RSS ekologika.sk

Ponúkame Vám možnosť dostávať najnovšie informácie cez RSS kanál.


Vložte Váš e-mail:

Archív (Všetky ročníky)

Virtuálna voda

Virtuálna voda

Viete koľko "virtuálnej vody" spotrebujete počas denného menu?

Vypočítajte si ju!

Ekokancelária

Ekokancelária

Hľadáte tipy na zníženie ekologickej stopy na pracovisku?

Kliknite sem!

Ekogaléria

Ekogaléria

Radi fotíte alebo poznáte zaujímavý príbeh osobnosti, ktorá podniká ekologicky?

Podeľte sa o ne!

Ecodesign Company

Ecodesign Company

Ecodesign Company Partner portálu Ekologika - poskytuje služby v oblasti vývoja a marketingu ekoproduktov

Ecodesign Company
Úvod arrow Ekosprávy arrow Správy arrow Španielsko plánuje vozový park s 250.000 elektrickými vozidlami

Španielsko plánuje vozový park s 250.000 elektrickými vozidlami

Španielsko si dáva za cieľ vytvoriť do roku 2014 vozový park s 250.000 elektrickými vozidlami. Vytvorenie tohto parku bude podporované verejnými investíciami vo výške 590 miliónov eur, oznámil to v utorok španielsky premiér José Luis Rodriguez Zapatero.


Španielska vláda bude podporovať nákup elektrických vozidiel, ktoré sú v súčasnosti podstatne drahšie ako klasické vozidlá so spaľovacím motorom, dotáciou až 20% z celkovej ceny vozidla, maximálne však do výšky 6.000 eur.

Vývoj elektrických vozidiel je "šanca, ktorú si nemôžeme nechať ujsť," zdôraznil Zapatero pri predstavovaní vládneho "akčného plánu". "Práve takéto projekty vytvárajú dôveru a podporu inovácií v krajine s konkurencieschopnou ekonomikou a pomôžu znovu nájsť ekonomický rast, ktorý si všetci prajeme," dodal Zapatero.

Španielsko, jedna z európskych krajín najviac postihnutých krízou, sa snaží definovať nový ekonomický model založený na inováciách, potom ako v roku 2008 spľasla bublina na trhu s nehnuteľnosťami, ktorá umelo zvyšovala hospodársky vývoj za posledných 15 rokov.

Zapatero zdôraznil strategický význam automobilového priemyslu, ktorý zamestnáva 300.000 ľudí, predstavuje 6% španielskeho HDP a 17% celkového exportu, čo v posledných rokoch robí zo Španielska druhého najväčšieho európskeho automobilového výrobcu.

Prostredníctvom svojho akčného plánu si vláda stanovila cieľ, aby v Španielsku do roku 2012 bolo zaregistrovaných 70.000 elektrických vozidiel, s postupným nárastom až na 250 000 vozidiel v roku 2014.

Medzi elektrické vozidlá sa budú rátať modely 100% elektrické, ale aj plug-in hybridné modely, ktoré na krátke vzdialenosti nepoužívajú spaľovací motor. Okrem takýchto 250 000 modelov si vláda dáva za cieľ ďalších 750.000 klasických hybridných vozidiel, to sú také, ktoré využívajú elektrický motor len pri nízkych otáčkach.

Medzi stimulmi na nákup elektrických vozidiel vláda plánuje poskytovať rôzne "mestské výhody", ako napríklad povolenie na premávku v oblastiach s obmedzenou premávkou či verejné priestory vyhradené pre nabíjanie batérie so základnými službami (zdravotné , polícia).

Zdroj: Les Echos

 
Podniky

Hľadáte firmy s certifikátom ISO 14001?
Kliknite sem!

Produkty

Hľadáte certifikované ekoprodukty?
Kliknite sem!

Odkazy Etarget

Ekologika.sk hlavný partner:
Ekofond.sk
Komunikační partneri:

IBM.sk

Guliwer web design studio
biologika