RSS ekologika.sk

Ponúkame Vám možnosť dostávať najnovšie informácie cez RSS kanál.


Vložte Váš e-mail:

Archív (Všetky ročníky)

Virtuálna voda

Virtuálna voda

Viete koľko "virtuálnej vody" spotrebujete počas denného menu?

Vypočítajte si ju!

Ekokancelária

Ekokancelária

Hľadáte tipy na zníženie ekologickej stopy na pracovisku?

Kliknite sem!

Ekogaléria

Ekogaléria

Radi fotíte alebo poznáte zaujímavý príbeh osobnosti, ktorá podniká ekologicky?

Podeľte sa o ne!

Ecodesign Company

Ecodesign Company

Ecodesign Company Partner portálu Ekologika - poskytuje služby v oblasti vývoja a marketingu ekoproduktov

Ecodesign Company
Úvod arrow Ekosprávy arrow Správy arrow Úsporný hybrid vyvíjajú už aj Švédi

Úsporný hybrid vyvíjajú už aj Švédi

Volvo Car Corporation a energetický koncern Vattenfall ešte v januári 2007 odštartovali spoločný projekt s cieľom testovať a vyvíjať technológiu pohonu áut plug-in. "Investovali sme do spoločného projektu prípravy sériovej výroby automobilov plug-in hybrid, ktorá sa vo Švédsku rozbehne v roku 2012.
Tieto vozidlá majú dva nezávislé druhy pohonu - elektrický a naftový motor. Je to pre nás významný počin, partnerstvo s koncernom Vattenfall nám umožňuje uskutočniť veľký krok vpred pri výrobe ekologických automobilov,“ povedal Stephen Odell, prezident a výkonný riaditeľ spoločnosti Volvo. Vývoj vozidiel budú spoločne financovať obidvaja partneri projektu. Volvo Car Corporation vyrobí automobily a Vattenfall vyvinie nabíjacie systémy a zabezpečí dodávku elektrickej energie.

Dá sa nabíjať doma

Jednou z veľkých predností systému plug-in hybrid je, že lítiovo-iónová akumulátorová batéria vozidla sa dá nabíjať z bežnej elektrickej siete v domácnosti. Úplne sa nabije približne za päť hodín a súčasne sa bude nabíjať aj rekuperovanou kinetickou energiou pri každom brzdení vozidla. Elektrická energia sa veľmi dobre hodí na pohon automobilov. Elektromotor má vysokú účinnosť a spotrebuje iba približne pätinu energie potrebnej na pohon spaľovacieho motora. Predajná cena automobilov typu plug-in hybrid bude vyššia ako cena automobilov s konvenčným pohonom. Ovplyvňujú ju najmä drahé akumulátorové batérie, no pri prevádzke budú náklady na elektrickú energiu predstavovať približne iba tretinu nákladov v porovnaní s naftovým motorom.

Auto na každý deň

Väčšina motoristov jazdí autom na krátku vzdialenosť, napríklad z domu do práce a späť. Nový hybrid bude spĺňať požiadavky na tento druh dopravy s častým využívaním čistého elektrického pohonu. Pre jazdu na dlhšie vzdialenosti alebo pre prípad, že sa batéria už bude vybitá, má auto aj úsporný naftový motor. Prvé tri predvádzacie vozidlá budú predstavené už na budúci mesiac. Zdroj: Jozef Kavec, Hospodárske noviny

Zdroj: Hospodárske noviny   Autor: Jozef Kavec

 
Podniky

Hľadáte firmy s certifikátom ISO 14001?
Kliknite sem!

Produkty

Hľadáte certifikované ekoprodukty?
Kliknite sem!

Odkazy Etarget

Ekologika.sk hlavný partner:
Ekofond.sk
Komunikační partneri:

IBM.sk

Guliwer web design studio
biologika