RSS ekologika.sk

Ponúkame Vám možnosť dostávať najnovšie informácie cez RSS kanál.


Vložte Váš e-mail:

Archív (Všetky ročníky)

Virtuálna voda

Virtuálna voda

Viete koľko "virtuálnej vody" spotrebujete počas denného menu?

Vypočítajte si ju!

Ekokancelária

Ekokancelária

Hľadáte tipy na zníženie ekologickej stopy na pracovisku?

Kliknite sem!

Ekogaléria

Ekogaléria

Radi fotíte alebo poznáte zaujímavý príbeh osobnosti, ktorá podniká ekologicky?

Podeľte sa o ne!

Ecodesign Company

Ecodesign Company

Ecodesign Company Partner portálu Ekologika - poskytuje služby v oblasti vývoja a marketingu ekoproduktov

Ecodesign Company
Úvod arrow Ekosprávy arrow Správy arrow Palivový článok veľkosti malej krabičky vyrobí elektrinu pre celý dom

Palivový článok veľkosti malej krabičky vyrobí elektrinu pre celý dom

Energetický zázrak sa dnes v Kalifornii chystá predstaviť neznáma spoločnosť Bloom Energy zo Silicon Valley. Firme, ktorú založil bývalý zamestnanec NASA, sa podarilo vyvinúť palivový článok, ktorý dokáže vyrobiť lacnú a relatívne ekologickú elektrinu.

Image Vynález niekoľko mesiacov pred oficiálnym predstavením testovali veľké americké firmy ako Google, Bank of America, logistická firma FedEx, či obchodný reťazec Wal-Mart. Bloom Energy robila okolo svojho objavu, ktorý označuje za revolučný, veľké tajnosti. Na internetovej stránke firmy sú umiestnené hodiny, ktoré odpočítavajú čas do predstavenia vynálezu nazvaného Bloom Box. Informácie o projekte odvysielala v nedeľu exkluzívne televízia CBS v relácii 60 Minutes.

Image Zakladateľ firmy K.R. Sridhar CBS ukázal, ako jeho vynález funguje. Základ palivového článku tvoria keramické platničky veľkosti počítačovej diskety potreté špeciálnou látkou. Zelená vrstva na jednej strane platničky pôsobí ako anóda a čierna vrstva na druhej strane ako katóda. Zloženie náteru K.R. Sridhar prezradiť nechcel, pretože v ňom sa skrýva tajomstvo celého vynálezu.

Takto pripravené platničky sa poukladajú na seba do špeciálnej krabičky a tie zase do väčšieho boxu, kam sa privádza palivo (plyn, benzín a podobne) a vzduch. Medzi dve platničky sa ešte vloží kovová vrstva, no namiesto drahej platiny používa Bloom Energy lacnú zliatinu kovov. Plyn sa vo vnútri palivového článku potom zmieša s kyslíkom zo vzduchu a chemická reakcia vygeneruje elektrinu. ,,Jedna platnička dokáže vyrobiť elektrický prúd pre jednu žiarovku, jedna krabička stačí na zásobovanie priemernej európskej domácnosti a 64 platničiek vyrobí elektrinu pre jednu kaviareň Starbucks,“ uviedol K. R. Sridhar ako príklad v reportáži CBS.

Image Začínajúca firma získala na rozbehnutie projektu 400 miliónov dolárov od rôznych investorov. Či bude jej projekt úspešný, ukáže až prax a záujem zákazníkov. Vyvinúť palivové články, ktoré budú vyrábať lacnú a čistú elektrinu, sa snažilo mnoho firiem. Stroskotali buď na vysokých nákladoch na výrobu článkov alebo na drahých palivách, z ktorých elektrinu vyrábali. Príkladom sú vodíkové palivové články.

,,S oxidáciou pracujeme už vyše 30 rokov a stále sme iba v laboratóriu,“ namieta pre denník New York Times Mike Brown z americkej spoločnosti UTC Power, ktorá je lídrom na trhu palivových článkov. ,,Nikto zatiaľ nebol schopný vyriešiť problém spoľahlivosti tohto procesu,“ dodal M. Brown.

Celý článok si môžete prečítať na stránke etrend.sk
Foto: http://www.bloomenergy.com

 
Ekologika.sk hlavný partner:
Ekofond.sk
Komunikační partneri:

IBM.sk

Guliwer web design studio
biologika