RSS ekologika.sk

Ponúkame Vám možnosť dostávať najnovšie informácie cez RSS kanál.


Vložte Váš e-mail:

Archív (Všetky ročníky)

Virtuálna voda

Virtuálna voda

Viete koľko "virtuálnej vody" spotrebujete počas denného menu?

Vypočítajte si ju!

Ekokancelária

Ekokancelária

Hľadáte tipy na zníženie ekologickej stopy na pracovisku?

Kliknite sem!

Ekogaléria

Ekogaléria

Radi fotíte alebo poznáte zaujímavý príbeh osobnosti, ktorá podniká ekologicky?

Podeľte sa o ne!

Ecodesign Company

Ecodesign Company

Ecodesign Company Partner portálu Ekologika - poskytuje služby v oblasti vývoja a marketingu ekoproduktov

Ecodesign Company
Úvod arrow Ekosprávy arrow Správy arrow OSN zdôrazňuje úlohu nadnárodných spoločností pri prechode k nízkouhlíkovej budúcnosti

OSN zdôrazňuje úlohu nadnárodných spoločností pri prechode k nízkouhlíkovej budúcnosti

Napísal: barbora bakošová | 18.09.2010

Podľa správy Svetová investičná správa 2010, ktorú pripravila obchodná sekcia Organizácie spojených národov sú nadnárodné spoločnosti hlavnými producentmi oxidu uhličitého. Popri tom sú však aj zdrojom „zelených“ investícií a môžu zohrávať kľúčovú úlohu pri poháňaní sveta smerom k nízkouhlíkovej budúcnosti.


Image Supachai Panitchpakdi, generálny sekretár konferencie Spojených národov o obchode a rozvoji (UNCTAD), sa vyjadril, že „súčasná globálna politická debata o riešení klimatických zmien už viac nie je o tom, či prijať opatrenia: teraz ide o to, aké množstvo opatrení prijať, aké to majú byť opatrenia a kým majú byť prijaté.

"Nadnárodné spoločnosti, ktoré sú na jednej strane vypúšťačmi a na strane druhej aktívnymi hráčmi v nízkouhlíkových zahraničných investíciách, sú „preto nevyhnutne súčasťou problému a zároveň aj riešenia klimatických zmien,“ dodal Supachai. „Rozvojové krajiny síce nie sú typickým veľkým vypúšťačom skleníkových plynov, stále však môžu profitovať z nízkouhlíkových technológií, ktoré by mohli zvýšiť ich konkurencieschopnosť na globálnom exportnom trhu a urýchliť ich prechod na zelenú ekonomiku."

UNCTAD v novej správe navrhlo vznik Globálneho partnerstva pre nízkouhlíkové investície s ohľadom na prepojenie nízkouhlíkových zahraničných investícií s udržateľným rastom a rozvojom. Ako sa v nej ďalej píše, takáto spolupráca by okrem iného priniesla nastavenie čistých investičných podporných stratégií, roztrúsenie čistých technológií a vznik jednotného globálneho štandardu odhaľovania emisií skleníkových plynov jednotlivými spoločnosťami.

Svetová investičná správa 2010 , kľúčový dokument UNCTAD, tiež informuje, že globálne priame zahraničné investície (FDI) vykazujú v prvom polroku 2010 skromné uzdravenie, čo roznecuje krátkodobý a opatrný optimizmus do dlhodobejších časových horizontov. Úrad predpokladá, že globálny prítok narastie o viac ako 1,2 miliard amerických dolárov v roku 2010 a v roku 2012 možno dosiahne 2 miliardy dolárov.

 
Podniky

Hľadáte firmy s certifikátom ISO 14001?
Kliknite sem!

Produkty

Hľadáte certifikované ekoprodukty?
Kliknite sem!

Odkazy Etarget

Ekologika.sk hlavný partner:
Ekofond.sk
Komunikační partneri:

IBM.sk

Guliwer web design studio
biologika