RSS ekologika.sk

Ponúkame Vám možnosť dostávať najnovšie informácie cez RSS kanál.


Vložte Váš e-mail:

Archív (Všetky ročníky)

Virtuálna voda

Virtuálna voda

Viete koľko "virtuálnej vody" spotrebujete počas denného menu?

Vypočítajte si ju!

Ekokancelária

Ekokancelária

Hľadáte tipy na zníženie ekologickej stopy na pracovisku?

Kliknite sem!

Ekogaléria

Ekogaléria

Radi fotíte alebo poznáte zaujímavý príbeh osobnosti, ktorá podniká ekologicky?

Podeľte sa o ne!

Ecodesign Company

Ecodesign Company

Ecodesign Company Partner portálu Ekologika - poskytuje služby v oblasti vývoja a marketingu ekoproduktov

Ecodesign Company
Úvod arrow Ekosprávy arrow Správy arrow Xeros práčka čistí len s kvapkou vody

Xeros práčka čistí len s kvapkou vody

Britská spoločnosť Xeros pracuje na vývoji práčky na čistenie bielizne, ktorá bude používať len kvapky vody. Xeros zamýšľa prísť na trh s takouto práčkou už v 2010.

Práčka by sa mala objaviť na trhu v priebehu roka 2010.

Nová generácia práčiek nie je len o šetrení a ochrane či recyklovaní vody – spotrebič pracuje na fundamentálne odlišnom princípe ako súčasné práčky. Pôvodný nápad sa zrodil u Stephana Burkinshawa, profesora na University of Leeds vo Veľkej Británii. Namiesto používania vody na čistenie bielizne, práčka používa polymérové vločky. Pri ich jemnom navlhčení majú schopnosť na seba nabaľovať špinu. Nečistoty sa tak nabaľujú na polymérové vločky a sú spoločne absorbované centrálnym zberačom nainštalovaným vo vnútri práčky. Napriek ich schopnosti na seba nabaľovať akúkoľvek nečistotu, vločky je možné takmer neobmedzene znovu pri pracích cykloch používať. Až po niekoľkých stovkách použití putujú na recykláciu.

O 90 % menej vody ako pri konvenčnom praní

Image
Prací proces využíva až o 90 percent menej vody ako konvenčne vyrábané práčky a umožňuje tak ušetriť množstvo peňazí nielen na spotrebe a energii, ale aj pracích práškoch a avivážach. Čo je dôležitejšie, nakoľko vložená bielizeň nie je mokrá, ale len namočená, Xeros umožňuje čistú bielizeň okamžite použiť. V takomto prípade v domácnosti nepotrebujete žiadnu sušičku, ani veľa priestoru na sušenie bielizne na vzduchu. Eliminovaním všetkých týchto produktov navyše šetríme neobnoviteľné zdroje energie na jej výrobu (zväčša uhlie, ropu a zemný plyn), ktoré by museli byť použité na výrobu všetkých týchto produktov.

Xeros tvrdí, že dosiahnuté úspory sa môžu rovnať až 40 percentnému poklesu spotreby energie (v prípade, že zahrnieme aj nepoužívanie sušičky). Vypočítali, že ak by každá americká domácnosť, ktorá používa konvenčné práčky, mala jednu takúto pračku, ušetrilo by sa tým toľko CO2 emisií, ako v prípade keby sme stiahli z ciest 5 miliónov áut. Zároveň by sa ušetrilo 1,2 miliardy ton vody, čo predstavuje asi 17 miliónov veľkých plavární.

Ostávajú však nezodpovedané ešte dve otázky: Koľko by takáto pračka stála? A kam by putovali všetky tie existujúce pračky od miliónov domácností?

Viac informácií na xeros.com

 
Podniky

Hľadáte firmy s certifikátom ISO 14001?
Kliknite sem!

Produkty

Hľadáte certifikované ekoprodukty?
Kliknite sem!

Odkazy Etarget

Ekologika.sk hlavný partner:
Ekofond.sk
Komunikační partneri:

IBM.sk

Guliwer web design studio
biologika