RSS ekologika.sk

Ponúkame Vám možnosť dostávať najnovšie informácie cez RSS kanál.


Vložte Váš e-mail:

Archív (Všetky ročníky)

Virtuálna voda

Virtuálna voda

Viete koľko "virtuálnej vody" spotrebujete počas denného menu?

Vypočítajte si ju!

Ekokancelária

Ekokancelária

Hľadáte tipy na zníženie ekologickej stopy na pracovisku?

Kliknite sem!

Ekogaléria

Ekogaléria

Radi fotíte alebo poznáte zaujímavý príbeh osobnosti, ktorá podniká ekologicky?

Podeľte sa o ne!

Ecodesign Company

Ecodesign Company

Ecodesign Company Partner portálu Ekologika - poskytuje služby v oblasti vývoja a marketingu ekoproduktov

Ecodesign Company
Úvod arrow Ekosprávy arrow Správy arrow V Singapure otvorili prvú komerčnú vertikálnu farmu

V Singapure otvorili prvú komerčnú vertikálnu farmu

Husto osídlená metropola Singapur je odteraz domovom prvej komerčnej vertikálnej farmy na svete. Vybudovaná firmou Sky Greens Farms, týčiaca sa oceľová konštrukcia pomôže mestu dopestovať viac potravín lokálne, a tak znížiť závislosť na dovoze produktov. Nová farma je schopná denne produkovať 1 tonu čerstvej zeleniny, ktorá je predávaná v lokálnych supermarketoch.

ImagePrvá vertikálna farma na svete poskytne úplne nový zdroj zeleniny pre Singapur. Táto malá krajina totiž produkuje len 7% svojej zeleniny lokálne, čo zvyšuje potrebu na jej dovoz z iných krajín. Vďaka novej vertikálnej farme, obyvatelia môžu jesť lokálne vyrábané dobroty, dostupné výhradne v supermarkete FairPrice Finest supermarket.

ImageFarma je vyrobená zo 120 hliníkových veží, ktoré sa vypínajú do deväť metrovej výšky. Vyzerajú ako obrie skleníky s poschodiami, na ktorých rastú rastliny. Zatiaľ sa tu pestujú len tri druhy zeleniny, ale miestni obyvatelia dúfajú, že farma rozšíri svoje kapacity a bude pestovať viac druhov. Farma totiž v súčasnosti hľadá investorov, ktorí by pomohli vybudovať ďalších 300 veží s možnou dennej produkcie zeleniny až 2 tony. Aj keď cena 21 mil sa zdá byť hrozivá, mohla by znamenať poľnohospodársku nezávislosť pre okolie.

Zelenina z vertikálnej farmy sa stala veľkým hitom pre miestnych obyvateľov. Aj keď cena je o 10-20 centov vyššia v porovnaní s ostatnou zeleninou v obchodoch, zdá sa, že spotrebitelia túžia po kúpe najčerstvejšej zeleniny, pretože sa často stáva, že vykúpia všetok tovar pochádzajúci z vertikálnej farmy. Táto inovatívna farma by mohla tiež pomôcť zmeniť spôsob, ako sa ľudstvo stravuje a zároveň dáva možnosť veľkým mestám dopestovať si vlastné potraviny.

Zdroj: www.inhabitat.com

 
Podniky

Hľadáte firmy s certifikátom ISO 14001?
Kliknite sem!

Produkty

Hľadáte certifikované ekoprodukty?
Kliknite sem!

Odkazy Etarget

Ekologika.sk hlavný partner:
Ekofond.sk
Komunikační partneri:

IBM.sk

Guliwer web design studio
biologika