RSS ekologika.sk

Ponúkame Vám možnosť dostávať najnovšie informácie cez RSS kanál.


Vložte Váš e-mail:

Archív (Všetky ročníky)

Virtuálna voda

Virtuálna voda

Viete koľko "virtuálnej vody" spotrebujete počas denného menu?

Vypočítajte si ju!

Ekokancelária

Ekokancelária

Hľadáte tipy na zníženie ekologickej stopy na pracovisku?

Kliknite sem!

Ekogaléria

Ekogaléria

Radi fotíte alebo poznáte zaujímavý príbeh osobnosti, ktorá podniká ekologicky?

Podeľte sa o ne!

Ecodesign Company

Ecodesign Company

Ecodesign Company Partner portálu Ekologika - poskytuje služby v oblasti vývoja a marketingu ekoproduktov

Ecodesign Company
Úvod arrow Ekosprávy arrow Správy arrow Životné prostredie a reklamný priemysel

Životné prostredie a reklamný priemysel


Dnešné bežne používané tlačové farby spôsobujú významné znečistenie životného prostredia. Situácia sa však môže zmeniť, ak na trh prerazia také firmy ako napríklad Sanwa Newtec. Táto japonská firma sídliaca v Osake predstavila na prehliadke Eco Products 2009 svoj nový výrobok.

Image Sanwa Newtec, japonská firma sídliaca v Osake, predstavila na prehliadke Eco Products 2009 svoj nový výrobok. Jedná sa o ekologickú tlačiareň RP-3100 II, ktorá nepotrebuje žiaden toner či atrament a taktiež nepoužíva bežný papier, ktorý sa spotrebúva vo veľkých množstvách pri iných typoch tlačiarní. PrePeat je tlačiareň, ktorá sa líši od bežných tlačiarní používajúcich papier, ako sú laserové alebo atramentové, používaním špeciálneho média na zaznamenanie textu, ktorým je prepisovateľný hárok.

Ekologizácia tlačových farieb zahŕňa používanie menej škodlivých materiálov, obnoviteľných zdrojov surovín, napríklad rastlinných olejov namiesto minerálnych, vody namiesto organických rozpúšťadiel (ak je to technologicky možné, napríklad vo flexotlači alebo hĺbkotlači) tak, aby sa znižovala produkcia emisií škodlivých látok z polygrafického priemyslu. Farby vhodného zloženia umožňujú tiež znížiť percento alkoholu, prípadne jeho úplné odstránenie pomocou bezalkoholového vlhčenia v ofsetovej tlači alebo použitie bezvodného ofsetu. Zvyšky tlačových farieb (usadeniny) predstavujú nebezpečný odpad a zvyčajne sú spaľované, pričom vznikajú ďalšie škodlivé emisie a množstvo odpadovej vody s obsahom toxínov a ťažkých kovov, ktoré veľmi poškodzujú zdravie a funkcie živých organizmov.

PrePeat nevyužíva obyčajný papier, ktorého spotreba vo svete je veľmi vysoká.

PrePeat ani nepotrebuje náplne používané v laserových či atramentových tlačiarňach.

Vďaka tomu je veľmi ekonomickou tlačiarňou. Okrem toho, že šetrí peniaze, šetrí i čas, ktorý by sa inak musel stráviť výmenou a nákupom spomínaných náplní pri iných tlačiarňach. Tento spôsob tlače zároveň prispieva k menšiemu znečisťovaniu životného prostredia a dá sa využiť aj v prostrediach so zvýšenou hygienou, ako v miestnostiach s jedlom alebo medicínskych priestoroch, kde pri bežných tlačiarňach hrozí znečistenie tonerom alebo atramentom.

Výnimočnosť riešenia tlače pomocou RP-3100 II PrePeat spočíva i v špeciálnom type papiera, ktorý je vyrábaný z recyklovateľných materiálov. Vzhľadom k systému, v ktorom spočíva táto tlač, sa už viac netreba obávať machúľ alebo znehodnotenia vytlačeného materiálu pri kontakte s vodou. Je to preto, že tlačiareň PrePeat miesto atramentu používa termálnu hlavu, ktorá nahrieva papier v snahe "vtlačiť" do neho text. Toto však vôbec neuberá na kvalite tlače, ktorej rozlíšenie zostáva stále vysoké, okolo 203dpi.

Čo však robí toto riešenie ešte zaujímavejším je, že jednotlivé hárky sú v podstate prepisovateľné. To znamená, že ich vložením späť do tlačiarne, bude užívateľ schopný vymazať pôvodnú tlač a následne na ne vytlačiť iný dokument alebo fotku. Ohromujúci je i počet možných "znova použití" hárku, ktorý sa odhaduje až na 1000.

Je zrejmé, že používanie tlačiarne RP-3100 II bude viesť k významnému zníženiu nákladov, ale zároveň to bude vyžadovať i vysokú počiatočnú investíciu. Momentálne sa cena tlačiarne pohybuje okolo $5.600 (500.000 yenov) a každý hárok papiera je ocenený sumou $3,4( 300yenov). V prípade jej zavedenia do sériovej výroby, by sa náklady mohli výrazne znížiť.
 
Zdroj: Portál BIRTZ.SK
Foto: http://www.sanwa-newtec.co.jp
 
Podniky

Hľadáte firmy s certifikátom ISO 14001?
Kliknite sem!

Produkty

Hľadáte certifikované ekoprodukty?
Kliknite sem!

Odkazy Etarget

Ekologika.sk hlavný partner:
Ekofond.sk
Komunikační partneri:

IBM.sk

Guliwer web design studio
biologika