Čo všetko je ekologické?
Obmedzenie spotreby vody- Vo verejných aj apartmánových priestoroch sa namontovali batérie so šetrným režimom, ktoré regulujú prietok vody.
- Splachovacie zariadenia na toaletách fungujú na podobnom princípe.
- Šetrenie elektrickej energie je možné vďaka úsporným žiarovkám aj sklokeramickým platniam v kuchynkách apartmánov.
- Kúspore plynu prispievajú regulovateľné radiátory, vďaka ktorým si hosť môže sám nastaviť požadovanú teplotu.
- Ak v izbe nie je nikto ubytovaný alebo sa v miestnosti upratuje, ohrievacie zariadenia sa podľa ročného obdobia spúšťajú na šetrný výkon alebo zatvárajú. Vďaka tomu hotel efektívne hospodári aj s teplom a využíva ho naozaj len vtedy, keď je potrebné ho nakumulovať.
- Opačná situácia nastáva v lete, keď sa vo väčšej miere uplatňujú klimatizačné zariadenia. Vypínajú ich zakaždým, keď sa v priestoroch prirodzene vetrá.
- Klimatizácia v rezidencii je samoregulovateľná, a to aj v prípade spoločných verejných priestorov, ktoré sa v bežných hoteloch ochladzujú alebo ventilujú centrálne.
- Separovaný zber je možný v spoločných aj apartmánových priestoroch.
- Rezidencia triedi niekoľko druhov odpadu vrátane nebezpečného. Ak sa niekomu vybijú batérie, napríklad v diaľkovom ovládači, na recepcii ich odovzdá a dostane nové.
- S reguláciou tvorby odpadu úzko súvisia aj ďalšie kritériá, kvôli ktorým urobila rezidencia ústupky v používaní kozmetických a hotelových čistiacich prípravkov.
- Klasická hotelová kozmetika v podobe malých jednorazových balení bola nahradená dávkovačmi. Ak si hostia so sebou nedoniesli potrebnú kozmetiku, môžu si ju na recepcii jednoducho vyžiadať grátis.
- Hotelové čistiace prostriedky zároveň nesmú byť agresívne voči životnému prostrediu. Všetky čistiace prostriedky sú ekologicky šetrné.
- Hotelová upratovacia služba používa koncentráty, ktoré riedi s vodou do toho istého obalu, takže aj tu dochádza k redukcii množstvoa odpadu.
- Hotel ponúka potraviny dostupné v bio kvalite.
Realizácia ekologických princípov
Získaniu certifikátov predchádzalo hodnotenie rezidencie na základe mnohých ekologických kritérií, napr. podľa úspory vody, ekologického prístupu k upratovacím a pracím službám, spotreby energií, systému triedenia odpadu či používania elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov. Na udelenie značky má Európska komisia spolu 84 kritérií, pričom splnenie 37 z nich je pre uchádzača povinné.
Nevyhnutné požiadavky sa týkali napríklad obmedzenia spotreby energie a vody, eliminácie škodlivých látok, ale aj podporovania environmentálneho vzdelávania a komunikácie. Rezidenciu niekoľkokrát prehodnocovali na základe priebežných kontrol a podľa výsledkov museli manažéri urobiť ďalšie opatrenia alebo drobné úpravy. Tento proces prechodu na ekologický životný štýl podľa európskych noriem trval celý rok.
Komisia vyžaduje, aby objekt v maximálnej možnej miere odoberal zelenú energiu, tzn. takú, ktorá je vyrábaná z obnoviteľných zdrojov energie alebo daný objekt prispieval na podporu jej výroby. Riešením môže byť aj to, aby majitel hotelu prispieva desiatimi haliermi z každej kWh, ktorú zaplatí na faktúre, k ekologickej výrobe elektrickej energie. Celkový podiel by mal tvoriť 22 %. V prípade Residencie MaMaison Šulekova je to zatiaľ 14 %.
Zdroj: Pôvodný článok bol uverejnený v magazíne Správa budov 3/2008
Foto: http://www.mamaison.com