RSS ekologika.sk

Ponúkame Vám možnosť dostávať najnovšie informácie cez RSS kanál.


Vložte Váš e-mail:

Archív (Všetky ročníky)

Virtuálna voda

Virtuálna voda

Viete koľko "virtuálnej vody" spotrebujete počas denného menu?

Vypočítajte si ju!

Ekokancelária

Ekokancelária

Hľadáte tipy na zníženie ekologickej stopy na pracovisku?

Kliknite sem!

Ekogaléria

Ekogaléria

Radi fotíte alebo poznáte zaujímavý príbeh osobnosti, ktorá podniká ekologicky?

Podeľte sa o ne!

Ecodesign Company

Ecodesign Company

Ecodesign Company Partner portálu Ekologika - poskytuje služby v oblasti vývoja a marketingu ekoproduktov

Ecodesign Company
Úvod arrow Ekosprávy arrow Správy arrow Prvý ekologický hotel na Slovensku

Prvý ekologický hotel na Slovensku

Budova, ktorá bola pôvodne pôrodnicou, sa pred štyrmi rokmi premenila na apartmánový dom so šetrným prístupom k životnému prostrediu. MaMaison Rezidence Šulekova je oficiálne vôbec prvým ekologickým hotelom na Slovensku, za ktorým sa skrýva rok práce na zosúladení jeho prevádzky s environmentálnymi kritériami Európskej únie.


Čo všetko je ekologické?

Obmedzenie spotreby vody
  • Vo verejných aj apartmánových priestoroch sa namontovali batérie so šetrným režimom, ktoré regulujú prietok vody.
  • Splachovacie zariadenia na toaletách fungujú na podobnom princípe.
Úspory energie
  • Šetrenie elektrickej energie je možné vďaka úsporným žiarovkám aj sklokeramickým platniam v kuchynkách apartmánov.
  • Kúspore plynu prispievajú regulovateľné radiátory, vďaka ktorým si hosť môže sám nastaviť požadovanú teplotu.
  • Ak v izbe nie je nikto ubytovaný alebo sa v miestnosti upratuje, ohrievacie zariadenia sa podľa ročného obdobia spúšťajú na šetrný výkon alebo zatvárajú. Vďaka tomu hotel efektívne hospodári aj s teplom a využíva ho naozaj len vtedy, keď je potrebné ho nakumulovať.
  • Opačná situácia nastáva v lete, keď sa vo väčšej miere uplatňujú klimatizačné zariadenia. Vypínajú ich zakaždým, keď sa v priestoroch prirodzene vetrá.
  • Klimatizácia v rezidencii je samoregulovateľná, a to aj v prípade spoločných verejných priestorov, ktoré sa v bežných hoteloch ochladzujú alebo ventilujú centrálne.
Odpadové hospodárstvo
  • Separovaný zber je možný v spoločných aj apartmánových priestoroch.
  • Rezidencia triedi niekoľko druhov odpadu vrátane nebezpečného. Ak sa niekomu vybijú batérie, napríklad v diaľkovom ovládači, na recepcii ich odovzdá a dostane nové.
  • S reguláciou tvorby odpadu úzko súvisia aj ďalšie kritériá, kvôli ktorým urobila rezidencia ústupky v používaní kozmetických a hotelových čistiacich prípravkov. 
  • Klasická hotelová kozmetika v podobe malých jednorazových balení bola nahradená dávkovačmi. Ak si hostia so sebou nedoniesli potrebnú kozmetiku, môžu si ju na recepcii jednoducho vyžiadať grátis.
  • Hotelové čistiace prostriedky zároveň nesmú byť agresívne voči životnému prostrediu. Všetky čistiace prostriedky sú ekologicky šetrné.
  • Hotelová upratovacia služba používa koncentráty, ktoré riedi s vodou do toho istého obalu, takže aj tu dochádza k redukcii množstvoa odpadu.
Biopotraviny
  • Hotel ponúka potraviny dostupné v bio kvalite.
Ďalšie opatrenia nájdete aj v našej Eko-kancelárii .
 
 
Image Rezidencia Šulekova získala vďaka súladu s normou pre ekologické riadenie hotela certifikát, a tým aj oprávnenie používať v oblasti ubytovacích služieb národnú značku Environmentálne vhodný produkt (EVP) a symbol Európsky kvet, ktorý je ekologickou značkou Európskej komisie.
 
Certifikát sa udeľuje na obdobie jedného roka, pričom dodržiavanie podmienok, ktoré sa v ňom ustanovujú, overuje agentúra formou neočakávaných návštev a prehliadok.
 

Realizácia ekologických princípov

Získaniu certifikátov predchádzalo hodnotenie rezidencie na základe mnohých ekologických kritérií, napr. podľa úspory vody, ekologického prístupu k upratovacím a pracím službám, spotreby energií, systému triedenia odpadu či používania elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov. Na udelenie značky má Európska komisia spolu 84 kritérií, pričom splnenie 37 z nich je pre uchádzača povinné.

Image Nevyhnutné požiadavky sa týkali napríklad obmedzenia spotreby energie a vody, eliminácie škodlivých látok, ale aj podporovania environmentálneho vzdelávania a komunikácie. Rezidenciu niekoľkokrát prehodnocovali na základe priebežných kontrol a podľa výsledkov museli manažéri urobiť ďalšie opatrenia alebo drobné úpravy. Tento proces prechodu na ekologický životný štýl podľa európskych noriem trval celý rok.

Image Komisia vyžaduje, aby objekt v maximálnej možnej miere odoberal zelenú energiu, tzn. takú, ktorá je vyrábaná z obnoviteľných zdrojov energie alebo daný objekt prispieval na podporu jej výroby. Riešením môže byť aj to, aby majitel hotelu prispieva desiatimi haliermi z každej kWh, ktorú zaplatí na faktúre, k ekologickej výrobe elektrickej energie. Celkový podiel by mal tvoriť 22 %.                 V prípade Residencie MaMaison Šulekova je to zatiaľ 14 %.

Zdroj: Pôvodný článok bol uverejnený v magazíne Správa budov 3/2008
Foto: http://www.mamaison.com

 
Podniky

Hľadáte firmy s certifikátom ISO 14001?
Kliknite sem!

Produkty

Hľadáte certifikované ekoprodukty?
Kliknite sem!

Odkazy Etarget

Ekologika.sk hlavný partner:
Ekofond.sk
Komunikační partneri:

IBM.sk

Guliwer web design studio
biologika