RSS ekologika.sk

Ponúkame Vám možnosť dostávať najnovšie informácie cez RSS kanál.


Vložte Váš e-mail:

Archív (Všetky ročníky)

Virtuálna voda

Virtuálna voda

Viete koľko "virtuálnej vody" spotrebujete počas denného menu?

Vypočítajte si ju!

Ekokancelária

Ekokancelária

Hľadáte tipy na zníženie ekologickej stopy na pracovisku?

Kliknite sem!

Ekogaléria

Ekogaléria

Radi fotíte alebo poznáte zaujímavý príbeh osobnosti, ktorá podniká ekologicky?

Podeľte sa o ne!

Ecodesign Company

Ecodesign Company

Ecodesign Company Partner portálu Ekologika - poskytuje služby v oblasti vývoja a marketingu ekoproduktov

Ecodesign Company
Úvod arrow Ekosprávy arrow Správy arrow Prvé slovenské FSC certifikované produkty

Prvé slovenské FSC certifikované produkty

„V posledných rokoch zaznamenáva FSC významný nárast. V súčasnosti je vo svete certifikovaných podľa FSC už viac ako 78 miliónov hektárov lesov a približne 5000 drevospracujúcich podnikov.
Napríklad vo Švajčiarsku sa predáva v maloobchodnej sieti až okolo 85 % výrobkov z dreva s logom FSC. Na tento vývoj by sa mali pripraviť aj lesohospodári a výrobcovia produktov z dreva na Slovensku.“ To sú slová Guida Fuchsa z FSC Švajčiarsko, ktorý je zároveň vedúcim európskeho manažmentového tímu FSC. U nás sú ciele a myšlienky FSC rozvíjané združením FSC Slovensko. Vďaka jeho snahám a podpore máme v súčasnosti certifikovaných podľa FSC 163 tisíc hektárov lesov, čo predstavuje 8% z celkovej plochy lesov. Z našich drevospracujúcich podnikov už 21 má FSC certifikát spracovateľského reťazca.
 

Podpora environmentálnych organizácií pre udržateľný rozvoj

V rámci III. výzvy Blokového grantu Podpora environmentálnych organizácií pre udržateľný rozvoj rozdelila Nadácia Ekopolis 15 mimovládnym organizáciám viac než 900 tisíc EUR. Ako už naznačuje jeho názov, tento grant je zameraný na zvýšenie účasti mimovládnych organizácií na riešení problémov, ktoré súvisia s ochranou životného prostredia a udržateľným životom na Slovensku. Na projekt Ochrana pralesov Slovenska sa vyčlenila suma 89 959 EUR. Tento projekt podporený FSC Slovensko má za cieľ určiť všetky prírodné lesy na Slovensku, stav ich ohrozenia a ochrany. Po ukončení projektu tieto informácie vytvoria základ pre realizáciu ďalších krokov, zameraných najmä na ich ochranu a citlivé využívanie v rámci vedeckého alebo zážitkového turizmu.

Štátne lesy SR

Štátne lesy SR napredujú v certifikovaní lesov podľa schémy FSC. Lesy Slovenskej republiky š. p., Banská Bystrica v roku 2005 certifikovali podľa schémy FSC dva závody na severozápade Slovenska, a to Odštepný závod Považská Bystrica a Odštepný závod Trenčín, ktoré spolu obhospodarujú lesy o výmere 72 tisíc ha. Štátne lesy vďaka tomu ročne ponúkajú na trh približne 330 000 m³ FSC certifikovaného dreva. Z našich lesov sú najviac zastúpenými drevinami v certifikovaných porastoch buk, dub a smrek, potom borovica, jedľa, hrab, smrekovec, javor a jaseň.

Únia diecéznych lesov

Do spoločnosti certifikovaných lesníckych subjektov podľa štandardov FSC pribudla nová certifikovaná skupina na Slovensku - Únia diecéznych lesov. Tá u nás vytvorila druhú skupinovú schému FSC certifikácie na Slovensku. Jej členmi sú spoločnosť PRO POPULO Poprad, ktorá spravuje lesný majetok Biskupstva Spišské Podhradie, ďalej spoločnosť LESY JASOV, v ktorej správe sa nachádzajú lesy jasovských premonštrátov a spoločnosť AP ANDREAS zastupujúca Košické arcibiskupstvo. Spoločne obhospodarujú lesy na výmere cca 20,3 tisíc ha. Proces certifikácie trval takmer jeden rok.

FSC certifikát pre drevárske spoločnosti na Slovensku

V roku 2005 získali FSC certifikát spracovateľského reťazca - CoC dve významné spoločnosti v oblasti spracovania a obchodu s drevom na Slovensku, a to Rettenmeier Tatra Timber, ktorá je známa ako najväčšia slovenská píla vzhľadom na to, že ročne spracuje viac ako 280 tisíc m³ dreva. V tom istom roku bol vydaný CoC aj pre spoločnosť Slovwood Ružomberok, ktorej hlavným zameraním je zabezpečovanie kompletného nákupu dreva z tuzemska a zahraničia pre svojho hlavného akcionára – celulózku Mondi Business Paper SCP, ktorá ročne spracuje približne 1,3 miliónov m³ dreva. V budúcnosti spoločnosť plánuje certifikovať podľa schémy FSC celú svoju výrobu.

Autorka článku: Petra Černová

 
Podniky

Hľadáte firmy s certifikátom ISO 14001?
Kliknite sem!

Produkty

Hľadáte certifikované ekoprodukty?
Kliknite sem!

Odkazy Etarget

Ekologika.sk hlavný partner:
Ekofond.sk
Komunikační partneri:

IBM.sk

Guliwer web design studio
biologika