RSS ekologika.sk

Ponúkame Vám možnosť dostávať najnovšie informácie cez RSS kanál.


Vložte Váš e-mail:

Archív (Všetky ročníky)

Virtuálna voda

Virtuálna voda

Viete koľko "virtuálnej vody" spotrebujete počas denného menu?

Vypočítajte si ju!

Ekokancelária

Ekokancelária

Hľadáte tipy na zníženie ekologickej stopy na pracovisku?

Kliknite sem!

Ekogaléria

Ekogaléria

Radi fotíte alebo poznáte zaujímavý príbeh osobnosti, ktorá podniká ekologicky?

Podeľte sa o ne!

Ecodesign Company

Ecodesign Company

Ecodesign Company Partner portálu Ekologika - poskytuje služby v oblasti vývoja a marketingu ekoproduktov

Ecodesign Company
Úvod arrow Ekosprávy arrow Správy arrow Zelená chémia nahrádza priemyselnú chémiu s návodmi od prírody

Zelená chémia nahrádza priemyselnú chémiu s návodmi od prírody

Vymyslieť šikovné recepty, ktoré by využívali malú podmnožinu periodickej tabuľky a vytvoriť zázračné materiály ako napríklad bunka, to je úlohou zelenej chémie. Nie je to však ľahké, lebo život používa len malú podmnožinu prvkov periodickej tabuľky, zatiaľ čo my používame všetky, aj tie toxické.

ImageBiomimikry (bios mimesis), čiže napodobovanie života, je disciplína, ktorá skúma vynálezy prírody a tieto nápady a procesy následne aplikuje na riešenie súčasných environmentálnych problémov spojených s výrobou a spotrebou produktov. Ide o skutočný dizajn inšpirovaný prírodou. Kľúčovou myšlienkou je, že počas 3,8 miliardy rokov evolúcie, ktorou príroda prešla, bolo vyriešených množstvo problémov, s ktorými ľudstvo zápasí. Zvieratá, rastliny a mikróby sú dokonalými inžiniermi, a preto stojí za to sa od nich učiť. Oni už prišli na to, čo funguje, čo je primerané a čo je najdôležitejšie, čo tu na Zemi pretrvá a zostane. Nestačí len učiť sa o svete prírody, dôležitejšie je učiť sa od prírody – v tom je rozdiel.

Zoberme si obaly, ktoré sú dobré len dovtedy, dokiaľ ich už nepotrebujeme a potom sa rozložia. V prírode existuje mušľa, ktorá má vlákna, ktoré ju držia pripútanú o skalu. Ich životnosť je však načasovaná. Presne po dvoch rokoch sa vlákna začínajú rozpúšťať.

Vezmime si iný príklad. Perlorodka si vytvára schránku z morskej vody. Je to vrstvená štruktúra tvorená z minerálov a polymérov, a to jej dodáva pevnosť. Je dvakrát pevnejšia ako naša keramika vyrobená špičkovou technikou. Zaujímavé je, že na rozdiel od našej keramiky, ktorá sa vyrába v peciach pri vysokej teplote, u perlorodky tento proces prebieha v morskej vode. V Sandia National Laboratories pod vedením profesora Jeffa Brinkera už na tom výskume intenzívne pracujú. Cieľom je dokázať vyrobiť keramiku pri izbovej teplote len jednoduchým ponorením materiálu do kvapaliny, vybraním z kvapaliny a nakoniec vďaka vyparovaniu by sa molekuly v kvapaline stmelili dokopy a zapadli do seba ako skladačka podľa rovnakého princípu, na akom funguje kryštalizácia. Predstavme si, že by sme takto vyrábali všetky naše pevné materiály.

Zdroj: Janine Benyus. Biomimicry. 2003.
Foto: BioLib.cz/David Hansa


 
Podniky

Hľadáte firmy s certifikátom ISO 14001?
Kliknite sem!

Produkty

Hľadáte certifikované ekoprodukty?
Kliknite sem!

Odkazy Etarget

Ekologika.sk hlavný partner:
Ekofond.sk
Komunikační partneri:

IBM.sk

Guliwer web design studio
biologika