RSS ekologika.sk

Ponúkame Vám možnosť dostávať najnovšie informácie cez RSS kanál.


Vložte Váš e-mail:

Archív (Všetky ročníky)

Virtuálna voda

Virtuálna voda

Viete koľko "virtuálnej vody" spotrebujete počas denného menu?

Vypočítajte si ju!

Ekokancelária

Ekokancelária

Hľadáte tipy na zníženie ekologickej stopy na pracovisku?

Kliknite sem!

Ekogaléria

Ekogaléria

Radi fotíte alebo poznáte zaujímavý príbeh osobnosti, ktorá podniká ekologicky?

Podeľte sa o ne!

Ecodesign Company

Ecodesign Company

Ecodesign Company Partner portálu Ekologika - poskytuje služby v oblasti vývoja a marketingu ekoproduktov

Ecodesign Company
Úvod arrow Ekosprávy arrow Správy arrow Produkty so značkou FSC už aj na Slovensku

Produkty so značkou FSC už aj na Slovensku

Aby výrobok mohol byť označený logom FSC, musia podliehať certifikácii všetky firmy, ktoré sa podieľali na spracovaní dreva použitého vo výrobku. Certifikácia FSC totižto garantuje cestu od surového dreva, cez spracovanie polotovarov, uskladnenia až po transport konečnému užívateľovi.

Dnes lesy ustupujú priemyselným závodom, priehradám, diaľkovým elektrickým vedeniam, dopravným trasám, či lyžiarskym vlekom. Ročne je zničených 105 000 km2 lesov, hlavne tropických pralesov čo je 2 krát viac ako je rozloha územia Slovenska. Každú minútu zmizne 20 ha tropických dažďových pralesov t.j. za rok je to vyše 10 miliónov ha. Pri zachovaní tohto tempa hrozí, že okolo roku 2057 zostaneme bez pralesov. Dôsledky v podobe úhynu živočíšnych druhov, ohrozenia biodiverzity, zníženej produkcie kyslíka, globálneho otepľovania na seba nenechajú dlho čakať. Trvalo udržateľné obhospodarovanie lesov by preto malo byť založené na environmentálne a sociálne prínosnom a ekonomicky životaschopnom obhospodarovaní lesov pre súčasné a budúce generácie.

Forest Stewardship Council (FSC) vytvorila systém certifikácie lesov, ktorý umožňuje identifikovať zodpovedne a dobre obhospodarované lesy. „Dobré“ obhospodarovanie lesov je definované v štandarde – dokumente, kde sú uvedené viaceré požiadavky, ktoré musí lesný hospodár splniť, aby mohol získať certifikát FSC.

FSC certifikácia spracovateľského reťazca

Aby výrobok mohol byť označený logom FSC, musia podliehať certifikácii všetky firmy, ktoré sa podieľali na spracovaní dreva použitého vo výrobku. Certifikácia FSC totižto garantuje cestu od surového dreva, cez spracovanie polotovarov, uskladnenia až po transport konečnému užívateľovi. Výnimkou sú len firny, ktoré obchod len sprostredkúvajú alebo vykonávajú dopravu, a teda na nich neprechádza vlastnícke právo FSC certifikovaného materiálu alebo produktov. Zvyčajne prvým krokom na získanie certifikátu FSC je, že vlastník alebo užívateľ lesa kontaktuje certifikačnú organizáciu formou žiadosti. Na tomto základe dostane prihlášku, dotazník a FSC štandard obhospodarovania lesa, podľa ktorého bude vykonaný audit a následne spracovaná konečná správa. Po posúdení a spripomienkovaní nezávislými expertmi certifikačná organizácia rozhodne o udelení alebo neudelení FSC certifikátu. FSC a Slovenská republika „V posledných rokoch zaznamenáva FSC významný nárast. V súčasnosti je vo svete certifikovaných podľa FSC už viac ako 78 miliónov hektárov lesov a približne 5000 drevospracujúcich podnikov. Napríklad vo Švajčiarsku sa predáva v maloobchodnej sieti až okolo 85 % výrobkov z dreva s logom FSC. Na tento vývoj by sa mali pripraviť aj lesohospodári a výrobcovia produktov z dreva na Slovensku.“ To sú slová Guida Fuchsa z FSC Švajčiarsko, ktorý je zároveň vedúcim európskeho manažmentového tímu FSC. U nás sú ciele a myšlienky FSC rozvíjané združením FSC Slovensko. Vďaka jeho snahám a podpore máme v súčasnosti certifikovaných podľa FSC 163 tisíc hektárov lesov, čo predstavuje 8% z celkovej plochy lesov. Z našich drevospracujúcich podnikov už 21 má FSC certifikát spracovateľského reťazca.

 
Podniky

Hľadáte firmy s certifikátom ISO 14001?
Kliknite sem!

Produkty

Hľadáte certifikované ekoprodukty?
Kliknite sem!

Odkazy Etarget

Ekologika.sk hlavný partner:
Ekofond.sk
Komunikační partneri:

IBM.sk

Guliwer web design studio
biologika