RSS ekologika.sk

Ponúkame Vám možnosť dostávať najnovšie informácie cez RSS kanál.


Vložte Váš e-mail:

Archív (Všetky ročníky)

Virtuálna voda

Virtuálna voda

Viete koľko "virtuálnej vody" spotrebujete počas denného menu?

Vypočítajte si ju!

Ekokancelária

Ekokancelária

Hľadáte tipy na zníženie ekologickej stopy na pracovisku?

Kliknite sem!

Ekogaléria

Ekogaléria

Radi fotíte alebo poznáte zaujímavý príbeh osobnosti, ktorá podniká ekologicky?

Podeľte sa o ne!

Ecodesign Company

Ecodesign Company

Ecodesign Company Partner portálu Ekologika - poskytuje služby v oblasti vývoja a marketingu ekoproduktov

Ecodesign Company
Úvod arrow Ekosprávy arrow Správy arrow UGE vyvinula novú hybridnú pouličnú lampu bez nutnosti napojenia na verejnú elektrickú sieť

UGE vyvinula novú hybridnú pouličnú lampu bez nutnosti napojenia na verejnú elektrickú sieť

Spoločnosť Urban Green Energy (UGE) prednedávnom predviedla svoju najnovšiu alternatívu pouličného osvetlenia s názvom Sanya Streetlamp. Je to samostatne stojaca pouličná lampa, ktorá nie je napojená na verejnú elektrickú sieť, ale na osvetľovanie ulíc využíva solárnu, veternú alebo kombináciu oboch zdrojov energie. Sanya Streetlamp dokáže osvetľovať cesty, chodníky a parky s veľmi nízkym dopadom na životné prostredie.

ImageHusto obývané veľkomestá vyžadujú tisícky pouličných lámp, aby boli verejné priestranstvá bezpečné a spĺňali svoju funkciu aj v noci. Na jednej strane sme vďační za osvetlenie, no na druhej strane tieto vysokovýkonné výbojky stoja mestá milióny na ich inštaláciu, zapojenie a napájanie elektrickou energiou po celú noc.
 
Aj keď pouličné lampy napájané solárnou a veternou energiu nie sú ničím novým, väčšina z nich sú efektívne len teoreticky a sú príliš komplikované a nespoľahlivé pre komerčné využitie. Na otázku v čom má Sanya Streetlamp náskok, odpovedal viceprezident spoločnosti UGE Mateo Chaskel. „Naše riešenie je zďaleka najspoľahlivejšie, najlepšie vyzerajúce a náš systém je oveľa efektívnejší z pohľadu využitia energie a s tým spojenými nákladmi. Napríklad, kombinácia slnečnej energie s našimi veternými turbínami a elektronikou znamená, že sme schopní použiť oveľa silnejšie LED svietidlá na osvetlenie väčšej plochy, čo by znamenalo použitie celkovo menšieho počtu lámp. Na zabezpečenie osvetlenia aj počas zamračených a bezveterných dní slúži skrinka s batériami, umiestnená v spodnej časti každej Sanya lampy. Batérie dokážu napájať lampu uchovanou elektrickou energiou až na 5 dní bez ich dobitia.“ Chaskel ďalej uistil, že ak sa na 5 dní zamračí a zároveň prestane fúkať vietor, lampy budú stále svietiť. Batérie sú dodané plne nabité a nabité ostávajú aj počas štandardnej prevádzky.
 
„Z pohľadu miest, najlepšia vec tohto pouličného osvetlenia bez napojenia na verejnú elektrickú sieť je úspora financií. Náklady na inštaláciu tradičných osvetľovacích systémov predstavujú významnú časť celkových nákladov. V situácií, keď by Sanyo Streetlight lampy boli inštalované na mieste, kde ešte neexistuje verejná elektrická sieť, sa úspory ukážu okamžite.
 
V okolí Pekingu je práve dokončovaná nová linka s viac ako 100 lampami, no ďalšie projekty vrcholia v niekoľkých ďalších krajinách v USA, Ázii, v Karibskej oblasti a Afrike.
 
 
 
Podniky

Hľadáte firmy s certifikátom ISO 14001?
Kliknite sem!

Produkty

Hľadáte certifikované ekoprodukty?
Kliknite sem!

Odkazy Etarget

Ekologika.sk hlavný partner:
Ekofond.sk
Komunikační partneri:

IBM.sk

Guliwer web design studio
biologika