RSS ekologika.sk

Ponúkame Vám možnosť dostávať najnovšie informácie cez RSS kanál.


Vložte Váš e-mail:

Archív (Všetky ročníky)

Virtuálna voda

Virtuálna voda

Viete koľko "virtuálnej vody" spotrebujete počas denného menu?

Vypočítajte si ju!

Ekokancelária

Ekokancelária

Hľadáte tipy na zníženie ekologickej stopy na pracovisku?

Kliknite sem!

Ekogaléria

Ekogaléria

Radi fotíte alebo poznáte zaujímavý príbeh osobnosti, ktorá podniká ekologicky?

Podeľte sa o ne!

Ecodesign Company

Ecodesign Company

Ecodesign Company Partner portálu Ekologika - poskytuje služby v oblasti vývoja a marketingu ekoproduktov

Ecodesign Company
Úvod arrow Ekosprávy arrow Správy arrow Výdajné automaty firmy Coca-Cola ušetria až 95% dennej spotreby energie

Výdajné automaty firmy Coca-Cola ušetria až 95% dennej spotreby energie

Coca-Cola Japonsko a Fuji Electric Retail Systems vyvinuli výdajný automat, ktorý môže byť v prevádzke bez použitia elektrickej energie až na 16 hodín denne. Podľa výrobcov môžu tieto automaty ušetriť až 95% svojej dennej spotreby energie.

ImageCoca-Cola začne s dvojmesačným testovaním modelu A011, ktorý je súčasťou projektu vývinu automatov šetriacich energiu s názvom Apollo. Testovanie začne 2. júla 2012 v Sataime v prefektúre mesta Kumagaya a Gifu v prefektúre mesta Tajimi, ktorý je najhorúcejší región Japonska. Model A011 presúva spotrebu elektrickej energie na chladenie z bežnej dennej špičky na noc, kedy je totiž relatívny prebytok energie.

V tradičných automatoch, ak by bolo chladenie vypnuté na dlhší čas, by teplota v automate rástla pomaly, pretože iba časť produktov uskladnených vo vnútri automatu je chladená ako reakcia na predaj. Takto sa snažia tradičné automaty limitovať spotrebu elektrickej energie. Avšak model A011 chladí produkty v noci, čo obmedzuje nárast teploty v automate aj keď je vypnutý na dlhší čas.

Model A011 je vyrobený z kvalitnejších vákuovo-izolačných materiálov, takže automat nie je ovplyvnený vo veľkej miere vonkajšou teplotou. Podľa Coca-Coly, výrobcovia tiež vyrobili dvere automatu z kvalitnejších vzduchotesných materiálov, aby znížili spotrebu energie a pomohli poskytnúť dostatočne vychladené produkty.

Coca-Cola Japonsko tvrdí, že toto leto tiež zníži svoju spotrebu elektrickej energie o 15% odpojením exteriérových reklám na viac ako 30 miestach po celej krajine, zatvorením niektorých kancelárií na viac ako týždeň a inými iniciatívami, ktoré pomôžu v šetrení energie.

Všetky novo zakúpené výdajné automaty Coca-Coly Japonsko na plechovky a PET fľaše sú chladené od roku 2011 technológiou bez použitia HFC-fluorouhlovodík (prvky podieľajúce sa na zväčšovaní ozónovej diery- pozn. autora) a LED svietidlá sú použité vo všetkých automatoch od roku 2012.

V správe z rokov 2010-2011 o udržateľnom hospodárení sa Coca-Cola vyjadrila, že prekonala svoj cieľ v inštalovaní 150 000 chladiacich automatov s chladením bez použitia HFC do roku 2010, keď ich v tomto roku uviedli do prevádzky až 277 000 a až 400 000 do 31. augusta 2011. Spoločnosť má predbežný cieľ nainštalovať 50% automatov s chladením bez použitia HFC do konca roku 2012 z 15% v roku 2010. Do roku 2015 spoločnosť plánuje vymeniť všetky výdajné automaty používajúce na chladenie HFC.

Zdroj text a foto: www.environmentalleader.com

 
Podniky

Hľadáte firmy s certifikátom ISO 14001?
Kliknite sem!

Produkty

Hľadáte certifikované ekoprodukty?
Kliknite sem!

Odkazy Etarget

Ekologika.sk hlavný partner:
Ekofond.sk
Komunikační partneri:

IBM.sk

Guliwer web design studio
biologika