RSS ekologika.sk

Ponúkame Vám možnosť dostávať najnovšie informácie cez RSS kanál.


Vložte Váš e-mail:

Archív (Všetky ročníky)

Virtuálna voda

Virtuálna voda

Viete koľko "virtuálnej vody" spotrebujete počas denného menu?

Vypočítajte si ju!

Ekokancelária

Ekokancelária

Hľadáte tipy na zníženie ekologickej stopy na pracovisku?

Kliknite sem!

Ekogaléria

Ekogaléria

Radi fotíte alebo poznáte zaujímavý príbeh osobnosti, ktorá podniká ekologicky?

Podeľte sa o ne!

Ecodesign Company

Ecodesign Company

Ecodesign Company Partner portálu Ekologika - poskytuje služby v oblasti vývoja a marketingu ekoproduktov

Ecodesign Company
Úvod arrow Ekosprávy arrow Správy arrow V Topoľčanoch vyrastie tepláreň na biomasu

V Topoľčanoch vyrastie tepláreň na biomasu

Spoločnosť BioEnergy Topoľčany plánuje postaviť kogeneračnú jednotku na biomasu. Kogeneračná jednotka by mala ročne vyrobiť takmer 96 tisíc megawatthodín tepla a viac ako 41 tisíc megawatthodín elektrickej energie.
V Topoľčanoch zrejme vyrastie nová tepláreň na biomasu. Spoločnosť BioEnergy Topoľčany, s.r.o. plánuje investovať do kogeneračnej jednotky, ktorá bude okrem tepla vyrábať aj elektrickú energiu, približne 30 mil. eur. Ako vyplýva z investičného zámeru, ktorý spoločnosť už predložila na posúdenie vplyvov na životné prostredie (Environmental Impact Assessment - EIA), ročne by mala kogeneračná jednotka vyrobiť takmer 96 tisíc megawatthodín tepla a viac ako 41 tisíc megawatthodín elektrickej energie.
 
S výstavbou kogeneračnej jednotky v priemyselnej zóne mesta Topoľčany, v blízkosti pivovaru, chce investor začať v máji budúceho roka. Ukončenie výstavby je naplánované o rok neskôr. Tepláreň by sa mala rozprestierať na ploche takmer 40 tisíc metrov štvorcových. Okrem výstavby kogeneračnej jednotky plánuje investor vybudovať aj prepojovacie horúcovodné potrubie s existujúcim rozvodom tepla v Topoľčanoch.
 
Výstavbu kogeneračnej jednotky ako aj potrubia by mala zabezpečiť spoločnosť Ingos Prešov Projects, s.r.o. Podľa zámeru môžu odberatelia v Topoľčanoch vďaka novej teplárni očakávať pokles cien tepla oproti súčasným cenám o približne 10 %. "Projekt prináša z environmentálneho hľadiska úsporu na vytváraní emisií oxidu uhličitého, odstráni aj závislosť na dovážanom plyne, čiže sa zvýši energetická bezpečnosť mesta Topoľčany," konštatoval investor v zámere.
 
Zdroj: SITA.
 
Podniky

Hľadáte firmy s certifikátom ISO 14001?
Kliknite sem!

Produkty

Hľadáte certifikované ekoprodukty?
Kliknite sem!

Odkazy Etarget

Ekologika.sk hlavný partner:
Ekofond.sk
Komunikační partneri:

IBM.sk

Guliwer web design studio
biologika