RSS ekologika.sk

Ponúkame Vám možnosť dostávať najnovšie informácie cez RSS kanál.


Vložte Váš e-mail:

Archív (Všetky ročníky)

Virtuálna voda

Virtuálna voda

Viete koľko "virtuálnej vody" spotrebujete počas denného menu?

Vypočítajte si ju!

Ekokancelária

Ekokancelária

Hľadáte tipy na zníženie ekologickej stopy na pracovisku?

Kliknite sem!

Ekogaléria

Ekogaléria

Radi fotíte alebo poznáte zaujímavý príbeh osobnosti, ktorá podniká ekologicky?

Podeľte sa o ne!

Ecodesign Company

Ecodesign Company

Ecodesign Company Partner portálu Ekologika - poskytuje služby v oblasti vývoja a marketingu ekoproduktov

Ecodesign Company
Úvod arrow Ekosprávy arrow Správy arrow Shell vybuduje projekt na uskladnenie oxidu uhličitého

Shell vybuduje projekt na uskladnenie oxidu uhličitého

Spoločnosť Royal Dutch Shell oznámila, že vybuduje projekt na zachytávanie a ukladanie uhlíka do vrstiev nepriepustných hornín. Projekt bude stáť $1,36 mld a očakáva sa, že zníži emisie oxidu uhličitého o 35% zo zariadenia, ktoré zhodnocuje 255 000 barelov (1 barel = 158 litrov) ropných pieskov denne.

ImageShell tvrdí, že CCS projekt, ktorý by mal byť ukončený na konci roku 2015, zachytí viac ako milión ton CO2 ročne. Rovnaké množstvo vyprodukuje priľahlé zariadenie na zhodnocovanie bituménu v rafinérií, ktorá sa nachádza neďaleko mesta Fort Saskatchewan v provincií Alberta.

Oxid uhličitý bude zachytávaný z prístroja na výrobu vodíka, ktorý je súčasťou zariadenia na zhodnocovanie bituménu. Nádoba absorbéra bude používať amínový roztok na zachytenie CO2, ktorý sa potom uvoľní zahrievaním. Oxid uhličitý bude následne dehydratovaný a zahustený na hustú tekutinu z dôvodu jeho transportu 80 kilometrovým podzemným potrubím, kde bude vstrekovaný do pórovitého horninového útvaru s názvom Basal Cambrian Sands, ktorý je situovaný po vrstvami nepriepustných hornín. CO2 sa bude uskladňovať v hĺbke viac ako dvoch kilometrov. Na uistenie sa, že CO2 je natrvalo uložený v podzemí, bude slúžiť monitorovacie zariadenie.

Spomínaný projekt dopĺňa ďalší projekt s názvom Athabasca Oil Sands, ktorého realizátori sú Shell, Chevron a Marathon Oil. Projekt tiež finančne podporila kanadská vláda a vláda provincie Alberta, ktorá investuje $745mil z celkovej dotácie $2mld vytvorenej pre CCS projekt. Kanadská vláda investuje 120mil prostredníctvom svojho Fondu pre čistú energiu.

Spoločnosť Shell s britským distribútorom energií spoločnosťou SSE realizuje ďalší CCS projekt, ktorý by umožňoval trvalo ukladať CO2 v Severnom mori. Spoločnosť Crown Estate, ktorá spravuje obchodné a bytové nehnuteľnosti, poľnohospodárske a lesné pozemky a tiež množstvo morského dna obklopujúceho Britániu, v júli súhlasila s uvoľnením morského územia pre navrhovaný projekt spoločností Shell a SSE, ktorý bude zachytávať CO2 z elektrárne Peterhead a následne ho ukladať mimo pevniny. CO2 bude uskladnené v podzemných priestoroch, ktoré vznikli vyčerpaním ropy na ropnom poli Goldeneye v Severnom mori, asi 105 km severovýchodne od Škótska.

 Zdroj: www.environmentalleader.com

 
Podniky

Hľadáte firmy s certifikátom ISO 14001?
Kliknite sem!

Produkty

Hľadáte certifikované ekoprodukty?
Kliknite sem!

Odkazy Etarget

Ekologika.sk hlavný partner:
Ekofond.sk
Komunikační partneri:

IBM.sk

Guliwer web design studio
biologika