RSS ekologika.sk

Ponúkame Vám možnosť dostávať najnovšie informácie cez RSS kanál.


Vložte Váš e-mail:

Archív (Všetky ročníky)

Virtuálna voda

Virtuálna voda

Viete koľko "virtuálnej vody" spotrebujete počas denného menu?

Vypočítajte si ju!

Ekokancelária

Ekokancelária

Hľadáte tipy na zníženie ekologickej stopy na pracovisku?

Kliknite sem!

Ekogaléria

Ekogaléria

Radi fotíte alebo poznáte zaujímavý príbeh osobnosti, ktorá podniká ekologicky?

Podeľte sa o ne!

Ecodesign Company

Ecodesign Company

Ecodesign Company Partner portálu Ekologika - poskytuje služby v oblasti vývoja a marketingu ekoproduktov

Ecodesign Company
Úvod arrow Ekosprávy arrow Správy arrow Solárne články firmy bSolar sú o 10-30% efektívnejšie

Solárne články firmy bSolar sú o 10-30% efektívnejšie

Izraelská spoločnosť bSolar vyvinula obojstranné solárne články, ktoré sú schopné vyprodukovať 10-30% viac elektrickej energie, za cenu štandardných solárnych článkov.


ImageObojstranné články sú vybavené zadnou vrstvou vyrobenou z priehľadného bóru, ktorá dovoľuje svetlu prenikať až do zadnej časti článku. Tým, že články dokážu absorbovať priame aj nepriame slnečné žiarenie (odrazené od zeme a okolitých predmetov) na plochých strechách sú schopné vyprodukovať o 10-30% viac energie a až o 50%, ak sú nainštalované vertikálne.

Spoločnosť bSolar a inštitút pre solárnu energiu Fraunhofer/ISE vykonali terénne monitorovacie testy na ôsmich lokalitách v Nemecku a Izraeli. Obojstranné solárne panely inštalované na plochých strechách komerčne využívaných budov dokázali ročne vyprodukovať o 23% viac elektrickej energie a panely inštalované na zemi o 17%.

V zimných mesiacoch je efektivita výroby energie v porovnaní s letnými mesiacmi veľmi nízka. Počas testu v mesiacoch január a február však výroba elektrickej energie vysoko vyskočila kvôli hrubej snehovej pokrývke. Toto poukazuje na dôležitosť okolitých objektov odrážajúcich svetlo a zároveň na možnosť použitia bielych striech, ktoré by znásobovali odrážajúce sa svetlo.

Výskum firmy bSolar a inštitútu Fraunhofer/ISE nie je jediný, kde boli obojstranné články skúmané. Michael Gratz zo Švajčiarskeho technologického inštitútu v meste Lausanne už v roku 1991 navrhol články s použitím na svetlo citlivého farbiva. Farbivo je nanesené na vrstvu oxidu titaničitého, bieleho pigmentu, ktorý s farbivom vzájomne pôsobí a takto absorbuje svetlo. Pri vykonaní prvých testov bola efektivita článkov len 6%, no po experimentovaní s hrúbkou farbiva dosiahla 8,2%. Aj keď bSolar nie sú prví, kto prišiel s obojstrannými článkami, sú lídrami v ich výkonnosti.

Vo svojej firemnej prezentácií sa spoločnosť bSolar vyjadrila o tomto produkte ako „unikátny a odlišný“ na súčasnom trhu so solárnymi článkami. Spoločnosť už podpísala dohody s výrobcami ako Solar AG, Asola Solarpower GmbH, Solar-Fabrik, SI-Modules GmbH a Solarnova Produktions-und Vertiebs GmbH. Masová produkcia obojstranných solárnych článkov začne v auguste 2012 a produkt dosiahne celosvetovú expanziu v roku 2013.

Zdroj: www.enviro-news.com

 
Podniky

Hľadáte firmy s certifikátom ISO 14001?
Kliknite sem!

Produkty

Hľadáte certifikované ekoprodukty?
Kliknite sem!

Odkazy Etarget

Ekologika.sk hlavný partner:
Ekofond.sk
Komunikační partneri:

IBM.sk

Guliwer web design studio
biologika