RSS ekologika.sk

Ponúkame Vám možnosť dostávať najnovšie informácie cez RSS kanál.


Vložte Váš e-mail:

Archív (Všetky ročníky)

Virtuálna voda

Virtuálna voda

Viete koľko "virtuálnej vody" spotrebujete počas denného menu?

Vypočítajte si ju!

Ekokancelária

Ekokancelária

Hľadáte tipy na zníženie ekologickej stopy na pracovisku?

Kliknite sem!

Ekogaléria

Ekogaléria

Radi fotíte alebo poznáte zaujímavý príbeh osobnosti, ktorá podniká ekologicky?

Podeľte sa o ne!

Ecodesign Company

Ecodesign Company

Ecodesign Company Partner portálu Ekologika - poskytuje služby v oblasti vývoja a marketingu ekoproduktov

Ecodesign Company
Úvod arrow Ekosprávy arrow Správy arrow Rozvoj ekologického stavebníctva napreduje

Rozvoj ekologického stavebníctva napreduje

Podľa správy výskumnej a poradenskej firmy Lux Research, energetická bezpečnosť, životné prostredie a životné podmienky vedú štátnu politiku k prechodu na „ekologické“ stavebné technológie, no práve ich cena a dostupnosť určujú ako rýchlo a v akom rozsahu vlády tieto technológie schvaľujú.

ImageV správe s názvom „Dramatický dopad vládnej stratégie na ekologické stavebníctvo: Najvhodnejšie regióny“, firma Lux Research preskúmala 21 krajín, ktoré tvoria 80% svetového HDP a vytvorila hodnotiaci rebríček, pomocou ktorého posudzujú ako vládne nariadenia v jednotlivých krajinách vytvárajú priestor pre ekologické stavebníctvo.


Tu prinášame aspoň niektoré zistenia uvedené v správe.

  • Bohaté krajiny určujú trendy v ekologickom stavebníctve. Krajiny s vysokým príjmom na obyvateľa sa snažia byť lídrami v osvojovaní si drahých technológií a nových objavujúcich sa technológií ako napr. dynamické okná, zelené strechy a budovy s integrovanými fotovoltaickými panelmi. Krajiny ako USA, Singapur, Južná Kórea, Nemecko a Austrália vytvárajú najatraktívne podmienky pre ekologické stavebníctvo.

  • Globálna spolupráca narastá. Na rozdiel od zabezpečovania dodávok energie, ktoré je tzv. „zero-sum game“ (súčet ziskov a strát sa rovná nule), ekologické stavebníctvo je považované za víťaza s množstvom možností vedúcich k medzinárodnej spolupráci na programe „cap and trade“ na zníženie emisií alebo na  programe na klasifikáciu ekologických budov.

  • Krajiny s veľkými zásobami ropy majú problémy s podporou ekologického stavebníctva a rýchlo sa rozvíjajúce krajiny sú popredu.

Energeticky bohaté krajiny ako Brazília zaostávajú v podpore ekologického stavebníctva, ale dynamicky sa rozvíjajúce krajiny rýchlo napredujú z dôvodu nutnosti pribrzdenia neustále rastúcich cien energií a súčasne takto môžu zredukovať tvorbu skleníkových plynov. Podľa analytikov firmy Lux Research sa budovy na celosvetovej spotrebe energie podieľajú 40% a majú 40%-ný podiel na tvorbe emisií oxidu uhličitého. Americké ministerstvo pre energiu a ministerstvo obchodu v júni vybrali tri Centrá kvality pre stavebné zásahy. Každé z nich dostane 1,3 milióna dolárov na školenia a rozšírenie množstva špecialistov v energetickej efektívnosti stavebných objektov. Tento krok má byť súčasť projektu „Iniciatíva pre kvalitnejšie budovy“, ktorá má za cieľ zlepšiť efektívnosť komerčných budov o 20% do roku 2020.

Zdroj: www.environmentalleader.com

 
Podniky

Hľadáte firmy s certifikátom ISO 14001?
Kliknite sem!

Produkty

Hľadáte certifikované ekoprodukty?
Kliknite sem!

Odkazy Etarget

Ekologika.sk hlavný partner:
Ekofond.sk
Komunikační partneri:

IBM.sk

Guliwer web design studio
biologika