RSS ekologika.sk

Ponúkame Vám možnosť dostávať najnovšie informácie cez RSS kanál.


Vložte Váš e-mail:

Archív (Všetky ročníky)

Virtuálna voda

Virtuálna voda

Viete koľko "virtuálnej vody" spotrebujete počas denného menu?

Vypočítajte si ju!

Ekokancelária

Ekokancelária

Hľadáte tipy na zníženie ekologickej stopy na pracovisku?

Kliknite sem!

Ekogaléria

Ekogaléria

Radi fotíte alebo poznáte zaujímavý príbeh osobnosti, ktorá podniká ekologicky?

Podeľte sa o ne!

Ecodesign Company

Ecodesign Company

Ecodesign Company Partner portálu Ekologika - poskytuje služby v oblasti vývoja a marketingu ekoproduktov

Ecodesign Company
Úvod arrow Ekosprávy arrow Správy arrow Štát chce dotovať producentov lesnej biomasy

Štát chce dotovať producentov lesnej biomasy

Napísal: SME | PDF Tlačiť
LEVICE. Približne 2,5 % všetkých energií vyrobených na Slovensku pochádza z biomasy.

Podľa ministra hospodárstva SR Ľubomíra Jahnátka sa projekt využívania biomasy na výrobu energií na Slovensku ešte len začína. "V roku 2011 až 2012 by sa už energia vyrobená z biomasy mala podieľať na celkovej vyrobenej energii desiatimi percentami," uviedol Jahnátek. Z pohľadu využívania obnoviteľných zdrojov však podľa ministra hospodárstva na tom Slovensko nie je až tak zle. "Obnoviteľné zdroje využívame trojnásobne viac ako susedné Česko. Cieľ dosiahnuť 14% z celkovej spotreby energií práve z obnoviteľných zdrojov do roku 2020 určite splníme," tvrdí Jahnátek. Podľa ministra pôdohospodárstva SR Stanislava Becíka vyprodukujú 2 milióny hektárov lesov na Slovensku vyše 4,5 milióna ton lesnej biomasy ročne. Využíva sa z nej len zanedbateľné množstvo. "Nie je to lacná ani jednoduchá technológia," uviedol Becík.

Podľa Jahnátka je cena energií vyrobených z biomasy 2,7 až 15-násobne vyššia ako cena energií vyrobených z fosílnych palív a jadrovej elektrárne. Rezortné ministerstvo pripravuje návrh dotácie, ktorá by mala zabezpečiť nulovú, prípadne desatinovú plusovú mieru rentability pre lesníkov.

Navrhovaných päť eur na jednu tonu biomasy by mali lesníci získavať spätne cez vyrobenú elektrickú energiu a teplo, konštatoval Becík. Táto dotácia by mala byť zahrnutá do návrhu budúcoročného rozpočtu. Veľké teplárne so štátnou dotáciou na prestavbu teplární na biomasu počítať nemôžu.

"Výrobcom energií z obnoviteľných zdrojov poskytneme garanciu ceny na 15 rokov. Sme ochotní prispieť na malé zdroje do výkonu 30 megawattov, no vo veľkých teplárňach na to nie je dôvod," uviedol Jahnátek.

Výrobou lesnej štiepky sa na Slovensku zaoberá od roku 2004 špecializovaný Odštepný závod Biomasa š.p. Lesy SR.Vlani vyprodukoval 120.000 ton lesnej štiepky, v tomto roku by to malo byť o 10.000 ton viac. Závod pokrýva potrebu 90% všetkých domácich záujemcov. V súčasnosti to je 25 regionálnych teplárenských subjektov, ktoré pri budovaní novej technológie využili možnosť spolufinancovania z fondov Európskej únie.

Zdroj: SME, 16.3.2009

 
Podniky

Hľadáte firmy s certifikátom ISO 14001?
Kliknite sem!

Produkty

Hľadáte certifikované ekoprodukty?
Kliknite sem!

Odkazy Etarget

Ekologika.sk hlavný partner:
Ekofond.sk
Komunikační partneri:

IBM.sk

Guliwer web design studio
biologika