RSS ekologika.sk

Ponúkame Vám možnosť dostávať najnovšie informácie cez RSS kanál.


Vložte Váš e-mail:

Archív (Všetky ročníky)

Virtuálna voda

Virtuálna voda

Viete koľko "virtuálnej vody" spotrebujete počas denného menu?

Vypočítajte si ju!

Ekokancelária

Ekokancelária

Hľadáte tipy na zníženie ekologickej stopy na pracovisku?

Kliknite sem!

Ekogaléria

Ekogaléria

Radi fotíte alebo poznáte zaujímavý príbeh osobnosti, ktorá podniká ekologicky?

Podeľte sa o ne!

Ecodesign Company

Ecodesign Company

Ecodesign Company Partner portálu Ekologika - poskytuje služby v oblasti vývoja a marketingu ekoproduktov

Ecodesign Company
Úvod arrow Ekosprávy arrow Správy arrow Pi Pan Pizza obal by mohol zabrániť plytvaniu miliardami pizza krabíc

Pi Pan Pizza obal by mohol zabrániť plytvaniu miliardami pizza krabíc

Ekologicky zmýšľajúca firma Good News Reuse prišla s inováciou, ktorej cieľom je výrazne znížiť počet používaných pizza krabíc. Vďaka Pi Pan znovupoužiteľných pizza obalov by sa tak mohlo zabrániť tonám vyprodukovaného odpadu len z použitých pizza krabíc.

ImageKaždý z nás miluje pizzu. Problém však je, že v prípade pizze do krabice zostávajú na krabici prilepené kúsky jedla, čo spôsobuje, že tieto obaly nie je možné recyklovať. Ak si predstavíme, že len v samotných Spojených štátoch sa ročne použije viac ako 3 miliardy pizza krabíc, ľahko si predstavíme tony odpadu vyprodukovaného po celom svete len z tejto jednej obľúbenej špeciality.

Napriek tomu, že pizza krabice sú vyrobené z papiera, a teda sa môžu recyklovať, len malú časť z pizza krabice je v skutočnosti možné použiť na recykláciu, keďže po vložení horúcej pizze ostáva krabica mastná a znečistená kúskami ingrediencií. Zvyšky jedla tak znemožňujú pizza krabicu recyklovať.

Ekologicky zmýšľajúca firma Good News Reuse prišla s inováciou, ktorej cieľom je výrazne znížiť počet používaných pizza krabíc, ktoré putujú do spaľovní a to prostredníctvom Pi Pan znovupoužiteľných pizza obalov. Pi Pan je možné viac ako 1000-krát znovu použiť, pretože je vyrobený z ultra ľahkej, tenučkej nehrdzavejúcej ocele, pričom investícia do zakúpenia takéhoto obalu sa vráti už pri jeho 30 znovu použití.

Hlavnou myšlienkou firmy je, aby v prípade stálych zákazníkov (najmä firemných) pri donáškových službách využívali namiesto papierových obalov tieto z nehrdzavejúcej ocele. Zákazník by si tak ponechal obal do ďalšej donášky, kedy by ho jednoducho vrátil a prevzal by si novú objednávku pizza porcie. Týmto spôsobom by si pizzérie mohli znížiť náklady za odvoz a likvidáciu odpadu, ale aj ich vplyvy na životné prostredie.

Pozrite sa, ako sa projekt rozbieha 

Zdroj: Good News Reuse

 
Podniky

Hľadáte firmy s certifikátom ISO 14001?
Kliknite sem!

Produkty

Hľadáte certifikované ekoprodukty?
Kliknite sem!

Odkazy Etarget

Ekologika.sk hlavný partner:
Ekofond.sk
Komunikační partneri:

IBM.sk

Guliwer web design studio
biologika