RSS ekologika.sk

Ponúkame Vám možnosť dostávať najnovšie informácie cez RSS kanál.


Vložte Váš e-mail:

Archív (Všetky ročníky)

Virtuálna voda

Virtuálna voda

Viete koľko "virtuálnej vody" spotrebujete počas denného menu?

Vypočítajte si ju!

Ekokancelária

Ekokancelária

Hľadáte tipy na zníženie ekologickej stopy na pracovisku?

Kliknite sem!

Ekogaléria

Ekogaléria

Radi fotíte alebo poznáte zaujímavý príbeh osobnosti, ktorá podniká ekologicky?

Podeľte sa o ne!

Ecodesign Company

Ecodesign Company

Ecodesign Company Partner portálu Ekologika - poskytuje služby v oblasti vývoja a marketingu ekoproduktov

Ecodesign Company
Úvod arrow Ekosprávy arrow Správy arrow Spoločensky zodpovedné investovanie získava pôdu pod nohami

Spoločensky zodpovedné investovanie získava pôdu pod nohami

Investície s názvom "spoločensky zodpovedné" (SRI) naberajú vo Francúzsku na dynamike. Podľa posledného prieskumu uskutočneného výskumným centrom Novethic, spoločensky zodpovedné investície vzrástli vo Francúzsku v roku 2009 o 70%. Ich celkové spravované aktíva takto prekonali 50 miliárd EUR ku 31. decembru.

Dosiahnutie takéhoto množstva investícií predstavuje symbolickú hranicu v rozvoji tohto investičného prístupu, ktorý uprednostňuje investície do spoločností, ktoré rešpektujú životné prostredie a zároveň spĺňajú isté sociálne a manažérske kritéria. Na druhej strane, množstvo týchto investícií je stále minoritné v porovnaní s objemom spravovaných aktív vo Francúzsku - viac ako 2.600 miliárd eur ku koncu roka 2009.

Image"Rast sa zrýchlil. V roku 2008 rast SRI bol iba 37%," hovorí Anne-Catherine Husson-Traoré, generálna riaditeľka Novethicu. "To dokazuje, že SRI nie je len bezpečný prístav v kríze. Investori si uvedomili, že SRI sa môžu spájať aj v kombinácií s obdobím zotavenia." Zásluha na tom patrí najmä kolektívnemu investovaniu. Podľa údajov Novethic, SRI aktíva sa viac než zdvojnásobili, či už u jednotlivcov, inštitúcií alebo prostredníctvom zamestnaneckého sporenia. Konverzia prostriedkov v monetárnych fondoch do fondov riadiacich sociálne zodpovedné investície za takmer 8 miliárd eur do značnej miery prispela ku skoku. "Prvé spontánne investície sa uskutočnili na začiatku roku 2009, neskôr hráči dozreli svoje investičné rozhodnutia a myšlienky investičného procesu," vysvetľuje Dominique Blanc, vedúci výskumu SRI Novethic.

Paralelne, podielové fondy, ktoré získali 3,4 miliardy eur a oživenie trhu zlepšili celkový objem SRI. Pokiaľ ide o osobné investovanie, to vzrástlo iba o 33% a z hľadiska podielu na trhu bolo prekonané kolektívnym investovaním. "Hlavní inštitucionálni investori, ktorí ťahajú SRI vo Francúzsku zostávajú rovnakí – Rezervný dôchodkový fond (FRR) a Doplnkový dôchodkový fond štátnych zamestnancov (ERAFP)," hovorí Anne-Catherine Husson-Traoré.

Návrat osobných úspor

Ďalšia významná skutočnosť: návrat osobných úspor po štyroch rokoch poklesu. Ich podiel sa zvýšil z 25% na 31% v roku 2009. "Úsilie vytvorenia sietí už začína niesť svoje ovocie, rovnako ako možnosť čiastočného investovania životného poistenia do SRI," hovorí Dominique Blanc. Zamestnanecké sporenie sa takisto ukázalo ako dobrý prostriedok pre zvýšenie investícií v SRI. Podiel SRI teraz predstavuje 13% celkového objemu prostriedkov v zamestnaneckom sporení, to jest 6,5 miliardy eur.

ImageAktivizmus (aktívne zapojenie sa investičných manažérov do politiky fungovania spoločností cez ich akciový podiel), ktorý je tradíciou hlavne britských a škandinávskych investičných manažérov, získava tiež svoju pozíciu. 41% respondentov štúdie Novethic ho používa. "Toto číslo je však založené na deklarácií," relativizuje Anne-Catherine Husson-Traoré. "Manažéri majú povinnosť voliť na zhromaždení akcionárov, avšak keď vidíme problémy niektorých zapojiť sa do dialógu s podnikmi, sme skeptickí voči pôsobnosti tohto prístupu vo Francúzsku. Vyplýva to z ich ťažkosti zaujať istý politický postoj."

Zdroj: Celý článok nájdete na portáli Les Echos

 
Podniky

Hľadáte firmy s certifikátom ISO 14001?
Kliknite sem!

Produkty

Hľadáte certifikované ekoprodukty?
Kliknite sem!

Odkazy Etarget

Ekologika.sk hlavný partner:
Ekofond.sk
Komunikační partneri:

IBM.sk

Guliwer web design studio
biologika