RSS ekologika.sk

Ponúkame Vám možnosť dostávať najnovšie informácie cez RSS kanál.


Vložte Váš e-mail:

Archív (Všetky ročníky)

Virtuálna voda

Virtuálna voda

Viete koľko "virtuálnej vody" spotrebujete počas denného menu?

Vypočítajte si ju!

Ekokancelária

Ekokancelária

Hľadáte tipy na zníženie ekologickej stopy na pracovisku?

Kliknite sem!

Ekogaléria

Ekogaléria

Radi fotíte alebo poznáte zaujímavý príbeh osobnosti, ktorá podniká ekologicky?

Podeľte sa o ne!

Ecodesign Company

Ecodesign Company

Ecodesign Company Partner portálu Ekologika - poskytuje služby v oblasti vývoja a marketingu ekoproduktov

Ecodesign Company
Úvod arrow Ekosprávy arrow Správy arrow Uhlíková stopa čokolády

Uhlíková stopa čokolády

12.04.2011
Už od roku 2008 majú zákazníci francúzskej siete supermarketov Casino možnosť vybrať si svoje výrobky nielen podľa BIO kvality, ale aj veľkosti ich uhlíkovej stopy.


ImageUhlíková stopa prepočítava dopad na životné prostredie daného výrobku cez množstvo CO2 vypusteného do atmosféry, počnúc od jeho vypestovania plodín na poli až po ocitnutie sa vo vašom tanieri. A tak sa možno nakoniec namiesto voľne nachytaných kreviet v severnom mori ale čistených v Ázii, rozhodnete pre krevety pochádzajúce z chovnej farmy niekde pri brehu Francúzska. Množstvo CO2 emisií z dopravy výrobku má totiž rozhodujúci vplyv na veľkosť uhlíkovej stopy.

Ako príklad Casino udáva vyrátanie uhlíkovej stopy 100gramovej zabalenej čokolády.

Prvá zložka výpočtu uhlíkovej stopy zahŕňa uhlíkovú stopu poľnohospodárskej časti všetkých prísad, ktoré na výrobu čokolády potrebujeme. Medzi ne sa počíta napríklad množstvo vyprodukovaného CO2 z prípravy hnojív, zo zberu kakaových bôbov a z ich obhospodarovania, či celkové emisie CO2 vypustené na danej poľnohospodárskej farme. Keďže tieto údaje zatiaľ nie sú disponibilné pre každú poľnohospodársku farmu na svete, Casino sa snaží vychádzať z údajov zistených vo Francúzsku. Pre 100 gramov čokolády sa použilo na výpočet pre túto časť produkcie 47 gramov CO2.

Druhou časťou výpočtu uhlíkovej stopy je skladovanie prvotných surovín pred ich výrobou a výroba samotnej čokolády, ako aj emisie CO2 vyprodukované pri administratívnych činnostiach továrne. Toto množstvo závisí od geografickej polohy továrne, od druhu paliva na výrobu energie, ktorú fabrika využíva na svoju činnosť. Konečné číslo získame celkovou ročnou energetickou spotrebou energie na tonu konečného výrobku. Táto časť výrobného procesu prispieva k uhlíkovej stope čokolády 17 gramami.

Súčasťou výpočtu uhlíkovej stopy je obal výrobku. Meria sa dopad výroby obalu až po koniec jeho životnosti. Do vzorca sa započítavajú aj obaly ako kartóny a priesvitné fólie, keďže čokolády sa prepravujú vo veľkých baleniach. Tie obaly však bežný zákazník v obchode nevidí. Pri kusovej čokoláde sa jedná o obal z alumínia, kartónový obal čokolády, kartón na každých 20 čokolád, ako aj obal palety s kartónmi čokolád. Obaly prispievajú 36 gramami CO2.

ImageDôležitou zložkou vzorca uhlíkovej stopy je počet prejazdených kilometrov, ktoré polotovar alebo hotový výrobok musel prekonať – počnúc prejdenými kilometrami z poľnohospodárskej farmy do továrne, z továrne do baliarne a z baliarní do skladov až konečne zo skladu do obchodu. Casino berie do úvahy uhlíkovú stopu jednotlivých dopravných prostriedkov a palív použitých na prepravu. Pri rátaní emisií sa napríklad veľmi rýchlo ukáže, že ryža privezená z Ázie loďou vyprodukuje oveľa menej CO2 ako výrobky zo Španielska. Ktoré sú privezené kamiónom. Dopravná zložka pri čokoláde vyprodukuje 41 gramov CO2.

Poslednou časťou výpočtu uhlíkovej stopy čokolády je jej distribúcia. V našom prípade sa jedná o započítanie CO2, ktoré sú vyprodukované pri uskladňovaní daného výrobku – napríklad z chladiarenské boxy v obchode, klimatizácia, svetlo alebo aj emisie CO2 vyprodukované zákazníkom, ktorý si čokoládu kúpi a musí sa dostať z obchodu až domov. Pri čokoláde túto časť odhaduje Casino na 179 vyprodukovaného CO2.

Pri výrobe 100 gramov čokolády sa teda zároveň vyprodukuje až 320 gramov CO2. Casino si je vedomé, že pri produkcii nevznikajú len emisie CO2, ale aj napríklad oxidy dusíka. Pre jednoduchosť výpočtu, Casino prerátava ostatné znečistenia na produkciu CO2. Napriek tomu, že rátanie uhlíkovej stopy výrobku je komplexné, Casino dnes už ponúka tieto údaje na obaloch viac ako 600 svojich výrobkov.

A aká je výhoda pre spoločnosť Casino? Casino sa zaviazalo snažiť sa o znižovanie uhlíkovej stopy jednotlivých výrobkov. Vďaka tomu, že tieto údaje dnes zbiera, vie, v ktorých oblastiach má spolupracovať s dodávateľmi, aby supermarket splnil svoje záväzky. Príkladom je zjednodušenie obalov výrobkov, používanie ekologickejších vozových parkov, väčšie využívanie obnoviteľných zdrojov energie a najmä jej úspory.

Zdroj www.casino.fr

 
Podniky

Hľadáte firmy s certifikátom ISO 14001?
Kliknite sem!

Produkty

Hľadáte certifikované ekoprodukty?
Kliknite sem!

Odkazy Etarget

Ekologika.sk hlavný partner:
Ekofond.sk
Komunikační partneri:

IBM.sk

Guliwer web design studio
biologika