RSS ekologika.sk

Ponúkame Vám možnosť dostávať najnovšie informácie cez RSS kanál.


Vložte Váš e-mail:

Archív (Všetky ročníky)

Virtuálna voda

Virtuálna voda

Viete koľko "virtuálnej vody" spotrebujete počas denného menu?

Vypočítajte si ju!

Ekokancelária

Ekokancelária

Hľadáte tipy na zníženie ekologickej stopy na pracovisku?

Kliknite sem!

Ekogaléria

Ekogaléria

Radi fotíte alebo poznáte zaujímavý príbeh osobnosti, ktorá podniká ekologicky?

Podeľte sa o ne!

Ecodesign Company

Ecodesign Company

Ecodesign Company Partner portálu Ekologika - poskytuje služby v oblasti vývoja a marketingu ekoproduktov

Ecodesign Company
Úvod arrow Ekosprávy arrow Správy arrow Siemens vyvinul účinnejšie veterné turbíny

Siemens vyvinul účinnejšie veterné turbíny

V minulosti sme mohli vidieť biomimetické veterné turbíny inšpirované veľrybími plutvami alebo niektorými druhmi stromov, no dizajnéri si teraz na vytvorenie novej generácie veterných turbín zobrali na mušku vyhynuté zvieracie druhy. Technologický gigant spoločnosť Siemens odhalila tri návrhy aerodynamických listov veterných turbín vyvinuté podľa biológie dinosaurov.

ImagePrvý návrh listu veternej turbíny sa nazýva „Dinosaurí chvost“ a je navrhnutý tak, aby sa podobal hrotom na chvoste Stegosaura. Listy rotora majú väčšiu plochu, ktorá zvyšuje zdvih a ťah turbíny a navyše, turbína je oveľa tichšia. Prúdiaci vzduch zhora a zdola stretáva hranu listu, vytvára turbulencie, ktoré môžu zvýšiť odpor, a tak vytvárať hluk. Zúbkovaná hrana Dinosaurieho chvosta narušuje tok vzduchu, a tým redukuje turbulencie.

Tím spoločnosti Siemens tiež vytvoril listy v tvare lopaty, ktoré nazvali „Dinosaurie lastúry.“ Tento návrh predlžuje list a robí tak turbínu účinnejšou. Posledný návrh nedostal dinosaurie označenie, ale nazvali ho „generátor vírov.“ Je vybavený malými plutvami, ktoré nútia vzduch, aby ostal dlhšie v kontakte s hornou časťou listu, čo zvyšuje jeho zdvih.

Podľa spoločnosti Siemens cieľom týchto prehistorických prototypov je zvýšiť energetický výkon starých turbín o 1,5%. Aj keď sa to môže zdať málo, mohlo by to zvýšiť výkon veternej farmy, napríklad 125 MW veterná farma v Altamocte v Kalifornii by mala dostatočne veľký výkon na napojenie ďalších 2 500 domácností na elektrickú energiu.

V rozhovore pre časopis New Scientist, Paul Veers, hlavný inžinier v Americkom národnom veternom technologickom centre povedal, že: „ak môžete zvýšiť o 1 alebo 2 percentá výkon veľkej veternej farmy, môže to byť veľký rozdiel v prepočte na megawatty.“

Siemens tiež uviedol, že inštaláciou dinosaurích doplnkov zvýšia výkon veterným farmám Bison 2 a 3 v Severnej Dakote o 3,15 MW.

Zdroj: www.inhabitat.com

 
Podniky

Hľadáte firmy s certifikátom ISO 14001?
Kliknite sem!

Produkty

Hľadáte certifikované ekoprodukty?
Kliknite sem!

Odkazy Etarget

Ekologika.sk hlavný partner:
Ekofond.sk
Komunikační partneri:

IBM.sk

Guliwer web design studio
biologika