RSS ekologika.sk

Ponúkame Vám možnosť dostávať najnovšie informácie cez RSS kanál.


Vložte Váš e-mail:

Archív (Všetky ročníky)

Virtuálna voda

Virtuálna voda

Viete koľko "virtuálnej vody" spotrebujete počas denného menu?

Vypočítajte si ju!

Ekokancelária

Ekokancelária

Hľadáte tipy na zníženie ekologickej stopy na pracovisku?

Kliknite sem!

Ekogaléria

Ekogaléria

Radi fotíte alebo poznáte zaujímavý príbeh osobnosti, ktorá podniká ekologicky?

Podeľte sa o ne!

Ecodesign Company

Ecodesign Company

Ecodesign Company Partner portálu Ekologika - poskytuje služby v oblasti vývoja a marketingu ekoproduktov

Ecodesign Company
Úvod arrow Ekosprávy arrow Správy arrow Technológie a motivácia zamestnancov environmentálne priateľskejšie jazdenie

Technológie a motivácia zamestnancov environmentálne priateľskejšie jazdenie

Stagecoach, jeden z najväčších autobusových prepravcov v Británii oznámil investíciu do novej technológie, ktorá podporí tzv. „eko-jazdenie“. Systém bude nainštalovaný v 6500 autobusoch v Škótsku, Anglicku a Walese. Prví z 13800 vodičov spoločnosti Stagecoach začnú v najbližšom období používať systém GreenRoad a tým budú redukovať spotrebu paliva a uhlíkové emisie.

ImageSystém GreenRoad je priamo zabudovaný v prístrojovej doske vozidla, podobajúci sa malému semaforu, ktorý poskytuje presnú spätnú väzbu vodičom o spôsobe ich jazdenia. Systém zaznamenáva 120 odlišných aspektov riadenia zaradených do piatich kategórií: rýchlosť jazdenia, zvládanie zákrut, manipulácia pri zastavovaní, brzdenie a zrýchľovanie. Všetky zaznamenané dáta sú odovzdávané do GreeRoad serverov, kde sú spracované a vyhodnotené. Bezprostredne po spracovaní údajov sú uverejňované na webových stránkach vo forme správ a analýz. Manažéri a vodiči môžu potom použiť tieto informácie na ohodnotenie spôsobu jazdenia a hľadať cesty ako by mohli byť tieto spôsoby jazdenia jednotlivých vodičov vylepšené.

Kľúčový element tejto iniciatívy bude vodičova motivačná schéma, podľa ktorej majú zamestnanci šancu získať tzv. „zelené body“, ktoré im môžu priniesť ročný bonus až do 900 libier. Motivácia zamestnancov je veľmi dôležitý krok, lebo „zelené“ informačné a komunikačné technológie nedokážu dosiahnuť úspech samotné. Celé je to o zmene správania sa a túto zmenu je možné dosiahnuť oveľa jednoduchšie, ak sú zamestnanci motivovaní rôznymi benefitmi. Možno raz príde deň, kedy všetci uznáme, že byť environmentálne priateľský je naša vlastná motivácia, ale tento deň je ešte ďaleko.

Na zlepšenie spôsobov jazdenia slúži „Program na úsporu paliva“, ktorý je súčasťou Globálneho akčného plánu a má za úlohu zlepšiť jazdné návyky vodičov prostredníctvom eko-simulátora, ktorý monitoruje spôsob jazdy vodiča a jeho vplyv na spotrebu paliva. Ekosimulátor je využívaný spoločnosťami a má za úlohu zlepšiť efektivitu jazdenia vodičov, ktorá výrazne znižuje emisie oxidu uhličitého a znižuje náklady na palivo. Ekosimulátor môže byť zapožičaný a zamestnanci zábavným spôsobom postupne zisťujú výhody jazdy s nízkou spotrebou paliva. Zamestnanci takto môžu znižovať spotrebu paliva pri ich každodennom dochádzaní do práce a tak ušetriť až 200 libier ročne na palive. Pri priemernej kilometráži a spotrebe paliva na jeden autobus, môže spoločnosť pri 16%-nom zlepšení spôsobu jazdy vodiča ušetriť až 789 libier ročne.

Zdroj: www.guardian.co.uk

 
Ekologika.sk hlavný partner:
Ekofond.sk
Komunikační partneri:

IBM.sk

Guliwer web design studio
biologika