Ekokancelária

Ekokancelária

Hľadáte tipy na zníženie ekologickej stopy na pracovisku?

Kliknite sem!

Ekogaléria

Ekogaléria

Radi fotíte alebo poznáte zaujímavý príbeh osobnosti, ktorá podniká ekologicky?

Podeľte sa o ne!

Ecodesign Company

Ecodesign Company

Ecodesign Company Partner portálu Ekologika - poskytuje služby v oblasti vývoja a marketingu ekoproduktov

Ecodesign Company
Úvod arrow Ekosprávy arrow Správy arrow Lufthansa a Algae Tec vybudujú závod na biopalivá vyrábané z rias

Lufthansa a Algae Tec vybudujú závod na biopalivá vyrábané z rias

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa podpísala dohodu o spolupráci s austrálskou spoločnosťou Algae Tec na vybudovanie rozsiahleho závodu v Európe, ktorý by mal vyrábať letecké palivá vyrobené z rias.

Dohoda tvorí základ dlhodobej spolupráce medzi oboma spoločnosťami pre priemyselnú výrobu surových rias vhodných na premenu na letecký petrolej a bežné palivá.

ImageVeľkosť a náklady na výstavbu závodu nie sú známe, ale závod by mal stáť v blízkosti priemyselného zdroja emisií oxidu uhličitého, ktorý bude použitý ako hlavný produkt na výrobu rias. Podľa dohody bude projekt financovaný Lufthansou. Spoločnosť Algae Tec bude riadiť závod, znášať licenčné poplatky a výnosy projektu. Lufthansa sa zaviazala kupovať najmenej 50 % ropy vyrábanej v závode.

Podľa Algae Tec riasy budú produkované v súlade so smernicami EÚ o obnoviteľných energiách a závod bude certifikovaný podľa medzinárodnej normy Sustainability & Carbon Certification.

Algae Tec otvorila v auguste v Austrálií závod na výrobu biopalív z rias. Technológiou spoločnosti Algae Tec je z blízkych priemyselných zdrojov zachytávaný oxid uhličitý a následne použitý na výrobu ropy vyrobenej z rias. CO2 môže byť zachytávaný priamo u producentov, ako napríklad tepelné elektrárne na uhlie, a potom je privádzaný do rastového systému rias, ktoré sa nakoniec použijú na výrobu leteckého paliva a biopalív.

Lufthansa vykonávala testy biopalív počas šiestich mesiacov, no musela ich v januári predčasne ukončiť, pretože nenašla spoľahlivého dodávateľa biopalív. Pri testovaní používala biosyntetický petrolej a zistila, že jeho použitie je tak isto spoľahlivé ako bežné palivá do leteckých motorov, ale produkuje o 50% menej CO2.

Zdroj: www.environmentalleader.com

 
Podniky

Hľadáte firmy s certifikátom ISO 14001?
Kliknite sem!

Produkty

Hľadáte certifikované ekoprodukty?
Kliknite sem!

Odkazy Etarget

Ekologika.sk hlavný partner:
Ekofond.sk
Komunikační partneri:

IBM.sk

Guliwer web design studio
biologika