RSS ekologika.sk

Ponúkame Vám možnosť dostávať najnovšie informácie cez RSS kanál.


Vložte Váš e-mail:

Archív (Všetky ročníky)

Virtuálna voda

Virtuálna voda

Viete koľko "virtuálnej vody" spotrebujete počas denného menu?

Vypočítajte si ju!

Ekokancelária

Ekokancelária

Hľadáte tipy na zníženie ekologickej stopy na pracovisku?

Kliknite sem!

Ekogaléria

Ekogaléria

Radi fotíte alebo poznáte zaujímavý príbeh osobnosti, ktorá podniká ekologicky?

Podeľte sa o ne!

Ecodesign Company

Ecodesign Company

Ecodesign Company Partner portálu Ekologika - poskytuje služby v oblasti vývoja a marketingu ekoproduktov

Ecodesign Company
Úvod arrow Ekosprávy arrow Správy arrow Zachytávanie dažďovej vody zo striech

Zachytávanie dažďovej vody zo striech

Napísal: michal pjecha - monika oravcová |

Zachytávanie dažďovej vody vo svete ako aj u nás nie je ničím novým ani prevratným. V súčasnej dobe sú aj v tejto oblasti technológie tak rozvinuté, že pri správne navrhnutom obytnom dome či priemyselnej budove, vieme vhodnou kombináciou rôznych technológii zachytiť a vyžiť takmer všetku dažďovú vodu, ktorá dopadne na strechu, či okolitý pozemok budovy.

Správne a precízne architektonické riešenie stavby vie napomôcť nielen životnému prostrediu, ale aj človeku v podobe ušetrených peňazí a estetického skrášlenia budovy i jej okolia. Spoločnosť si navyše postupne začína uvedomovať hodnotu pitnej vody, ako aj možnosti a výhody využívania vody dažďovej. Čím viac sa priamo využíva dažďová voda, tým je menšia spotreba chlórovanej či inak chemicky upravenej vody, a zároveň jej aj menej zbytočne odteká do kanalizácie, kde sa zmiešava s olejmi a inými toxickými látkami z ulíc či ciest. Dažďovou vodou je možné v domácnosti nahradiť takmer až 50 % spotreby vody. Na jej zachytávanie a využívanie sú v súčasnej dobe dostupné rôzne technológie od úplne jednoduchých (sudy, dažďové záhrady) až po technicky zložitejšie (podzemné zásobníky), ktoré nahrádzajú spotrebu pitnej vody tam, kde nie je nevyhnutná.

Image

 


Vysvetlivky: červená farba: činnosti, pre ktoré je možné použiť dažďovú vodu; zelená farba: činnosti, pre ktoré je potrebné použiť pitnú vodu

Ručne maľovaný sud na dažďovú vodu môže byť vhodným spestrením pozemku

Najjednoduchšou a zrejme aj najstaršou formou redukcie odtoku dažďovej vody zo striech je jej zachytávanie do nádob a následne využívanie napr. na polievanie záhradky. Historické záznamy ukazujú, že dažďová voda bola zhromažďovaná v jednoduchých hlinených nádobách už pred 2000 rokmi v Thajsku a neskôr aj v iných oblastiach sveta. Najjednoduchším spôsobom je zachytenie vody v nádobe postavenej priamo pod odkvapom. Nemusí ísť len o otvorené sudy, ktoré poskytujú vhodné podmienky pre vývin hmyzu, ale nádoby môžu byť aj uzatvorené. V hornej časti je otvor na vyústenie odkvapu a v spodnej výpust pre ľahšiu manipuláciu. Sudy môžu byť vyrobené z dubového dreva alebo aj plastu. Sú navrhnuté tak, aby odolávali vysokým teplotám v lete, ale aj mrazom v zime. Môžu byť samostatné, alebo navzájom prepojené, pričom každý z nich má vlastný výpust. Takto zachytená a uskladnená dažďová voda je vhodná najmä pre rastliny, keďže sa jedná o mäkkú vodu zbavenú vápnika, fluóru, chlóru a iných látok. Okrem toho si majitelia sudy môžu pekne dotvoriť farbami či črepníkovými kvetmi podľa vlastnej fantázie, aby sa čo najlepšie hodili k celkovému dizajnu ich domu či dažďovej záhrady.

Image
Ručne maľovaný sud na dažďovú vodu môže byť vhodným spestrením pozemku.
Foto: Michal Pjecha

 
Podniky

Hľadáte firmy s certifikátom ISO 14001?
Kliknite sem!

Produkty

Hľadáte certifikované ekoprodukty?
Kliknite sem!

Odkazy Etarget

Ekologika.sk hlavný partner:
Ekofond.sk
Komunikační partneri:

IBM.sk

Guliwer web design studio
biologika